Nyheter

Ordførerens digitale nyttårstale: – Ungdom, verden venter på dere

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) synes det var spesielt å spille inn nyttårstalen «alene» på Ledaal, men håper at den digitale talen når ut til flere.

Vanligvis holder ordføreren nyttårstale på æresverdige Ledaal, hvor hele byen er invitert. Slik ble det ikke i år. Det sørget den forverrede koronasituasjonen for. I stedet ble den tradisjonsrike nyttårstalen forhåndsinnspilt og vist klokken 13.00 1. januar.

– Det føltes spesielt. Vanligvis er det en stor forsamling på Ledaal. Mange folk, gode samtaler og god mat. Alle innbyggerne er invitert. Åpent hus. Så blir det i stedet å være nesten alene. Det er en helt annen situasjon. Det positive er at talen kanskje når flere av innbyggerne, sier Nessa Nordtun til RA.

– Det var også spesielt fordi talen, på grunn av koronasituasjonen, ble endret kontinuerlig helt inn til innspillingen. Talen ble til og med endret under innspillingen, forteller ordføreren.

Utfordringer og lærdom

Ikke bare var 2020 hennes første år som ordfører. I tillegg måtte hun håndtere en pandemi, som ingen visste konsekvensen av.

– Det mest utfordrende i året som gikk var å ikke vite hva som ville skje «neste gang». De alvorlige konsekvensene om man ikke handler riktig. Samtidig med pandemien har kommunedriften gått som normalt, hvor vi fikk på plass byvekstavtale og budsjett. Det har vært mye jobbing.

– Det jeg har lært i 2020 er hvor flinke folk i regionen er til å omstille seg. Være løsningsorienterte, se mulighetene – også i en krisesituasjonen – og stå sammen. I tillegg har administrasjonen, kommunedirektøren og beredskapsledelsen gjort en utmerket jobb for at vi har håndtert pandemien, sier Nessa Nordtun.

Det nye året skal handle om barn, unge og eldre, understreker ordføreren.

– Selv om vi har hatt tøffe budsjettforhandlinger, har alle vært løsningsorienterte. I neste års budsjett er det barn og unge som er vår førsteprioritet, samt bedre omsorg for våre eldre – i tillegg til næringsutvikling.

VIDEO: Se talen til Sandnes-ordfører Stanley Wirak

Slik var talen

«Endelig er vi her. I dag sier vi velkommen til 2021. Til et nytt år som hele verden har ventet på. 2020 går inn i historiebøkene som et globalt kriseår. Men i dag, på årets første dag, går vi inn i året med ny optimisme, og håper at vi i løpet av 2021 kan se begynnelsen på slutten av krisen», åpnet ordføreren.

Det ny tiåret begynte bra, med kommunesammenslåing og nye muligheter, men brått kom mars. Alt ble endret.
Nessa Nordtun oppsummerte året med at koronapandemien har fått konsekvenser for nesten alle aspekter av samfunnet og livene våre. «For noen har det vært fint at verden har gått litt saktere. Og at hverdagene har hatt et annet tempo. Men mennesker trenger mennesker», sa ordføreren.

I tillegg til den nye hverdagen til folk flest, snakket hun om utfordringene til studenter på hybler langt hjemmefra. Ensomhet. Sårbare barn og eldre.

«Pandemien har rammet slik kriser som regel gjør: Den går hardest ut over dem som er mest sårbare fra før. Barn og unge, eldre og andre sårbare grupper. Dette har vi vært ekstra oppmerksomme på under pandemien, og det vil vi fortsette å være»

Som kjent vil kommunen styrke «laget» rundt elevene, med flere miljøterapeuter. I 2021 vil også kommunen arrangere Barnas sommer.

«Vi skal også åpne to nye bofellesskap for mennesker med ulike utfordringer, og styrke hjemmetjenesten, slik at eldre skal få besøk av de samme menneskene hjemme hos seg».

LES OGSÅ: Rekordmange nye smittetilfeller i Sola kommune

Ungdom: – Verden venter

Nessa Nordtun snakket også til de unge som har fått ungdomstiden satt på pause. «Verden venter på dere», sa ordføreren og fortsatte: «Og jeg håper at også dere rydder bort det som ikke er viktig.

At dere kjenner mot til å stå imot press og forventninger fra sosiale medier og samfunnet ellers. Vær den du vil være, og lev livet på en måte som er meningsfylt for deg – og be om hjelp når du trenger det». Nessa Nordtun ba også ungdommen om å fortsatt legge press på klima og bærekraft.

«Test oss gjerne på klimaarbeid her i Stavanger», sa Nessa Nordtun og kom med eksempler på gode framskritt: Det nylig vedtatte målet om at kommunens bygg- og anleggsplasser skal være utslippsfrie innen 2025. Ordføreren pekte også på temaplanen for klima og miljø i landbruket, samt Stavangers første mobilitetspunkt på Hillevåg Torg. I tillegg delte kommunen ut sin aller første Klima og miljøpris. Prisen gikk til L Rødne og Sønner for deres innsats for mer miljøvennlig sjøfart og investering i den elektriske katamaranen Rygerelektra.

Nytenking

Koronapandemien trigget innovasjon og nytenking. «I 2020 viste dere alle sammen at vi er i stand til å snu oss om, og gjøre ting på nye måter. Med hjemmeskole, bursdag i hagen, digitale øvelser og konserter på streaming i stua. Vi fikk vår første digitale ONS, og en flott hybrid variant av Nordic Edge Expo. Og vi lærte å klippe håret vårt selv. Det er i hvert fall jeg veldig glad for at vi ikke må lenger», sa Nessa Nordtun.

Ordføreren sa at hun er utrolig stolt over innbyggerne i Stavanger, og de ansatte i kommunen som har håndtert både kommunesammenslåing og pandemi i samme år, og nevnte High Wind, Norges første nasjonale havvindkonferanse, eget innbyggertorg og eget landbruks- og havkontor på Judaberg. Rekordmange søkere til læreplasser ble nevnt. «Vi er en av landets største lærlingbedrifter», sa Nessa Nordtun og la til: «I 2021 bretter vi opp ermene, og med en stødig hånd på rattet og blikket rettet framover, styrker vi Stavanger som energihovedstad, storby og landbrukskommune.

– Et år vi aldri vil glemme

«Vi har lagt bak oss et 2020 vi aldri vil glemme. Men nå legger vi fra oss det som ikke ble, og tar med oss alt vi har lært, de gode erfaringene de fine øyeblikkene og sammen går vi inn i et nytt år med forventninger og håp. På vegne av hele kommunestyret for Stavanger kommune vil jeg ønske dere alle et godt nytt år», avsluttet ordføreren sin nyttårstale.

LES OGSÅ: Seks husløse etter boligbrann nyttårsaften

Mer fra Dagsavisen