Politikk

Skepsis til Obs Bygg-planer på Revheim

Planene om et nytt Obs Bygg i Krossbergveien på Revheim møtte stor politisk skepsis fra mange partier. Nå skal kommunestyret avgjøre saken.

Revheim — Utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS) i Stavanger behandlet torsdag ettermiddag en søknad fra Madla Handelslag om oppføring av en trelasthandel i Krossbergveien på Revheim. Dagens Obs Bygg i Treskeveien, som også ligger i Madla kommunedel, skal erstattes av et større boligprosjekt, og nå ønskes et nytt Obs Bygg som erstatning.

Kommuneadministrasjonen gikk inn for å si ja til detaljreguleringen, og ba politikerne vedta detaljregulering selv om det ikke er en områdeplan klar, ettersom flytting fra Treskeveien er en forutsetning for en større boligutbygging.

– Planområdet er redusert mot landbruket for å spare jordbruksland, og utvidet langs Krossbergveien mot Riksveg 509 for å forbedre trafikksikkerheten. Kommunedirektøren mener planen nå er tilpasset omgivelsene og de hensyn som må tas, så langt det er mulig, og anbefaler at planen vedtas, skriver kommunedirektør Per Kristian Vareide i sin innstilling til politikerne.

Politisk motstand

Prosjektet møtte motstand hos politikerne i UBS, både FNB, MDG, Rødt og Venstre ville avvise planene.

– Prosjektet er i strid med Byvekstavtalens mål om høy arealutnyttelse og fortetting langs Bussveien. Når vi nå først bruker 12 milliarder av bilistenes bompenger for å bygge Bussveien, må vi vise befolkningen den respekt at vi bygger høyt og tett når vi skal legge til rette for arbeidsplasser og boliger der Bussveien kommer. En trelasthandel passer da ikke inn, sier UBS-leder Frode Myrhol (FNB).

Høyre har foreløpig landet på å ville si ja.

– Vi har under tvil landet på at vi støtter administrasjonens innstilling. En så stor bydel som Madla trenger et tilbud som dette, og vi forstår det slik at Madla Handelslag ikke har funnet egnet tomt i andre steder i området, sier partiets fraksjonsleder i UBS, Jon Peter Hernes, og peker på at avvikling av Obs Bygg i Treskeveien har vært en forutsetning for en større boligutbygging i området.

Hernes legger til at saken ennå ikke er behandlet i Høyres kommunestyregruppe.

– Jordbruk nå

For MDG ble jordvernet sentralt, selv om tomten ikke er regulert til landbruk nå.

– I dag fungerer denne tomten som et jordbruksområde. I MDG har vi nulltoleranse for nedbygging av jordbruksareal. I de få tilfellene det er nødvendig å bruke deler av jordbruksjord til annet formål, for eksempel Bussveien, må være fordi det er strengt nødvendig, det må være arealeffektivt, og det må være til et formål som ikke kan lokaliseres andre steder, sier Thomas Bendiksen (MDG).

Hvis ikke matfylket Rogaland skal være fremst i kampen for jordvernet, hvem skal da være det?

—  Thomas Bendiksen, MDG

Han peker på viktigheten av å verne jordbruksjord.

– Hvis ikke matfylket Rogaland skal være fremst i kampen for jordvernet, hvem skal da være det, spør MDG-eren, som stemte for å avvise planene sammen med Venstre og Rødt i UBS, i et forslag der det heter at trafikksikkerheten i planforslaget også er problematisk for utbyggingen.

Ap, som sammen med Høyre kan bli avgjørende, avventet å ta stilling til saken i UBS.

– Det er usikkert hva vi går for. Dette blir en prinsipiell diskusjon om jordvern sett opp mot at området nå er regulert til blandede formål. Hensyn til høy utnyttelse av arealer langs Bussveien er også et moment i saken. Vi skal ha en diskusjon i kommunestyregruppen før saken behandles i kommunestyret, sier nestleder i UBS, Anders Fjelland Bentsen (Ap).

Kommunestyret har Krossberg-planene på sakskartet 31. mai.


Mer fra Dagsavisen