Ordføreren ber stavangerfolk droppe hyttetur til Ryfylke

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) er bekymret for det sårbare legevakttilbudet i Ryfylke. – Hvis bare én av personalet må tas ut av tjeneste på grunn av smitte, settes hele legevakttilbudet i Ryfylke i en vanskelig posisjon.

Derfor ber hun innstendig alle i Stavanger om å ikke reise til hytter, campingvogner og fritidsbåter – selv om de er i hjemkommunen.

Målet er å unngå unødvendig belastning av det sårbare legevakttilbudet i Ryfylke, og hindre at koronasmitte sprer seg til nye områder.

STOR BILDESERIE: (+) Korona-stengte Stavanger og Sandnes

– Jeg har stor forståelse for at mange kunne tenke seg en pustepause fra verden og dra på hytta. Noen kan også tenke at hytta er det lureste stedet å være akkurat nå for å skåne familie og venner. Samtidig må vi alle følge de nasjonale retningslinjene som nå gis, oppfordrer ordføreren i en pressemelding på kommunens nettside.

– Det gjelder også overnattingsturer i campingvogn, fritidsbåt og kolonihager, der sanitæranleggene ofte er felles, legger hun til.

LES OGSÅ: (+) Rennesøy-par nekter å komme hjem til Norge: – Mye tryggere i Kina

1500 fritidsboliger

Stavanger kommune har nærmere 1500 fritidsboliger. Over 1000 av disse ligger på øyer eller på landfaste områder i kommunedelene Finnøy og Rennesøy.

Det er Ryfylke legevakt som betjener folk i Finnøy og Rennesøy hvis de blir akutt syke. Men samme legevakt har også ansvar for de mindre og sårbare kommunene Kvitsøy og Hjelmeland.   

Fastboende på øyene er helt avhengige av ambulansebåt hvis de blir akutt syke.

«Er du på en øy som ikke er landfast og blir akutt syk med korona, skaper dette store utfordringer. Skulle det skje at en smittet person fraktes med ambulansebåten, må den gjennom omfattende rensetiltak, og vil være satt ut av spill mens arbeidet pågår. Mannskapet må i 14 dagers karantene», skriver kommunen.

LES OGSÅ: Rune Bjergas forslag til feiring med korona-17.mai

Store konsekvenser

– Ryfylke legevakt består av dyktige og hardtarbeidende mennesker. Hvis bare én av personalet må tas ut av tjeneste på grunn av smitte, settes hele legevakttilbudet i Ryfylke i en vanskelig posisjon. Vi må alle gjøre vårt beste for å skåne sårbare tjenester, fastslår ordføreren.