Nyheter

Partene ble enige – busstreiken er over

Sjekk når bussene begynner å kjøre igjen.

Etter i overkant av tolv dager med busstreik ble partene enig klokken 07.00 torsdag. De første bussene vil være i gang fra klokken 12.00, ifølge Yrkestrafikkforbundet.

– Vi har mer enn doblet det opprinnelige tilbudet fra arbeidsgiver. Det gis generelle tillegg på til sammen 5,50 kroner, samt 1 krone som fagbrevtillegg i 2020, uttaler forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet Jim Klungnes i en pressemelding.

Kommunikasjonssjef i Kolumbus, Grethe Skundberg, skriver i en SMS til RA at de første bussene i Rogaland ruller ut klokken 12.00.

– Det jobbes nå godt fra våre operatører Norgesbuss, Vy, Boreal og Tide med å informere sine ansatte om å komme tilbake. Det vil bli flere og flere busser utover ettermiddagen. Følg med på Sanntid og reiseplanlegger som vil være oppdatert, skriver Skundberg.

De første bussjåførene ble tatt ut i streik søndag 20. september. Totalt la over 8000 bussjåfører landet over ned sitt arbeid, og streiken har rammet hele landet.

– Partene har gjort forbedringer i avtalen som forhindrer at bussjåførene kommer dårlig ut i samordnede oppgjør og påfølgende mellomoppgjør, slik som i 2018 og 2019, uttaler forbundsleder i Fellesforbundet Jørn Eggum.
– Lønnsvekst på 20.000

Ifølge VG opplyser Fellesforbundet at alle sikres en lønnsvekst på 9 kroner. Dette fordeles med 6,50 kr i lønnsøkning i 2020 og en opptrapping med 2,50 kroner i 2021. I tillegg kommer det generelle tillegget i mellomoppgjøret i 2021.

– Årslønnsveksten blir da nærmere 20.000 kroner for den enkelte sjåfør. Av andre gjennomslag har vi sikret at det skal jobbes med å se på arbeidstidsordninger og sikkerhetstiltak, sier Eggum.

LES OGSÅ: Busstreiken: – Vi er forberedt på å stå lenge (+)

Takker folket

De første bussjåførene ble tatt ut i streik søndag 20. september. Totalt la over 8000 bussjåfører landet over ned sitt arbeid, og streiken har rammet hele landet.

– Vi vil takke befolkningen og passasjerene våre for den massive støtten vi har opplevd gjennom streiken, sier forhandlingsleder Stein Guldbrandsen i Fagforbundet, som forteller at sjåførene har opplevd massivt med støtteerklæringer fra nordmenn over hele landet.

LES OGSÅ: En nødvendig streik

– En balansert løsning

Administrerende direktør Jon Stordrange i NHO Transport er fornøyd med løsningen man har kommet fram til.

– Vi er glade for at streiken er over. Ikke minst av hensyn til passasjerene, som igjen kan bruke bussen for å komme til jobb, skole og fritidsaktiviteter på en miljøvennlig og sikker måte, sier Stordrange i en pressemelding.

Overfor NTB utdyper han hvordan NHO Transport ser på løsningen.

– Vi er fornøyd med en balansert løsning som begge parter kan leve med. Det er viktig å avslutte streiken så fort mulig for passasjerenes del.

Saken oppdateres.

Mer fra Dagsavisen