Politikk

– Brenner for byutvikling

VALGPORTRETT: Frode Myrhol, gruppeleder i FNB, mener at bompengene må vekk fordi de er urettferdige, og at byutviklingspolitikken må endres.

Miniportretter: RA prater med liste-toppene i Stavanger før valget. I dag FNBs Frode Myrhol.

Frode Myrhol, grunnlegger av og gruppeleder i partiet Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger (FNB), sier det er bymiljøpakken Nord-Jæren som fikk ham til å engasjere seg i politikken.

– Den ekstraskatten bompengene er, treffer veldig usosialt og veldig urettferdig, og det er ikke med en slik skattemodell det norske velferdssamfunnet har blitt bygget opp etter krigen, sier han til RA.

Myrhol valgte å stifte FNB i 2014, da ingen av partiene som var imot bompenger hadde en politikk utenom som han kunne stille seg bak.

– Hypotesen var at det var mange i samme situasjon som meg selv, som altså tidligere hadde stemt på partier som stemte for bypakkene. For å gi alle disse et alternativ måtte vi stifte et nytt blokkuavhengig parti i sentrum som ikke skremte vekk potensielle velgere med en radikal politikk på andre områder enn selve bomsaken, sier han.

LES OGSÅ: Ombudsmann i 40 år

Søskenmoderasjon

Nå oppfordrer Myrhol de som ønsker en forandring i Stavanger, samt folkevalgte som lytter til befolkningen, og setter innbyggeren først, om å stemme på FNB ved årets lokalvalg.

– Befolkningen ble helt ignorert i utredningen av bypakken, for en tenkte kun på kroner og øre, og ikke menneskene som skulle betale for å bevege seg rundt i egen kommune basert på tilfeldigheter, sier han, før han fortsetter.

– FNB har den mest helhetlige byutviklingspolitikken av alle partiene, ettersom vi tar miljøutfordringen på alvor, og sier nei til store utbygginger om ikke infrastrukturen er på plass til å tåle transportbehovet som oppstår, sier Myrhol.

Han forklarer at FNB også ønsker å rette oppmerksomheten mot de psykososiale utfordringene mange opplever i skolen i dag, og ønsker å endre på søskenmoderasjonen slik at ingen skal betale mer enn omtrent 4500 kroner samlet for å ha barna i barnehage eller SFO.

– I tillegg ønsker vi å involvere innbyggerne i kommunen i langt større grad enn i dag med prosjektet «Mitt Nabolag» hvor vi inviterer til innbyggerinvolvering og deltakende budsjettering i egne bydeler, sier sunnmøringen.

Han er sikker på at de sakene som vil være avgjørende i årets valg er bymiljøpakke Nord-Jæren, miljø, og skole.
– Dette er nok de viktigste sakene, i den rekkefølgen, sier han.

LES OGSÅ: – Som politiker kan man forebygge

– Mislykket byutvikling

Myrhol brenner mest for byutvikling og mener at Stavanger har hatt en til dels mislykket byutviklingspolitikk de siste 30-40 årene.

– At vi endte opp med nytt sykehus på Ullandhaug viser at vi ikke lærer av tidligere feil. Som politikere må vi se helheten, det slutter ikke å overraske meg hvor hardt mange politikere og partier kjemper for Bymiljøpakke Nord-Jæren, spesielt bussveien. Men når det kommer til å regulere prosjekter langs bussveien kjemper mange av de samme partiene for en lavest mulig utnyttelse, nærmest uten unntak. Vi skal altså bygge en bussvei for 13-14 milliarder, men vi ønsker samtidig at færrest mulig skal bo og jobbe langs kollektivaksen, det gir overhodet ikke noen mening, sier han.

LES OGSÅ: Det opplagte grønne valget

– Mye å hente

Han mener at en god byutviklingspolitikk er det som virkelig kan få ned utslippene av klimagasser i regionen, og derfor overrasker det han hvor lite miljøpartiene faktisk vektlegger dette.

– Her er det mye å hente. Vi må komme oss bort fra den byspredningspolitikken som har blitt ført i flere ti-år, hvor stort sett det meste av arbeidsplasser blir plassert der folk ikke bor og hvor en bygger boliger der stort sett ingen jobber, sier han.

Fakta og favoritter: 

Frode Myrhol

Født: 29.06.72
Sivilstatus: Single
Parti: Folkeaksjonen nei til mer bompenger

Favoritthobby: Golf, fotball, trening.
Favorittmusikk: Pink Floyd, Pearl Jam, Jay-Z, Wu-Tang Clan
Favorittfilm: Gladiator, Gudfaren, Ringenes Herre, Fargo
Favorittbok: Leser for lite bøker, Ringenes Herre.
Favorittmat: Biff
Favorittsted: Liverpool

Si noe positivt om en av dine politiske motstandere: Torfinn Ingeborgrud setter seg godt inn i saker og gjør en grundig jobb. At han gir seg i politikken vil bli et tap.

Mer fra Dagsavisen