Nyheter

Pål reiser offshore: – Lurer på om jeg kommer hjem fra jobb som planlagt

Oljearbeider Pål Grambo skal fredag på jobb i Nordsjøen. På grunn av koronakrisa har han tatt bilen og kjørt 70 mil for å komme seg til heliporten på Sola.

Av: Tonje Paulsen Solem

– Jeg er jo veldig spent på hva som skjer om 14 dager når jeg skal hjem fra jobb. Jeg tror fort at det kan bli innstilt flyginger til og fra heliportene eller at jeg må sitte i karantene på land før jeg kan reise hjem, sier Grambo.

Fredag reiser han med helikopter fra heliporten på Sola. Han jobber som ROV-pilot i Oceaneering, som innebærer at han blant annet fjernstyrer miniubåter som jobber på sokkelen. Denne gangen skal han ut på riggen West Linus.

Les også: Ekspertens råd etter brutalt fall i aksjemarkedet: Dette ville de gjort med 100.000 kroner nå (+)

Jobber ekstra

På grunn av smittesituasjonen har han tatt bilen og kjørt ni timer fra Elverum for å komme seg til Sola.

– Etter planen skal jeg være ute på jobb i 14 dager. Så jeg vet jo heller ikke om det går fly hjem når jeg kommer i land, men da har jeg iallfall bilen, sier han.

Gambo var ute på jobb for 14 dager siden og skulle egentlig hatt friperiode nå.

– Jeg tror det var sykefravær eller noe. Men jeg har ingen problemer med å steppe inn for å holde hjulene i gang. For ei uke siden fikk jeg varsel om permittering, så litt ekstra penger kan komme godt med. Det er jo penger man lever av, sier han.

Selv er ikke Grambo veldig bekymret for permitteringsvarselet, men han understreker at det ikke er en drømmesituasjon å bli gående permittert lenge.

Trygg i Nordsjøen

Grambo er heller ikke så bekymret for å bli smittet på jobb i Nordsjøen.

– Jeg føler at jeg er tryggere på jobb i Nordsjøen enn i hverdagslivet hjemme. Offshore jobber det mange folk veldig tett, og vi er vant til å ha god hygiene og ta forholdsregler, sier han.

Grambo skryter også av arbeidsgiver, som han mener har vært god på informasjon og iverksetting av tiltak for å unngå smitte.

– De gjør også en god jobb på heliportene med å sile ut folk som har vært i smitteland, og offshore settes jo folk i karantene på lugaren, sier han.

Grambo synes også det er fint å se at folk er så flinke til å stille opp og ta ansvar under koronakrisa.

– Sånn sett så har vi et veldig bra miljø på jobb, sier han.

Les også: Da beskjeden om permitteringer i Nordic Choice Hotels ble gitt, begynte Nita å gråte

Permitteringsvarsel til alle

Daglig leder Erik Sæstad i Oceneering sitter i karantene på hjemmekontor etter en USA-tur. Alle som kan jobbe hjemmefra i bedriften, gjør nå nettopp det.

– Vi har sendt generelt varsel om permittering til alle ansatte, om lag 1000 stykker, forteller han.

Torsdag ettermiddag ser det ut til at om lag 25 personer risikerer å bli berørt av dette.

– Foreløpig går produksjon og leteboring rimelig som normalt, og vi øker kapasiteten vår på landbasert support senter for å støtte operasjonene våre, forteller han.

Imponert over ansatte

Oceneering er som flere andre oljeselskaper, i dialog for å se på muligheten for å utvide periodene ansatte kan være offshore.

– Vi snur alle steiner for å holde produksjonen i gang, forteller han.

Sæstad understreker at de innfører tiltakene som myndighetene og kundene anbefaler.

– Jeg opplever en enorm forståelse og fleksibilitet i organisasjonen, og en enorm samarbeidsvilje fra tillitsvalgte når det kommer til å finne løsninger innen for rammene. Det har imponert meg, det er bare velvilje, sier han.

Merker informasjonsbehovet

Kjell Vestly, som er hovedtillitsvalgt for Industri Energi i Oceaneering, har merket pågang fra medlemmene i forbindelse med koronautbruddet.

Han roser blant annet LO-advokatene for å bidra til å tolke og spre informasjon som er lettfattelig for arbeidsfolk å forstå.

STOR BILDESERIE: Korona-stengte Stavanger og Sandnes

– God informasjon er viktig. Folk er bekymret for å bli permitterte, og så er de bekymret for transport til og fra jobb. Folk som er friske når de drar hjemmefra, kan jo få symptomer senere, sier han.

Forrige gang permittering var et tema i bedriften var i 2016. Nå forbereder de tillitsvalgte seg igjen på mulige permitteringer.

Vestly understreker at de tillitsvalgte har god dialog med Oceaneering, og at de er inkludert i statusmøter og drøftinger.

Mer fra Dagsavisen