Nyheter

Pandemi- og Brexit-stress

Med mindre enn en uke til julaften fikk Storbritannia beskjeden om å stenge ned igjen fordi koronaviruset hadde mutert.

Skrevet av: Kenneth Andersen, i London

Ikke-essensielle butikker stengte på dagen, og fly ble innstilt når inn- og utreise til de nye «nivå 4»-områdene ble ulovlig uten unntaksgrunn.

Økende smittetall og en mer smittsom mutasjon av viruset gjorde at store deler av Sørøst-England, inkludert London, ble nedstengt fra omverdenen.

Da var det bare å glemme norsk jul for nordmenn som ennå ikke hadde reist hjem.

LES OGSÅ: Storbritannia fekk handelsavtalen med EU

Rebekka Stene og Tom Firth.

– Kunne ikke slappe av

– Denne julen manglet vi familie, pinnekjøtt og evnen til å slappe av, sier Rebekka Stene til RA.

Det ble en stresset jul for Stene og forloveden Tom Firth fra Colchester, som fikk flyet til Stavanger kansellert to ganger.

Planlegging er ikke enkelt når uforutsigbare smittetall bestemmer folks frihet.

– Vi er i «nivå 4» så vi har ikke muligheten til å møte folk. Vi må feire nyttår her også. Det blir en annerledes feiring akkurat som jul, og vi tar hver dag som den kommer. Vi satser på å få sett litt fyrverkeri i hagen, sier hun.

For Rebekke Stene og Tom Firth ble ting verre. Paret har sagt opp jobbene sine i England fordi planen var å flytte til Stavanger permanent i jul. Firth er britisk statsborger og på grunn av Brexit må han komme seg til Norge før 1. januar for å få oppholdstillatelse, om han klarer å finne seg jobb i de første seks månedene i landet. Den planen gikk i vasken da Storbritannia stengte ned.

– Vi har prøvd alt vi kan. Booke om flybillettene eller å reise via andre land. Det er ikke noe vi kan gjøre. Vi har hatt pakkede kofferter i flere dager, sier Stene.

Nå skal paret reise til Norge når de får muligheten og de håper norske myndigheter har forståelse for situasjonen.

– Etter fullstendig mangel på informasjon fra regjeringen må vi prøve å få et unntak fra de nye reglene etter Brexit, siden det var fysisk umulig for oss å reise hjem i tide.

– Vi ringte Utlendingsdirektoratet og de foreslo at vi skulle komme over når det var mulig i januar, søke som normalt og vente på at noen skulle utfordre det. De aksepterte at situasjonen ikke er rettferdig og bemerket at de ikke blir holdt godt informert av regjeringen heller.

LES OGSÅ: ... for nå er koronaåret 2020 over

Ordnet norsk julemat

An-Margitt Aune fra Sandnes var også blant dem som måtte bli i England, nærmere bestemt Wembley i London.

Planen var å reise hjem til moren, som hun og mannen hennes pleier å gjøre. Dette året i Sandnes, neste år i London.

– Vi måtte akseptere at julen ville bli annerledes i år. Det var en stille jul. Vi savnet familie og venner, sier Aune.

I «nivå 4» er det ikke lov å møte folk fra andre hushold innendørs. Hadde du ikke handlet alle julegavene kunne det bli tomt under juletreet. Norsk julemat var det stor konkurranse om og vanskelig å finne.

Men Aune og mannen Avdurrahman Ramadani var kanskje blant de best forberedte til koronajulen.

– Jeg og mannen min prøvde å gjøre det beste ut av situasjonen. Vi satte opp juletre og pynt tidlig for å komme i stemningen og handlet gaver i god tid, og sendte gaver over til Norge i siste uken av november. Vi var også heldige og fikk maten vi trengte til en norsk jul gjennom ScandiKitchen i London.

– Tradisjonen ble fulgt med lutefisk lille julaften, pinnekjøtt og julegaver på julaften og kalkun første juledag, oppsummerer Aune.

– Vi pratet med mor alle tre dagene, og fikk til og med opp «Grevinnen» på TV-en fra YouTube – akkurat klokken ni som vi har gjort i alle år! Det ble en stille men bra jul for oss, men definitivt annerledes.

Aune jobber via hjemmekontor etter å ha vært permittert i syv uker på grunn av pandemien. Som de fleste i London har hun blitt vant til «lockdown».

LES OGSÅ: 239 positive koronatester i desember

– Dans deg trøtt

Ingrid Ims bor og jobber i London som Sjømannskirkens studentprest, og gjør mye rådgiving og arbeid innen mental helse.

Hun er ikke i tvil om at å være borte fra familie og i «lockdown» i et fremmed land kan være tøft for de aller fleste.

– De fleste jeg snakker med innrømmer det er tøft. Isolasjon, ensomhet, depresjon. Uansett hvor sterk og mentalt frisk man er, så blir vi alle, ikke minst de yngre, utfordret på områder som ikke er bra for normal sosial utfoldelse, velvære og utvikling.

Men det er positive konsekvenser også, mener Ims.

Folk hun har snakket med har blitt bedre kjent med seg selv, har en bedre forståelse for hvor viktig familie, venner og sosialt liv er, og har klart å gjøre det beste ut av situasjonen.

– For dem som er helt alene, foreslår jeg å prøve å snakke med noen du kan være deg selv med hver dag. Er ingen tilgjengelige, snakk med en studentprest eller andre hjelpeinstanser hvis ting blir mørkt. Vær aktiv. Gå en tur eller ta en løpetur. Hør på musikk. Ta på deg headset og dans deg trett! Eller se en film. Prøv å finne noe som får deg til å le, latter er en supermedisin!

– Det er OK å si at det er tøft. Du er ikke alene. Veldig mange har det omtrent som deg, sier studentpresten.

Mer fra Dagsavisen