Politikk

Pedersgata skal møbleres

I løpet av våren skal Pedersgata bli utstyrt med blomsterkasser og sittegrupper. Politikerne håper det vil få folk til å bruke den sentrumsnære gaten enda mer.

I forbindelse med tilrettelegging for bedre sykkelframkommelighet i Pedersgata, er det utarbeidet en ny møbleringsplan i strekket mellom Langgata og Harald Hårfagres gate.

– Nå når sykkelfeltet endelig har kommet på plass er det genialt hvis vi kan få folk til å stoppe opp og sitte ned. Dette er verdens mest spennende gate, spesielt for oss som ikke bor i denne bydelen, sier Linda Susanne Krüger (Ap) til RA.

Etter et arbeidsverksted og dialog med næringsdrivende kom det fram ønsker om at Pedersgata skal bli mer attraktiv for ferdsel og opphold. Møbleringsplanen foreslår at Pedersgata oppgraderes med 16 plantekasser og 12 ulike sittegrupper og benker. Det er i tillegg planlagt å utplassere to flyttbare sittegrupper på størrelse med en parkeringsplass.

– Å få mobile møbler er helt genialt. Vi kan ta dem inn til vinteren og ut på våren for å bevare sittegruppen på best mulig måte. I tillegg kan vi flytte dem etter hvert som vi ser hva som fungerer og ikke i gaten, sier Linda Krüger.

LES OGSÅ: Nytorget-bråket: Det blir park

På plass denne våren

Etter planen skal møbleringen, som er en del av sykkelprosjektet i Pedersgata, være på plass i løpet av våren.

– Dette er ikke noe vi kommer til å drøye. Det er viktig at vi gjør det vi kan for å få folk tilbake til byen, så fort det er greit igjen, sier Krüger.

Ap-politikeren ønsker å gjøre området i Stavanger enda mer attraktivt.

– Dette er også en del av sentrum, og vi må klare å inkludere det på en naturlig måte. Jeg ønsker at det skal være mulig å sitte her også, slik at man ikke må helt ned til andre siden av St. Petri-kirken, sier hun.

LES OGSÅ: – Metropolis hører hjemme på Nytorget

Stavanger kommune skriver i sine sakspapirer at den ene parklets er utformet som cafe-model og er tenkt å stå i tilknytning til uteserveringsstedene.

MDG: – Positivt tiltak

Miljøpartiet De Grønne i Stavanger ber kommunedirektøren vurdere å prioritere planter og urter som er spiselige og eller insektvennlige.

– Det er åpenbart at vi ønsker insektvennlige vekster i byen vår. Dette ønsker vi at skal være gjennomgående i Stavanger, sier Rune Askeland til RA. Han er leder i Utvalg for miljø og utbygging, som er ansvarlige for den politiske behandlingen av Pedersgata-møbleringen.

– Jeg mener dette er et positivt tiltak, og jeg tror vi kommer til å se en mye triveligere by på sikt, sier han.

– Det er viktig at vi klarer å bevare det lokale næringslivet, spesielt med tanke på den tiden vi er i inne i nå, legger Askeland til.

LES OGSÅ: MDG vil bytte ut biler med grøntområder

Positivt for næringslivet

Anders Ohm er daglig leder i Pedersgata Utvikling AS, som eier flere av husene i området. Han ser kun positive konsekvenser av det kommunale tiltaket.

– Jeg synes det ser kjempebra ut. De har muligens tatt en parkeringsplass et stykke opp i gaten, men det går fint. Det er nemlig viktig at vi får beholde disse, spesielt nå når koronaviruset fører til at man kun kan benytte seg av takeaway på spisestedene, sier han til RA.

Han synes det er flott at kommunen bidrar til å ruste opp gaten.

– Jeg tror det viktigste for å tiltrekke seg folk til Pedersgata er å sørge for at det er godt innhold i første etasje i bygningene langs gaten. Man kan ikke kun ha gater med benker – man må ha restauranter også. Det ene virker ikke uten det andre, så det er summen av alt som gjelder, sier han.

– Vi fortsetter arbeidet med å finne de rette leietakerne til de rette lokalene, og setter pris på et godt samarbeid med kommunen, legger Ohm til.

Han mener at så lenge kommunen går i dialog med næringslivet, så vil det bli bra.

– Jeg setter alltid pris på at de tar kontakt, sier Ohm.

Før utplassering av møblene vil Park og vei i Stavanger kommune gå i dialog med næringsdrivende og beboere for nærmere innspill til plassering.

Nyeste fra Dagsavisen.no: