Nyheter

Oljeprisfallet: – Kan bety nye kostnadskutt, men er det mer å kutte?

– Stavanger-regionen er svært eksponert, og det er i øyeblikket umulig å si hva dette vil bety for lokale arbeidsplasser. Situasjonen følges fra time til time, sier Harald Minge i Næringsforeningen.

Mandag var oljeprisen under 35 dollar fatet. Tirsdag morgen kostet et fat nordsjøolje rundt 37 dollar, en oppgang på rundt åtte prosent, melder Reuters.

Oljeprisen er fortsatt veldig lav. Årsaken til mandagens fall er utbruddet av koronaviruset og at Saudi-Arabia varslet produksjonsøkning som følge av en dragkamp mellom Opec og Russland.

Opec-landene ønsker å redusere produksjonen på grunn av dramatisk lavere etterspørsel som følge av koronaviruset som herjer i verden, men fikk ikke med seg Russland på dette, skriver NTB.

LES OGSÅ: Dette er snittlønnen i Rogaland – sjekk din kommune

– Dobbel krisetilstand

– Problemet er at vi i øyeblikket synes å få en slags dobbel krisetilstand. Korona er delvis skyld i en dramatisk nedgang i oljeprisen, som også betyr store konsekvenser for oljetunge Oslo Børs, selv om oljeprisnedgangen først og fremst handler om manglende OPEC-enighet, sier Harald Minge, direktør i Næringsforeningen i Stavanger.

Dersom det blir en vedvarende situasjon, vil det få store konsekvenser for både leverandørselskapene og operatørene i vår region, mener Minge.

LES OGSÅ: Koronaviruset: – Permitteringer er sannsynlig

Lavere etterspørsel og nye kostandskutt?

– På den ene siden vil det bety kostnadskutt. Det er få år siden bransjen kuttet kostnader med opptil 30 prosent.

Samtidig, dersom det blir behov for å kutte mer, er spørsmålet om det er så mye mer å kutte.

– Videre er det selvsagt bekymringer knyttet til investeringer som er blasert på en høyere oljepris. Stavanger-regionen er svært eksponert, og det er i øyeblikket umulig å si hva dette vil bety for lokale arbeidsplasser. Situasjonen følges fra time til time. For oljeprisen er spørsmålet om OPEC kommer til enighet med Russland om produksjonskutt, sier Minge.

LES OGSÅ: Har Rogaland lært av oljesmellen?

– Samtidig skal vi være svært forsiktige med å spå hva som skjer framover. Situasjonen forandrer seg fra time til time. Vi vet ikke hvor langvarig situasjonen vil være. Vi har ingen erfaring med dette fra før av, sier Minge.

– Koronaviruset vil bety for etterspørselen av olje og gass. Næringslivet og enkeltindivider blir delvis immobile. Det kan rett og slett bli mindre behov for transport, sier Minge.

Korona-trøbbel

– Kinas stenger i øyeblikket ned mye av sin industri. Med tanke på den sterke rollen landet har i den globale økonomien og hvor mye de importerer og eksporterer, vil det påvirke økonomien i de fleste land. At 150 millioner kinesere som normalt reiser utenlands årlig i stor grad holder seg hjemme, vil også få betydning spesielt for turisme, sier Minge.

– Av andre som rammes tidlig i denne krisen er flyselskapene som allerede er hardt rammet av reiserestriksjoner og folks manglende vilje til å planlegge reiser i øyeblikket, og ikke minst hotellene, påpeker Minge.

– For veldig mange bedrifter som leverer varer og tjenester kan det selvsagt bli utfordringer. Noen vil ikke få varene de har bestilt, mens andre av ulike grunner ikke klarer å levere dem. På grunn av at kunder, enten bedrifter eller enkeltindivider, forandrer adferd grunnet tiltak mot smitte, kan vi i en periode oppleve en generell dalende etterspørsel.

LES OGSÅ: – Gjør alt vi kan for å forhindre permitteringer

Opp til 60 dollar fatet igjen?

Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen mener Opec på ett eller annet tidspunkt vil måtte sette seg ved forhandlingsbordet og bli et fungerende kartell igjen, men han tør ikke å spå hvor lang tid det vil ta før det skjer.

– Vil oljeprisen fortsette å være lav så lenge koronaviruset herjer?

– Når man ser en merkbar reduksjon i tallet på nye smittetilfeller, vil nok en del av fallet reverseres. Jeg tror likevel ikke vi vil komme tilbake til 60 dollar fatet så lenge antallet smittede øker og Opec ikke samarbeider.

Tror på rentekutt

Bernhardsen mener det er for tidlig å spå hvordan oljeprisfallet vil påvirke norsk økonomi.

– Det kommer an på hvor lenge vi blir liggende på dette nivået og om det blir lavere aktivitet i oljesektoren. Samtidig er Norge mindre avhengig av oljesektoren nå enn det vi var under det forrige store oljeprisfallet i 2014. Så vi er bedre rustet til å takle det som måtte komme, sier han.

– Uansett tror vi at oljeprisfallet vi medvirke til at Norges Bank vil kutte i renten på rentemøtet i neste uke, sier analytikeren.

Mer fra Dagsavisen