Politikk

Arild Hermstad etterfølger Rasmus Hansson i MDG-toppen

Valgt med stort flertall på MDG-landsmøtet.

FORNEBU (Dagsavisen): – Jeg vli si det så sterkt som at jeg elsker alle dere i salen. Tusen takk for tilliten, sa Arild Hermstad til partifellene som er samlet på Miljøpartiet De Grønnes landsmøte denne helgen.

Den 51 år gamle bergenseren, som tidligere ledet Framtiden i våre hender, fikk klart flest stemmer i den skriftlige voteringen der han stilte mot Farid Shariati fra Vadsø.

– De Grønne fikk meg inn i politikken. Ingen andre partier matchet mine ambisjoner og mine drømmer for samfunnet. Ingen andre partier var like modige, sa Hermstad i sin valgtale.

Hermstad ble valgt med 139 stemmer, mot 67 stemmer til Shariati, som fortsetter som fylkesleder i Finnmark og lokallagsleder i Vadsø.

• MDG vil forby engangsplast – dette er det du trenger å vite

Pekte på Hermstad som favoritt

I motsetning til de øvrige partiene på Stortinget har ikke MDG en partileder, men to nasjonale talspersoner – en mannlig og en kvinnelig.

Dagens kvinnelige talsperson, Une Aina Bastholm, hadde ingen motkandidat. Hermstad var enstemmig innstilt av valgkomiteen som mannlig talsperson, men ble altså utfordret av Shariati til å etterfølge Rasmus Hansson.

Ifølge partiets vedtekter skal talspersonduoen velges sammen - og må da akseptere å stille sammen. Den spesielle valgordningen skapte kaos under talspersonvalget i 2016.

Før årets valg har bastholm signalisert at hun var åpen for å samabeide både med Hermstad og Shariati. Likevel gikk hun ut i Dagsavisen fredag og pekte på Hermstad som sin favoritt.

– Jeg har valgt å si internt hva jeg mener er best for partiet. Jeg støtter valgkomiteens innstilling, og synes det er riktig med Arild Hermstad som talsperson. Jeg er veldig motivert for å fortsette selv, også om Farid Shariati velges. De to er spennende, flinke og inspirerende kandidater som jeg håper vi ser mer til uansett hvem som velges, sa Bastholm til Dagsavisen.

• MDG-Lan hardt ut mot Frp: – Fremskrittspartiet er arrogant og har en bypolitikk fra 1950-tallet

Une Aina Bastholm gjenvalgt

– Vi skal over sperregrensen og bli et bredt, grønt folkeparti, sa Bastholm i valgtalen sin.

32-åringen er innvalgt på Stortinget fra Oslo, men er i foreldrepermisjon, og Per Espen Stoknes møter i hennes sted. Bastholm som første gang ble valgt til talsperson i 2016, vil gjenoppta vervet sitt over sommeren.

Hansson takkes lørdag av som mannlig talsperson, og er blant dem som mener partiet bør vrake dagens ledermodell og i stedet velge en partileder. Spørsmålet skal ut på uravstemning i partiet og blir først avgjort til høsten.

Les flere saker fra MDGs landsmøte her:

•  Denne helga skal MDG velge ny, mannlig talsperson, som skal utgjøre partiets lederduo sammen med Une Aina Bastholm. Hun peker på Arild Hermstad som sin favoritt.

•  MDGs Arild Hermstad vil kutte ut skatteordningen som gjør at staten dekker 78 prosent av letekostnadene til oljeindustrien, og heller bruke pengene på å lete etter og plukke opp plast.

•  Siste kveld med gjengen for Rasmus Hansson: Tar på seg skylda for at partiet ikke kom over sperregrensa i 2017-valget (Dagsavisen+)