Politikk

Ungdomsskole for musikk og drama i Kannik

Investorer har søkt om å starte en privat ungdomsskole med musikk- og drama-profil i Kannikgården i Stavanger.

Stavanger — Kommunene er høringsinstanser om etablering av privatskoler, mens Utdanningsdirektoratet avgjør sakene. Kommunedirektøren mener Stavanger kommune ikke bør fremme innsigelser til søknaden fra Øresus AS.

– Stavanger kommune har gode elevgrunnlag på alle de omkringliggende ungdomsskolene sentralt i kommunen. Om det etableres en ny ungdomsskole i Kannikgården for inntil 120 elever, vil ikke dette gi noen konsekvenser for skolestrukturen i Stavanger, skriver kommunedirektør Per Kristian Vareide i sitt forslag til vedtak i utvalg for oppvekst og utdanning, som behandler saken onsdag ettermiddag, før saken går videre til formannskapet.

– Svekker elevgrunnlaget

– Vi vil gå mot søknaden. Privatskoler, enten de er religiøse eller har et annet utgangspunkt, svekker elevgrunnlaget og dermed midlene til den offentlige fellesskolen, sier Eirik Faret Sakariassen (SV), leder i utvalg for oppvekst og utdanning, til RA.

Han legger også vekt på at flertallspartiene har begrensning av private grunnskoler som del av den politiske plattformen, og at de styrende partiene har vedtatt å ruste opp Tastaveden skole, som administrasjonen i kommunen tidligere hadde foreslått å legge ned.

Privatskoler, enten de er religiøse eller har et annet utgangspunkt, svekker elevgrunnlaget og dermed midlene til den offentlige fellesskolen.

—  Eirik Faret Sakariassen (SV)

– Det er også en faktor som gjør at vi ikke ønsker å svekke elevgrunnlaget for den offentlige skolen i Stavanger. Øresus AS er dessuten en aktør vi ikke har erfaring med fra før, sier Sakariassen.

Kommunedirektøren peker på at Øresus AS ber om godkjenning for inntil 120 elevplasser på 8.–10. trinn. Skolen har, som et andre alternativ, vært i dialog med kulturhussjef i Sola kulturhus om å leie deler av bygget på dagtid til skoledrift, anføres det i saksdokumentene.

10 prosent går i private skoler

Stavanger kommune har rundt 5400 barn i ungdomsskolealder. I overkant av 4800 av disse går i den kommunale grunnskolen. Anslagsvis 570 ungdomsskoleelever – eller om lag 10 prosent av barna i denne aldersgruppen – går dermed i dag allerede i friskoler eller andre private skoler. Dette er noe over landsgjennomsnittet, oppsummerer Stavanger-administrasjonen.

Øresus AS planlegger å etablere den nye skolen sentralt i Kannikgården. Alle de omkringliggende ungdomsskolene (Kannik, St. Svithun, Kristianslyst, Ullandhaug, Gosen og Tastaveden) har gode elevgrunnlag. Elevtallet ved samtlige av disse ungdomsskolene ventes å øke fram mot 2030-tallet.

Andre forhold, som for eksempel ideologiske eller prinsippielle politiske syn på friskoler, vil ikke bli tillagt vekt i Utdanningsdirektoratets behandling.

—  Per Kristian Vareide i saksutrendingen

– Budsjettreduksjonen kan derfor ikke ventes å gi negative konsekvenser verken for skoledriften eller for skolestrukturen. Andre forhold, som for eksempel ideologiske eller prinsipielle politiske syn på friskoler, vil ikke bli tillagt vekt i Utdanningsdirektoratets behandling av søknaden, og vil derfor ikke være relevante å ta med i en eventuell uttalelse fra kommunen, anfører Vareide.

Høyres fraksjonsleder i utvalg for oppvekst og utdanning, Erlend Jordal, vil avvente å konkludere.

– Generelt er vi i Høyre positive til friskoler, men vi må vurdere hver søknad grundig. Vi må vurdere både behovet, profilen på skolen og om den medfører byen merverdi, sier Jordal til RA, og opplyser at han avventer gruppebehandling av søknaden.







Mer fra Dagsavisen