Politikk

9 millioner til anlegg for biokull på Søra Bråde

Flis, kvist og kratt kan bli gjort om til salgsvare i Stavanger. Kommunen har fått 9,5 millioner kroner av staten for å bygge anlegg for biokull på Søra Bråde. Nå forberedes anlegget.

Stavanger — Kommunedirektør Per Kristian Vareide og hans stab ber politikerne i utvalg for miljø og utbygging (UMU) og formannskapet om å godkjenne planene om biokullanlegg. Miljødepartementet har gitt 9,53 millioner kroner i støtte. Kommunen må etter kalkylene selv betale 21,67 millioner kroner. Planleggerne mener anlegget vil ha stor klimaeffekt, med en nedgang i utslipp på 9500 tonn CO₂-ekvivalenter per år. Det skal etter planen tas penger fra kommunens klimafond, og kommunedirektøren legger opp til å ha pengene på plass i 2022-budsjettet.

– Stavanger kommune har tilgang på og produserer i dag mye biomasse som transporteres ut av kommunen. Ved å etablere biokullanlegg på Søra Bråde vil dette bli benyttet lokalt, skriver kommunedirektøren til politikerne.

– Ser ut som et godt prosjekt

Umiddelbart mener lederen i UMU, Rune Askeland (MDG) at planene er gode.


I mitt hode ser dette ut som et godt prosjekt.

—  Rune Askeland, leder i utvalg for miljø og utbygging


– Nå skal saken diskuteres og behandles politisk, vi må se på detaljene, men i mitt hode ser dette ut som et godt prosjekt, sier Askeland til RA.

Han peker også på at prosjektet vil gi varige arbeidsplasser, både på selve anlegget og ved å hente inn kratt og kvist som råstoff.

– Prosjektet vil gi varige arbeidsplasser, og, slik jeg forstår det, kan det også lønne seg på sikt, selv om vi burde fått litt mer støtte fra regjeringen. I den tiden vi er inne i nå er det svært viktig å gjøre mye for å skaffe Stavanger nye arbeidsplasser, sier Askeland.

Til eget bruk eller salg

f

Det er aktuelt for kommunen både å bruke biokullet selv og å selge det, og vil eie og aktivt delta i drift av biokullanlegget, til en framtidig driftsmodell er på plass.

Det er nærvarmeanlegg med naturgass på Søra Bråde i dag, med en sentral med naturgasskjele rett ved Rema 1000-butikken.

– Tanken er å bygge opp et nytt anlegg basert på biokull i tilknytning til det som er der i dag, slik at biokull kan erstatte naturgasskjelen, opplyser direktør Leidulf Skjørestad i Stavanger kommune til RA.

Askeland peker også på at et slik anlegg vil redusere CO₂-utslippene betraktelig.

– I 2019 økte klimautslippene i Stavanger totalt sett, og vi har forpliktet oss til å redusere utslippene med 80 prosent fram til 2030. Det er det mulig å få til, men da må vi ta den type grep som det planlegges på Søra Bråde, sier Askeland.

---

Fakta

  • Et biokullanlegg på Søra Bråde vil etter kalkylene gi en reduksjon av CO₂-ekvivalenter på rundt 9500 tonn årlig sammenlignet med dagens løsning. Dagens anlegg med naturgass har medført et utslipp på 1527 tonn CO₂-ekvivalenter årlig. I nytt anlegg vil bruk av bioenergi som fyringskilde redusere dette utslippet av fossilt karbon til nærmere null. I tillegg vil biokullproduksjonen binde 7976 tonn CO₂-ekvivalenter per år. Summen av reduserte utslipp og netto opptak er til sammen rundt 9500 tonn CO₂-ekvivalenter, ifølge saksdokumentene.
  • Kommunen vil samarbeide med Lyse Neo AS, datterselskap av Lyse AS, om hele prosjektet.
  • Biokull er trekull produsert fra biomasse, og er en effektiv måte å binde karbon på som utnytter restprodukter i jord- og skogbruk. Produksjon av biokull ved hjelp av pyrolyse omdanner biomasse til stabilt karbon som mikroorganismer i jord i svært liten grad klarer å bryte ned. Biokullet som blandes i matjord blir derfor værende i jorden i flere hundre år, heter det i en Sintef-rapport.
  • En bieffekt fra prosessen med framstilling av biokull er varme som vil bli benyttet til oppvarming av boliger og næringsareal på Søra Bråde.
  • Et foredlingsanlegg av jord og flis kan driftes av 1–2 fagarbeidere, og gjerne sysselsette 6–7 ansatte i arbeidspraksis. Ved utvidelse av beskjæring og rydding i Stavanger kommune vil andelen ansatte kunne økes både av fast ansatte og praksisplasser, ifølge kommunedirektøren.
  • Utvalg for miljø og utbygging behandler saken 21. april, formannskapet 27. april.

---





Mer fra Dagsavisen