Politikk

Vil innføre egenandelstak: – Tannhelse er et stort hull i velferdsstaten

SV ønsker at tannhelsetjenesten skal fungere på samme måte som helsevesenet for øvrig.

– Brekker du en finger tar fellesskapet størsteparten av regningen. Brekker du en tann må du fikse det selv. Hva slags tannhelse nordmenn har, avhenger i stor grad av hva slags lommebok de har, sier SV-leder Audun Lysbakken til RA.

Torsdag var han på besøk hos tannhelsetjenesten i Rogaland fylkeskommune, hvor tenner, tannhelse og kostnader sto på agendaen. SV og Lysbakken ønsker en ny tannhelsereform, hvor et av hovedpunktene er at det ikke skal koste mer å gå til tannlegen enn til legen.

– Vi mener det må bli samme pris for nødvendig tannbehandling som for nødvendig helsebehandling. I helsevesenet er det et egenandelstak på rundt 2500 kroner, og vi mener det samme prinsippet må gjelde for tannbehandling. Det systemet vi har i dag er veldig rart, og tannhelse er et stort hull i velferdsstaten, sier Lysbakken.

– Vi har rett og slett et norsk velferdssystem for hele kroppen – utenom for tennene, legger han til.

– Så i praksis blir det tilnærmet gratis for alle?

– Det er gratis for alle som har rettigheter, og et tak på egenandel for resten, akkurat som i helsetjenesten. Får du en regning på 70.000 kroner på grunn av to sprukne tenner skal du bare betale 2500 kroner, sier Lysbakken.

For store regninger

Lysbakken tror det er flere grunner til hvorfor tannbehandlinger skiller seg fra annen helsebehandling.

– Tannhelsesystemet har fått utvikle seg litt på siden av resten av helsevesenet i Norge, og det har heller ikke fått den politiske oppmerksomheten det burde hatt. Nå prøver vi å løfte dette spørsmålet, og så vidt jeg vet er det første gang tannhelse har vært et sentralt tema i en norsk valgkamp, sier Lysbakken.

– Jeg vil jo anta at det har vært et politisk spørsmål rundt dette tidligere? Ikke minst rundt kostnadene rundt det?

– Det har det, men i altfor liten grad. Og det er helt underlig, for dette er noe folk er veldig opptatt av. Vi vet at en stor del av befolkningen unngår å gå til tannlegen eller sliter med å betale regningen som kommer. Og dette gjelder ikke bare dem som har minst. Hvis uhellet først er ute kan regningene bli så store at det blir en belastning for folk med helt vanlige, gjennomsnittlige inntekter også, sier han.

Universelle velferdsordninger

Det SV ønsker å gjøre er å lage en tannhelsereform i tre steg, hvor første steg er en opprustning av den offentlige tannhelsetjenesten. Deretter mener de at rettighetene bør utvides, og at flere enn i dag skal få tilbud om gratis tannbehandling. Til slutt ønsker de å en prisregulering i det private tannhelsevesenet og et tak på egenandel. Målet er at man da skal få samme system som i helsevesenet for øvrig, hvor alle utgifter over egenandelstaket blir dekket, uavhengig av hvem man er eller hvor mye man tjener.

– Så da blir studenter og finansdirektører likestilte?

– Det blir de. Det er sånn det er i helsevesenet vårt. Men måten man sørger for at finansdirektøren betaler for det på, er ved å bruke skattesystemet. Vi mener det er fornuftig at velferdsordningene er universelle og like for alle, men at vi må ha et mer rettferdig skattesystem, sier Lysbakken.

– Ja, og da kommer vi over til betaling og hvordan dette skal finansieres?

– Et egenandelstak i tannhelsetjenesten vil koste mellom seks og sju milliarder kroner i året. Det er mye penger, men det er fullt mulig å gjennomføre hvis vi er villig til å føre en skattepolitikk for kraftig omfordeling, som for eksempel ved å øke skatten på store formuer, på skyhøy arv, millionlønninger og aksjeutbytte. Da vil finansdirektøren betale for seg på den måten, sier han.

Krever mye tid

Lysbakken har tidligere uttalt at en tannhelsereform er noe som vil ta tid, og at det derfor er snakk om en «innfasing».

– Vi mener det skal være mulig å komme langt på tannhelsereformen i løpet av den kommende stortingsperioden. For å få det helt likestilt som helsevesenet trenger vi nok litt mer tid, sannsynligvis over i neste stortingsperiode, sier Lysbakken til RA.

At en innfasing av tannlegereformen tar så lang tid handler ikke bare om penger, ifølge Lysbakken. Det handler også om at det vil ta tid å få på plass et helt nytt system.

– Siden så mye av tannhelsetjenesten er privat må vi gå i en dialog med dem om hvordan dette skal reguleres. Når staten sier de tar alle kostnader over egenandelstaket må vi ha en måte å regulere prisene på, slik at det ikke blir sugerør rett ned i statskassen. Derfor vil det ta mer enn fire år å bli ferdig, men vi skal klare å komme langt på fire år, sier han.

– Men hvem har dere med dere på dette?

– Ap har sagt de ønsker å gjøre noe med tannhelsesystemet, men de er mye mer beskjedne enn oss, og det er fordi de er mer beskjedne når det gjelder skattepolitikken. Dette er grunnen til at vi er opptatt av å snakke om skattepolitikken i valgkampen, for hvis ikke du tør å omfordele mer kraftig, så er det ikke mulig med denne typen velferdsreform. Hvis folk ønsker å se nye velferdsreformer må de også støtte en tøffere skattepolitikk, sier Audun Lysbakken.

Mer fra Dagsavisen