Nyheter

Ostehuset stenger dørene på grunn av korona - 16 mister jobben

Etter kun to år må Ostehuset stenge stedet ved Domkirkeplassen.

Bilde 1 av 3

«Det er med tungt hjerte at vi må kaste inn håndkleet, på grunn av korona, og stenge Ostehuset Domkirkeplassen i dag, 24. november, kl. 16:00», skriver Ostehuset selv på sin Facebook-side tirsdag ettermiddag.
 
Ostehuset Domkirkeplassen åpnet 28. november 2018, etter et omfattende arbeid med å gjøre de tidligere lokalene til Norges Bank om til restaurant. Interiøret i det ærverdige bankbygget fra 1964 er fredet.
 
Nesten nøyaktig på dagen to år etter stenges dørene.

###

Flere prøvde å gå inn rundt klokken 16.00 tirsdag, uten å vite at dørene er stengt for godt for Ostehuset Domkirkeplassen. Foto: Arne Birkemo
 
– Årsaken er koronapandemien. Vi startet året med tanker om et nytt konsept, så kom korona, sier Tom Helge Sørensen, som eier Ostehuset sammen med kona Hanne Berentzen.
 
Allerede etter 15 måneders drift måtte restauranten stenge dørene i mars på grunn av pandemien, og har siden den gradvise gjenåpningen i april drevet med begrenset åpningstid og konsept. Da inntektene forsvant over natten, ble det krevende å drive Domkirkeplassen. Den siste perioden med nye restriksjoner i november gjorde det tøffere enn noen gang, forteller Berentzen og Sørensen overfor RA.
 
– Etter nedstengingen i vår, klarte vi å komme oss brukbart opp i sommer. Vi fikk redusert husleie av huseier, og litt støtte fra staten, men det var ikke nok, forteller Sørensen og fortsetter:

LES OGSÅ: Spår flere korona-konkurser i utebransjen (+)

Bølge nummer to 

– Etter sommeren var det normal drift igjen. Folk kom hjem fra ferie. Det var ingen turister i byen. Antall gjester begynte å gå ned i starten av høsten. Da andre koronabølge kom, var husleie og kostnader normalisert, og da hadde vi ikke mulighet til å drive videre, sier Sørensen.

Berentzen sier at huseier Camar har strukket seg langt i perioden som har gått siden det meste stengte i mars. Leverandørene har også utvist stor tålmodighet og imøtekommenhet i denne perioden.

Ostehuset i Jåttåvågen og på Storhaug vil fortsette som for – med 20 medarbeidere. Ekteparet forsikrer om at driften er sunn og god.

LES OGSÅ: Ostehuset-konkursen: Dette tenker huseier om hva som skal skje videre (+)

16 mister jobben

Daglig leder Hanne Berentzen synes det er en trist dag. 
 
– Selvfølgelig er det trist, men nå er vi mest opptatt av de ansatte som står uten jobb. Vi må ta vare på dem. Alle sammen er utrolig lei. Alle har gitt mye for å prøve å få dette til.
 
– Når alt blir for usikkert, går det en grense hvor man ikke kan stå ansvarlig lenger. Endene ville bare ikke møtes. Det ble etter hvert umulig for oss å drive videre, sier Berentzen.

Ifølge Berentzen har rundt 40 prosent av omsetningen forsvinner under koronapandemien.
 
– Det vil si mellom 10 og 13 millioner kroner tapt. Pengene er ikke drivkraften. Drivkraften er å skape noe, sier hun.
 
– Kunne myndighetene har gjort noe annerledes for å bedret situasjonen til Ostehuset Domkirkeplassen?
– Det er lett å være etterpåklok. Men, staten må ta innover seg at det er restaurantbransjen som igjen tar støyten, svarer Berentzen.
 
– Staten kunne heller ha stengt ned alt, og gitt kompensasjon, svarer Sørensen.

LES OGSÅ: – De unike, sjarmerende utestedene kan forsvinne (+)

21 år i Stavanger sentrum

Berentzen og Sørensen etablerte Ostehuset i 1999. Det startet med en ostebutikk med kafé, catering og tre ansatte. 
 
Å flytte til Domkirkeplassen var et stort steg, og en svær satsing.
 
– Vil dere en gang satse igjen?
– Nå er vi ganske utladet. Først og fremst tenker vi på våre ansatte. Vi håper å få plass til dem i Ostehuset på Storhaug og i Jåttåvågen, svarer Berentzen.

16 ansatte mister jobben. Hanne Berentzen, daglig leder, ser på muligheten for å la noen av dem få jobbe ved de to andre Ostehusene i Stavanger. Foto: Arne Birkemo

Hanne Berentzen, daglig leder, ved Ostehuset Øst tidligere i sommer. Både Ostehuset Øst og i Jåttåvågen består. Foto: Arne Birkemo
 
I vår mente flere at det ville komme et ras med konkurser i utelivsbransjen på grunn av koronapandemien.
 
– Vi har ikke sett det konkursraset som noen spådde. Jeg vil ikke mene noe om flere vil gå konkurs, men jeg vil tror at det er flere i bransjen som sliter, sier Sørensen.
 
Berentzen var tidligere i sommer og oppfordret folk til å bruke byen. Hun kommer med samme oppfordring nå.
 
– Folk må ta vare på stedene som er igjen i byen. Bedrifter må gi ansatte gavekort om de ikke kan arrangere julebord, sier Berentzen.

Mer fra Dagsavisen