Politikk

Går for helt ny skole og dobbelthall i Kvernevik

Nå legges løpet for ny skole og ny hall i Kvernevik. Sunde IL er skeptisk til hallmangel i byggeperioden, og er svært opptatt av å beholde 7-er-banen.

Ulike utvalg i Stavanger behandler for tiden en mulighetsstudie for ny skole og idrettshall i Kvernevik. Skolen er nedslitt, og kommuneoverlegen har påpekt dårlig inneklima for lærere og elever etter en inspeksjon i 2020. Flertallspartiene har vedtatt at det skal bygges ny skole, og en stor idrettshall, nytt klubbhus med garderober for Sunde IL og bydelskulturskole inngår i planene.

– Kan bli kjempekritisk

– Vi er selvsagt glade for ønsket om å bygge en ny dobbelthall, men vi er også veldig bekymret for rekrutteringen til håndballen i anleggstiden. Det kan bli kjempekritisk. Når Kvernevikhallen rives risikerer vi at vi må skysse ungdommen til andre bydeler. Alle hallene i Stavanger er allerede fulle, det er dessuten ikke alle foreldre som har mulighet til å kjøre sine barn og ungdommer, sier styreleder Ola Barkved i Sunde IL.

Vi er selvsagt glade for ønsket om å bygge en ny dobbelthall, men vi er også veldig bekymret for rekrutteringen til håndballen i anleggstiden.

—  Ola Barkved, styreleder, Sunde IL


– Hvis håndballen må ut av bydelen, kan det være negativt for rekrutteringen, supplerer Helen Husebø, daglig leder i Sunde IL, som presiserer at hun og idrettslaget naturligvis er glade for at det bygges ny skole.

Idrettslaget er opptatt av å beholde 7-er-banen, som idrettslaget selv har bygget, og som ikke har fått avsatt plass i mulighetsstudien.

– 7-er-banen er viktig for mange, og brukes nå som en del av skoleområdet, sier Barkved og peker på banen brukes i friminuttene, i kroppsøving, FFO, til fotballtrening og kamper og som samlingsplass for unger og ungdom på fritiden, og at banen også spiller en stor rolle for integrering og økt rekruttering til fotballen.

– Må ha fullverdig størrelse

Mulighetsstudien drøfter muligheten til redusert størrelse for 11-er-banen.

– Kunstgressbanen på Ørnaberget er for liten til å spille 11-kamper, så det er viktig at dagens bane beholder fullverdig størrelse som gjør den godkjent for seriekamper på seniornivå, sier Barkved.

Han ser fram til endringene.

– Om fem års tid eller noe slik vil vi ha et fantastisk anlegg klart her i Kvernevik, sier Barkved.

Ett av alternativene som trekkes fram i mulighetsstudien, er å legge dobbelthallen delvis under bakkenivå, slik at området på taket av hallen fungerer som uteområde for skolen.

En nedbygd hall under bakkenivå, slik som denne i Gammel Hellerup High School nord før København. Fra Stavanger kommunes mulighetsstudie.

Utvalg for by- og samfunnsutvikling behandlet nylig saken, og vedtok etter forslag fra Mats Danielsen (FrP) enstemmig å løfte inn 7-er-banen inn i prosjektet.

Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog (UKIS) behandlet saken onsdag, politikerne støttet administrasjonens ønske om å se utbygging av skole, idrettshall og utearealer under ett. Samtidig vedtok utvalget å gå i gang med ny revidering av idrettsplanen, altså prioriteringen av rekkefølgen for hvilke nye idrettsanlegg som skal bygges.

– Når vi først skal gjøre noe i Kvernevik så bør vi gjennomføre alt på én gang, og ikke foreta endringene stykkevis og delt. Samtidig må vi ha respekt for at også andre klubber og idrettslag har stått på venteliste for nye anlegg, og det må veies opp mot behovet for en samlet oppgradering av Kvernevik-området, sier UKIS-leder Bjarne Kvadsheim (Sp) til RA.

Ønsker ikke å flikke på det gamle

Utvalg for oppvekst og utdanning (UOU) har nylig behandlet mulighetsstudien, og støttet også modellen med å planlegge framdrift av både skole og idrettshaller under ett.

– Vi ønsker ikke å bare flikke på dagens skolebygninger, men bygge nytt og se alt under ett. Kvernevik er en viktig bydel for oss, og skolen er politisk løftet i budsjettene, og ny skole vil være viktig for hele bydelen. Vi ønsker å kjøre på, men etterlyste også innspill fra brukerne, både ansatte, elever og foreldre. De har vært for lite involvert til nå, og det er viktig å lytte til dem for å få en vellykket utbygging, sier UOU-leder Eirik Faret Sakariassen (SV).

Han opplyser at flertallspartiene har satt av penger slik at ny skole skal kunne stå ferdig i 2024.

– Vel verdt den ekstra tiden

Direktør Leidulf Skjørestad i Stavanger kommune peker på at administrasjonen mener det beste er å se skole og idrettsanlegg under ett, men at det krever mer planlegging.

– Vi ber politikerne om et retningsvalg. Den måten vi anbefaler nå vil ta noe mer tid. Vi må gjennom en reguleringsprosess og ha en nærmere dialog med skole og idrettslag, men vi skal nå gjøre endringer i Kvernevik som skal bestå i mange, mange år framover, og vi mener det er vel verdt å bruke den ekstra tiden, sier Skjørestad til RA.

Han regner med at et nytt anlegg kan stå ferdig i 2026.

Det er ikke foretatt utbedringer for å bedre inneklimaet på Kvernevik skole, og ventilasjonen er kritisert i en rapport fra kommuneoverlegen i 2020.

– Vi vet at det er et rehabiliteringsbehov, alle er enige i at skolens skal rehabiliteres, og vi vil sammen med skolen ha en løpende vurdering av behovet for mindre tiltak underveis, sier Skjørestad, som peker på at videre planlegging må til for å avklare om ny hall skal bygges delvis under bakken eller ikke, og hva som vil skje med fotballbanene.





Mer fra Dagsavisen