Nyheter

Nytt utstyr kan redde liv: Slik øver ambulansetjenesten

En avansert traumedukke og avrevne kroppsdeler i silikon gjør at ambulansetjenesten kan øve på livreddende tiltak.

Bilde 1 av 5

– Vi får øvd på ting vi ikke har fått øvd på tidligere og som bidrar til å redde liv. Simuleringstrening og øving bidrar til at flere overlever, sier ambulansearbeider Marius Dimmen til RA.

Han snakker om den nye traumedukken ambulansetjenesten i Stavanger nettopp har kjøpt, og som ble muliggjort ved hjelp av 600.000 kroner fra Sandnes sparebanks gavefond.

– Det er veldig spesielt at en bank gir en sånn gave, for det er snakk om mye penger. Bare traumedukken koster 306.000 kroner. De så samfunnsnytten i dette tiltaket, for dette er ikke bare noe som kommer oss i ambulansen til gode, men også alle vi skal hjelpe, sier han.

LES OGSÅ: Jordmor i 41 år: – En enorm glede å sende hjem en frisk mor og et friskt barn

Realistisk

Dukken ambulansetjenesten har fått er svært avansert og naturtro, og gjør at de kan trene på ulike luftveistiltak i tillegg til å simulere forskjellige skader.

Traumedokke, Marius Dimmen, ambulanse

– På denne dukken kan vi trene på fallskader, trafikkulykker, knivstikk og klemskader. Den kan påføres en del realistiske skader slik at vi kan trene og simulere. I dag har dukken fått høyre fot revet av, og den har de skadene vi ville sett ved en avrivning, sier Dimmen, som forklarer at de kan koble slanger til dukken slik at den kan blø som et ekte menneske.

– Essensen i det hele er å få trent og simulert under rolige, kontrollerte omstendigheter. Vi får gitt tilbakemeldinger, oppdaget feil og trent dem vekk. Og i og med at dette er en dukke går det heller ikke utover pasienter når vi øver, legger han til.

Pengene fra Sandnes sparebanks gavefond sørget også for fem nye HLR-dukker (hjerte- og lungeredning).

– Der kan vi øve på avansert hjerte- og lungeredning, og vi får også tilbakemelding på om kompresjoner, frekvens og innblåsing er gode nok eller om det er noe vi må gjøre annerledes. Dukkene er spredt utover de ulike stasjonene våre slik at alle får trent. Også der ser vi at simuleringstrening og øving øker overlevelsesfrekvensen. Det går både på teamarbeid og å få inn rutinene. Så det er en flott gave, sier Dimmen.

I tillegg har også ambulansetjenesten fått kjøpt to lår i silikon, hvor det ene er revet av og det andre har skudd- og stikkskader. Lårene er avstøpninger av ekte lår og er håndlaget i England. Også lårene kan kobles til med en slange slik at blodet pumper ut av sårene.

Traumedokke, Marius Dimmen, ambulanse

– Du kan trene på disse skadene uten dette utstyret, men du får ikke trent like godt. I ambulansen og det prehospitale arbeidet gjør vi flere og flere livreddende og stabiliserende tiltak, og mye av det er avansert og må øves på. Til nå har ambulansetjenestene vært flinke til å «lage» eget øvelsesutstyr, men nå er det proffe aktører som leverer utrolig bra simuleringsutstyr. Dette er noe av det fremste du kan få innenfor simulering av denne type skader, sier Dimmen.

LES OGSÅ: Slik forbereder sykehuset seg på Wuhan-viruset

Ga ekstra penger

Det var ambulansetjenesten som søkte om penger fra Sandnes sparebanks gavefond, og administrerende direktør Trine Stangeland sier søknaden traff dem rett i hjertet.

– Dette er virkelig samfunnsansvar i praksis. Ambulansetjenesten gjør et viktig arbeid hver eneste dag. Disse traumedokkene gjør det mulig å trene på vanskelige situasjoner og vil øke tryggheten for alle som bor i regionen vår, sier Stangeland.

Ambulansetjenesten besøkte Sandnes sparebank i januar og demonstrerte dokkene. Dette skapte så mye entusiasme at gaven ble enda større.

– Vi forsto at ambulansetjenesten også hadde et sterkt ønske om en traumedukke i barnestørrelse. Nå overrekker vi derfor en ny sum slik at også denne kan kjøpes inn, sier Stangeland.

Gaven fra Sandnes sparebanks gavefond er nå på totalt 655.000 kroner.

LES OGSÅ: Cathrine Enoksen har doktorgrad i hofteproteser og er spesialist i ortopedisk kirurgi – en tittel bare 79 andre kvinner i Norge kan smykke seg med

Amputerte deler

Ambulansetjenesten fikk traumedukken i januar, og den er allerede brukt av lærlinger og ansatte. Den skal også tas i bruk når elleve paramedisinstudenter fra UiS skal hospitere hos ambulansetjenesten. I tillegg har de også drevet samtrening med de andre nødetatene ved hjelp av dukken.

Traumedokke, Marius Dimmen, ambulanse

Både føtter, hender og amputerte deler kan skrus av og på dukkekroppen. Grunnen til at dukken ser så ekte ut er fordi den er en avstøpning av et ekte, levende menneske.

– Mye av det vi øver på er ting vi heldigvis sjeldent opplever, men desto viktigere er det å øve på det, sier Dimmen.

– Dette er en dukke vi kan gjøre utrolig mye med. Når du har sånt utstyr og har alle mulighetene dukken byr på, så innbyr du til trening og simulering. Den er veldig naturtro og anatomisk korrekt som gjør at du må utføre undersøkelsene på samme måte som på en ekte person, legger han til.

Mer fra Dagsavisen