Politikk

– Nå holder det, Mímir. Rødt er ikke Arbeiderpartiet

Mímir Kristjánsson tror Rødt kan bli det nye Arbeiderpartiet. Dag Mossige (Ap) mener det aldri vil skje og at Kristjánsson må komme seg ned på jorda.

Tirsdag kommenterte Mímir Kristjánsson de gode valgresultatene til Rødt. Han sa blant annet til RA at han tror partiet vil vokse ytterligere og at «Dette er bare begynnelsen på et nytt Ap». Også på mandagens valgvake sa han at «jeg tror vi trygt kan slå oss på brystet og si at Rødt er i ferd med å bli et nytt arbeiderparti».

Det har fått Dag Mossige til å se rødt.

– Når du hevder at ditt parti er det nye Arbeiderpartiet er det på tide med en realitetsorientering og å komme seg ned på jorden igjen, sier Mossige, leder for Aps kommunestyregruppe i Stavanger.

– Rødt er ikke det første partiet som hevder de er «det nye Arbeiderpartiet». Carl I. Hagen har også sagt det. FrP blir aldri det nye Ap, og Rødt blir aldri det nye Ap. Det finnes kun ett Arbeiderparti, sier han.

Et helt annet DNA

Mossige mener Rødt og Ap er to fundamentalt ulike partier som er bygd opp på forskjellige måter og har en «grunnleggende uenig politikk når det kommer til arbeidsfolk».

– Rødt gikk til valg på å ikke gå i regjering. Å gå på valg for eksplisitt å ikke ta ansvar er så langt fra å være et ansvarlig Ap du kan komme. De vil ha en fredelig revolusjon og avskaffe kapitalismen, mens det nå er nær 100 år siden Ap valgte reform over revolusjon. Vi valgte å ikke avskaffe kapitalismen, men å styre den gjennom motmakter som fagforeninger, statlige reguleringer og sterk styring, sier Mossige.

– Meg bekjent ønsker ikke sykepleiere, lærere, industriarbeidere og offentlige ansatte en revolusjon for å radikalt endre det som har blitt utviklet til å bli verdens mest vellykkede samfunn, sier Mossige.

Han mener den historiske konteksten er viktig når man «hevder man er i ferd med å bli noen andre». Mossige mener dessuten det er feil å si at Rødt har sprunget ut fra Ap.

– De kom fra en helt annen partifamilie. Et helt annet partigenetisk DNA. De er dannet på asken av RV (Rød Valgallianse) og AKP (Arbeidernes kommunistparti). Jeg skal ikke holde historien deres mot dem, for de sier de er et annet parti nå, og det tror jeg på, men de har en helt annen tradisjon enn oss, sier Mossige.

– Dette har ingenting med valgresultatet å gjøre? At Rødt gikk opp, mens Ap gikk ned?

– Jeg unner dem resultatet. De har utvidet velgerskaren, men det gjør dem ikke til et nytt Ap. Å si en ting i affekt er greit nok, men han har hevdet det flere ganger. Men nå holder det, Mímir. Rødt er ikke Arbeiderpartiet, sier Mossige.

På grensen til komisk

Arbeiderparti-veteranen Svein Fjellheim sier han er «aldeles enig» med partikollega Dag Mossige.

– Jeg vet ikke hvorfor Mímir sier dette, men jeg synes det er et tøvete utsagn. Det er nesten på grensen til komisk når Rødt hevder de er det nye Ap, når en vet totaliteten i politikken. Rødt har smykket seg med at de har blitt mer spiselige ettersom de har økt, men i bunn ligger tankegangen om en fredelig revolusjon. Du store all verden – det er langt fra det partiet til å bli Ap, sier Fjellheim til RA.

Fjellheim har blant annet bakgrunn som distriktssekretær for LO og var en av Jens Stoltenbergs nærmeste medarbeidere som statssekretær ved Statsministerens kontor.

– Rødt får klare seg med å være Rødt, for det er det de er. Men jeg ønsker Mímir lykke til, og han er velkommen hit hvis han vil flytte seg over, legger han til.

Svein Fjellheim utenfor Stavanger Arbeiderpartis lokaler ved Breitorget i 2011.

– Mossige nevnte at både Carl I. Hagen og Mímir Kristjánsson har sagt dette. Hvorfor tror du de sier det?

– Ap har slagordet «Nå er det vanlige folks tur», og et sånt begrep samler mange velgere, for alle vil være vanlige folk. Og det er kanskje det samme prinsippet de bruker når de sammenligner seg med Ap, fordi de vet at vanlige folk vil støtte et sånt parti, sier Fjellheim.

– Kan man ikke tolke det som noe positivt når noen sier det?

– Det kan man selvfølgelig, for de vil jo være Ap. Men underforstått sier han at det opprinnelige Ap ikke er der lenger, så vi må ha et nytt. Det er det som er det negative ved et sånt uttrykk. Han mer enn antyder at vi har bruk for et nytt Ap. Men det har vi ikke, sier Fjellheim til RA.

Alle vil være Arbeiderpartiet

Mímir Kristjánsson sier han hører hva Mossige og Fjellheim sier, og at han skjønner at de ikke er enige i at Rødt er i ferd med å bli et nytt Ap.

– Jeg tror en del folk i Norge, spesielt i tiden som kommer, ser at det er behov for et parti som er litt mer radikalt og som står sterkere lut i kampen mot forskjeller. Ap og Rødt står stort sett for det samme, bare at Rødt står for 110 prosent av det de står for. Vi går i samme samfunnsretning, og vi er kjempevillige til å samarbeide med Ap både lokalt og nasjonalt. Hadde vi vært så forskjellige hadde vi jo ikke samarbeidet i mange kommuner i Norge, og jeg unner Ap alt godt, sier Kristjánsson til RA.

Mímir Kristjánsson

Han mener det avgjørende for Ap nå er at de holder det de lover og ikke blir for like Høyre.

– Hvis ikke de holder det de lover tror jeg den litt «kaksete» påstanden om at vi er det nye Arbeiderpartiet fort kan bli sannere enn det som er behagelig for dem. Hvis de ikke klarer å holde løfter og politikken blir for lik Ernas, hvor forskjellene øker og det blir nye rekorder i antall fattige barn og milliardærer, så tror jeg det er mange som ser behovet for et nytt Ap. Som jeg jo håper Rødt kan bli, sier han.

Når det gjelder historien til Rødt og Arbeiderpartiet sier Kristjánsson at det ikke handler om hva Rødt og Ap var, men hva de skal bli.

– Jeg skjønner at de kan synes det er irriterende, men alle partiene prøver jo å bli det nye Arbeiderpartiet. Til og med Arbeiderpartiet prøver å bli det nye Arbeiderpartiet! De har en så stolt og sterk historie at alle vil ha en del av den. Det er ikke mange som prøver å bli det nye Høyre, for å si det sånn. Så jeg tror de skal ta det som et kompliment, sier Kristjánsson til RA.

Mer fra Dagsavisen