Nyheter

Opposisjonen: Slik vil de erstatte Greater Stavanger

20 millioner kroner, fem nye stillinger i næringsavdelingen og et helt nødvendig samarbeid med nabokommunene.

Desember i fjor trakk Stavanger seg ut av Greater Stavanger, som skal avvikles innen utgangen av 2021.

Torsdag skal forslag til ny organisering av et regionalt næringssamarbeid behandles formannskapet i Stavanger. Etter bestilling fra flertallspartiene har kommunedirektøren kommet med et forslag. Essensen er at næringsutviklingen skal foregå i den enkelte kommune, samt prosjektbaserte samarbeid med nabokommunene til Stavanger.

– For flertallet var det viktigere å legge ned enn hva man skulle ha i stedet. Greater Stavanger blir oppløst, men ikke erstattet med noe, sier John Peter Hernes (H).

LEDER: «Greit uten Greater?»

Opposisjons-forslag

Sammen med resten av opposisjonen, Frp, Venstre og KrF, kommer Hernes med et alternativt forsalg:
Næringsavdelingen i Stavanger kommune skal styrkes med fem nye stillinger. Tre av disse kan bekles av de tre gjenværende ansatte i Greater Stavanger.

– Å bare la de ansatte i Greater Stavanger  forsvinne er en enorm sløsing av kompetanse. Det er både umoralsk og dårlig ressurspolitikk, mener Hernes.

Forslaget foreslår å gå igjennom prosjektene til Greater Stavanger, og gå videre eller avslutte dem. Ett av prosjektene som må videreføres er å skaffe flere flyruter til Sola, mener Jan Erik Søndeland (V).

– Vi ønsker også å opprette et næringsråd, som er overrepresentert av næringslivet, ikke politikere. De kan være representert, men skal primært lytte. Her kan man ha møter kvartalsvis. Det kan være en arena hvor næringslivet, store og små, kan legge fram saker, sier han til RA.

LES OGSÅ: Ser mot andre byer når Greater Stavanger skal erstattes (+)

Flere nabokommuner

De fire opposisjonspolitikerne er klare på at et regionalt samarbeid med nabokommunen er viktig. Foruten Sandnes og Sola inviteres også kommunene Randaberg, Strand, Eigersund, Hjelmeland, Time, Hå, Klepp, Gjesdal inn i det regionale næringssamarbeidet.

– Stavanger er og blir region hovedstaden, men uten å inkludere våre gode naboer på en effektiv måte vil vi tape i konkurransen med de andre storbyregionene, sier Leif Arne Moi Nilsen (Frp) og fortsetter:

– Det er viktig å stå samlet i konkurransen med de andre storbyområdene, og dra lasset i sammen. Vår region har et fantastisk mangfold, kompetanse, og potensial som er viktig å få kommunisert ut samlet.

Moi Nilsen sammenligner regionen med et fotballag.

– Hadde regionen ikke stått sammen, hadde vi ikke fått «oljå» på 70-tallet. Sammen er vi den tredje største byen i Norge, men vi får ikke ting på grunn av at vi er små hver for oss. Et fotballag vinner ikke med én spiller. Vi vinner som et lag. Det nytter ikke at kommunene sitter på hver sin tue om man skal få noe til, sier Moi Nilsen.

Basert på erfaringene med Europakontoret i Brussel, lages det en egen sak om hvordan Stavanger kan være fast representert i Oslo og eventuelle andre helt spesielt viktige steder, heter det i forslaget.

LES OGSÅ: Næringslivet om nedleggelsen av Greater Stavanger (+)

– Tilbake i tid

At kommuner skal tenke mer innenfor egne kommunegrenser er å gå tilbake i tid, mener Henrik Halleland (KrF).

– På 80 og 90-tallet ble det etablert interkommunale selskaper. Kommunene skulle samarbeide om næringsutvikling. Nå skal vi modernisere igjen. Da er det trist at man går tilbake til at den enkelte kommune skal drive næringsutvikling selv, sier Halleland.

Mer fra Dagsavisen