Nyheter

Nytt håp om å få på plass Forus-planen igjen

Næringslivet slaktet forslaget til den forrige Forus-planen. Nå tas arbeidet opp igjen med «nye holdninger».

Stavanger, Sandnes og Sola – de tre kommunene på Forus – skulle gå sammen og lage en felles plan for Forus-området. I stedet for at hver kommune skulle håndtere saker i sin kommune, skal kommunene ha en felles plan med felles rammer. Planen skulle blitt vedtatt høsten i fjor. Det skjedde ikke.

I stedet gikk det surt mellom politikerne og næringslivet. Planen la opp til lavere utnyttelse på tomter og rekkefølgekrav om at utbyggere måtte opparbeidet store grønt områder som næringslivet mente ble for dyrt til å være liv laga.

Planen ble lagt i skuffen.

Nå er skuffen åpnet igjen av et nytt styre i IKDP Forus hvor Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) er styreleder. Han lover færre restriksjoner, færre rekkefølgekrav til utbyggere og å lytte mer næringslivets behov.

– Vi skal klare å få til dette på en grei måte. Det er en helt annen holdning blant de tre kommunene nå. Vi samarbeider godt med Stavanger og Sola, sier Wirak, som sier det er klare føringer for hva det nye styret skal se på nytt.

LES OGSÅ: Det har aldri vært billigere å leie kontorer på Forus

Tøffe tider

– Vi skal ha en tett dialog med næringslivet og Næringsforeningen. Vi ønsker å lytte til deres synspunkter når det gjelder rekkefølgekrav, kostnader av opparbeidelse av tomter og grøntområdet, samt høyere parkeringsutnyttelse. I tillegg skal vi ikke legge restriksjoner på områder med høy kollektivandel, forklarer Wirak.

– Det er tøffe tider i hele regionen, og for olje- og leverandørindustrien. Omfanget er alvorlig. Da må vi ikke legge restriksjoner, men heller oppmuntre til verdiskaping og arbeidsplasser til befolkningen. Forus må være attraktivt for bedrifter. Vi skal ikke gi næringslivet blanke ark, men vi skal legge godt til rette, forsikrer Wirak.

Dette er Forus-planen:

  • Kommunene Stavanger, Sandnes og Sola har siden 2014 jobbet med en interkommunal kommunedelplan for Forus-området, kalt IKDP Forus.

  • Planen skal legge til rette for at Forus kan videreutvikles og styrke sin rolle nasjonalt, med like rammer på tvers av kommunegrensene.

  • Planen skulle vært ferdigbehandlet høsten 2019, men Sandnes vedtok at planen skulle sendes ut på nytt.

  • Det må være enighet mellom de tre kommunene, ellers risikerer man at planen sendes til fylkeskommunen. Noe få lokale politikere ønsker.

  • Planen har blitt kritisert av at samlet næringsliv som mener kravene til utbyggerne i planen gjør det for kostbart.

LES OGSÅ: Flere tomme butikker: – Vet ennå ikke konsekvensen av koronapandemien

Forus-planen fikk kritikk fra et samlet næringsliv, som karakterisere planen som næringsfiendtlig. Tormod Andreassen, næringspolitisk leder i Næringsforeningen, er positiv til at arbeidet med planen endelig fortsetter.

– Det har vært uvisshet lenge nå. Det er ikke bra for noen. Ting stopper opp, sier han.

Samtidig vil Andreassen følge prosessen helt til endes.

– Næringsforeningen skal ikke slippe taket i denne saken. Det har skjedd såpass mye tidligere i denne prosessen. Vi kan ikke risikerer en forringelse av Norges viktigste næringspark, sier Andreassen.

– Havnet i «pølseboden»

– Ideen med en felles Forus-plan var god. Felles rammer på tvers av kommunegrensene. Men da vi skulle «ta sats fra skihoppet – for å sette ny rekord» – havnet vi i stedet i pølseboden, sier Andreassen når han beskriver de tidligere forslagene i Forus-planen.

I forslaget skulle Forus bli et grønnere område. Kanalene skulle åpnes opp og vann skulle være med og sette preg på næringsområdet.

– De ville nesten legge Babylons hengende hager til Forus, og bedriftene skulle betale for det. Det ville blitt så dyrt at ingen ville gjort noe. Det ble tidlig bestemt at det ikke skal være boliger på Forus, men likevel var forslaget til planen å opparbeidet området som et boligområde, sier Andreassen – som også mener Forus sin funksjon er glemt.

LES OGSÅ: Hit kan du reise direkte fra Sola

– Truer ikke bysentrene

– Forus konkurrerer ikke med bysentrene. Handelen som er på Forus passer ikke inn i et bysentrum uansett. Og næringsparken konkurrerer med store nasjonale og internasjonale næringsparker, sier Andreassen.

Det samme sier Arild Tvedt i Tvedt Eiendom AS, som blant annet har kjøpesenteret Tvedtsenteret.

– Konkurransebildet til Forus er Aberdeen, Houston og Oslo, sier Tvedt, som er glad for at Forus-planen stables på beina igjen.

– Det har vært en del uvisshet. Noe måtte skje. Enten å legge prosjekt ned, eller fortsette. Jeg har tro på at dagens politikere vil at Forus skal videreutvikles. Næringsområdet er helt sentral for verdiskapingen i regionen vår, sier Tvedt.

– Skapt av næringen selv

Seabrokers-sjef Ragnvald Albretsen har hatt sterke meninger om Forus-planen.

– I fortsettelsen regner jeg med at «drømmene» legges bort. Men det er fortsatt en del ting som må justeres. Det som er unikt med Forus, er at det er skapt av næringen, for næringslivet, helt uten politisk innblanding, sier Albretsen.

LES OGSÅ: Vil starte eget busselskap

Stein Racin Grødem, direktør i Forus næringspark, sier tanken med en Forus-plan er god, og noen av grepene i planforslaget er svært gode.

– Så forstår jeg ikke logikken i de store, grønne områdene i et rent næringsområde. Det koster mye å anlegge grøntområder i et etablert næringsområde og jeg klarer ikke å se hvordan de foreslåtte grøntområdene skal bidra til den økte verdiskapingen som må til for å finansiere tiltakene. Det kan godt være noen sammenhenger jeg ikke ser her, og derfor håper jeg på en dialog som eventuelt kan klargjøre disse sammenhengene, sier Grødem.

Mer fra Dagsavisen