Nyheter

På formuetoppen blant politikerne

Kristen Høyer Mathiassen er den desidert rikeste politikeren i Stavanger, og er i toppsjiktet for inntekt og skatt, også.

Høyre-representanten har i overkant av 28 millioner i konto, hadde skattbar inntekt på 2.018.576 kroner, og betalte 897.423 kroner i skatt.

– Jeg har aldri hatt noe problem med å betale skatten min, og bruker ikke mye tid på skatteplanlegging. Vi har en god velferdsstat som jeg liker å være med å bidra til, sier Kristen Høyer Mathiassen (H).
Eiendomsinvestoren har privat praksis som kiropraktor, og har noe inntekter som politiker.

I sin syvende periode

– Men det er lite å tjene på politikken hvis man ser på antall timer som legges ned. Uansett er det en god inspirasjonskilde å få være med og forme byen vår, sier Madla-mannen, som går inn i sin syvende valgperiode som folkevalgt.

Den store formuen han har lagt opp er et resultat av lange arbeidsdager.

– Jeg har vært en arbeidsom mann, har jobbet mye, og slik blir det penger av. Jeg er glad i å jobbe, og stiller som regel på jobb i 5-tiden om morgenen, sier Høyer Mathiassen.

Blant andre politikere med høy formue finner vi Karl W. Sandvig (Pp), Thor Bernhard Harestad (Frp), Bjarne Kvadsheim (Sp), Sverre Uhlving (Ap), og Nils Petter Flesjå (H).

Renberg tjente godt 

I årets skattelister er det én Stavanger-politiker som slår Høyer Mathiassen, den relativt ferske politikeren Tore Renberg (Ap). Forfatteren tjente 2.175.975 kroner, og leverte 985.340 kroner i skatt til glede for fellesskapet.

Skattelistene viser for øvrig at Senterpartiets tre representanter alle er registrert med bra formue. Eirik Faret Sakariassen, gruppeleder i SV, er den eneste av politikerne til venstre for Arbeiderpartiet med formue, og den er på relativt beskjedne 82.625 kroner.

Vil tjene mer som varaordfører enn ordfører

Deler av det nye kommunestyret har også tidligere drevet med politikk på heltid, og står med en inntekt godt over gjennomsnittet. Den nyvalgte ordførerne Kari Nessa Nordtun tjente over 1,1 millioner kroner blant annet som gruppeleder for Ap i fjor, og Høyres gruppeleder John Peter Hernes tjente rett i underkant av 1,5 millioner kroner.

– I Arbeiderpartiet er det slik at gruppelederlønnen skal tilsvare varaordførerlønn, sier Nessa Nordtun til RA.

Avtroppende ordfører Christine Sagen Helgø er notert opp med 1.237.800 kroner i ordførerlønn sist år.

Flertallspartiene er enige om å redusere ordførerlønnen i nye Stavanger med 100.000 kroner, og varaordførerlønnen skal reduseres tilsvarende.

Vil redusere lønnsgap

– For oss er det viktig at lønnsgapet mellom lederne i kommunen og vanlig nivå ikke blir for stort. Det gjelder både for de folkevalgte og for de administrative lederne, sier Nessa Nordtun.

Avtroppende Rennesøy-ordfører Dagny Sunnanå Hausken har i dag 809.000 kroner i betaling nå. Hun er oppført med 886.000 kroner i inntektslisten for 2018, og kan regne med betydelig mer lønn som nyvalgt varaordfører i Stavanger, som nå er på rundt 1,2 millioner kroner, selv om flertallspartiene er enige om å redusere ordfører- og varaordførerlønnen.

###

Mer fra Dagsavisen