Nyheter

Politikerne delte i meningene om høyblokk-planene ved St. Olav

Politikerne i utvalg for by- og samfunnsutvikling var delte i meningene da de diskuterte planene om den planlagte høyblokken mellom dagens boligblokker i Olav Vs gate og i Kannikbakken.

Bilde 1 av 2

Øgreid Eiendom og Høgevoll AS har gått sammen for å bygge en kontorblokk mellom dagens boligblokker i Olav Vs gate og i Kannikbakken. Deler av prosjektet er blitt lavere, hovedblokken er blitt slankere, men er fortsatt for høy, mener kommunens administrasjon. Prosjektet bryter med kommunedelplanens byggehøyder, med høyhus opp til kote 59, mens planen åpner for maksimalt kote 49.

Torsdag ettermiddag var saken oppe til diskusjon i utvalg for by- og samfunnsutvikling i Stavanger kommune.

Utvalgsmedlem Mats Danielsen (Frp) mener det er en del historikk i saken som kan knyttes til sentrumsplanen.

– Tidligere har det vært en klar intensjon fra flertallet av de folkevalgte at kotehøyden skulle settes til 55, og ikke til 49 som er det som ligger i kommunedelplanen for Stavanger sentrum i dag. På denne bakgrunnen tar jeg opp et alternativt forslag som gjør at en tar opp det orginale plankartet og bestemmelsene som er datert 25. og 26 mai, og legger de ut til offentlig ettersyn, sier han.

Politikerne i utvalget vedtok følgende torsdag: «Privat forslag til detaljregulering for Olav Vs gate 11 – St. Svithuns gate 1, plan 2641, med planklart datert Sweco Stavanger 25.05.20, og reguleringsbestemmelser datert SWECO/MAD Stavanger 26.05.2020, sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn. Vedtaket fattes med hjemmel i plan- og bygningsloven § 12-10.»

Mats Danielsen fremmet dette alternative forslaget på vegne av H, FNB og Frp, og fikk seks stemmer.

Stavanger Høyre og Folkeaksjonen Nei til bompenger (FNB) stemte riktignok for det alternative forslaget, og utvalgsleder og gruppeleder i FNB, Frode Myrhol, synes at utbygger har gjort en god jobb med å svare på betraktningene som ble gjort i en tidligere behandling av saken.

– Det er gjort endringer på både park og trapp, og dette er gode grep. I forrige møte ble det sagt at det ikke var høyden på bygget som var et problem, men fotavtrykket på prosjektet – det har utbygger tatt til seg, sier han.

LES OGSÅ: Vil bygge nytt høyhus ved St. Olav

Vil vrake planene

Videre i sakspapirene påpekes det at prosjektets plassering, volum og høyder får store konsekvenser for naboers uteoppholdsarealer, innsyn til oppholdsrom, lys- og utsynsforhold og bokvaliteter. Prosjektet vurderes i tillegg å få svært uheldige konsekvenser for rytmen i bebyggelsesstrukturen, det blokkerer viktige siktlinjer og blir for dominerende i bylandskapet. Det kan virke som at dette er viktig for en del av utvalgsmedlemmene.

– Rødt mener planene ikke er gode nok, og at det fortsatt er noen forhold ved prosjektet som er problematiske. Det gjelder først og fremst virkningen på de eksisterende boligene i blokken som ligger der. Høyden er ikke i tråd med det som står i sentrumsplanen, men det viktigste for oss er at en rekke leiligheter vil få redusert lysforhold, og det vil påvirke bokvaliteten. Derfor ønsker vi å avvise planen og be om at planprosessen startes på nytt, sier Rødt-politiker Sara Nustad Mauland

Stavanger Venstre mener også at planene fortsatt bryter med kvalitetskravene.

– En rekke leiligheter vil miste dagslys og utsikt, og det er viktig å ta vare på naboene i en slik utbygging, sier Kjartan Alexander Lunde.

Stavanger Miljøparti de Grønne (MDG) er enige med Rødt om at planene bør vrakes.

– Vi har den oppfattelsen at det er gjort gode justeringer, men vi mener at det fortsatt er en god del å ta tak i. Vår konklusjon er at vi mener det bør gjøres flere justeringer, og at det derfor kan være best å starte med blanke ark, sier Thomas Bendiksen.

LES OGSÅ: Se hva politikere sier så langt: Nytt høyblokk-nei fra byplanleggerne

Mer fra Dagsavisen