Nyheter

Nytt bråk om kommunale foretak i Stavanger

Flertallet i Stavanger forbereder å legge ned noen kommunale foretak, til egen regi. Nå er det bråk om framdriften.

Formannskapet i Stavanger behandlet torsdag en interpellasjon fra Leif Arne Moi Nilsen (Frp), der han ba om at Delta og Fagforbundet fikk mer tid til å komme med høringssvar og innspill i den politisk eksplosive saken om rekommunalisering av kommunale foretak, vedtatt av flertallspartiene i fjor, og nå under behandling. Det kan bety nedleggelse av noen KF-er, mens oppgaver og ansatte underlegges sentraladministrasjonen, og det er uro ute i KF-ene, meldte Delta-leder Susanne Mall i RA 7. mai.

Interpellasjonen ble avvist, og fikk bare stemmene til Frp, Høyre og Venstre.

Kommunestyret har vedtatt å vurdere organiseringen av KF-ene. Det er nå seks kommunale foretak, Stavanger boligbygg, Stavanger byggdrift, Stavanger natur- og idrettsservice, Sølvberget, Stavanger parkeringsselskap og Stavanger utvikling.

– De ansatte ber om å få bruke litt mer tid, det bør de få. Dette handler om å være på lag med de ansatte, få dem med seg, sier Moi Nilsen til RA i etterkant.

LES OGSÅ: Delta-leder: Uro og støy om endringer i kommunale foretak

Deltas rolle sentral

Tidsplanen for KF-endringene er blitt forskjøvet på grunn av koronaen, men YS-foreningen Delta har i tillegg etterlyst mer tid. I formannskapets behandling sa ordfører Kari Nessa Nordtun at Delta støtter å redusere antall kommunale foretak, og at fagforeningen ikke hadde gitt uttrykk for ønske om å vente til 2021 med omorganiseringen, og kaller det feilinformasjon.

– Jeg blir provosert når jeg får høre at jeg og Delta skal ha støttet å redusere antallet. Hvordan kan vi allerede nå bestemme oss for hva vi ønsker? Vi må bestemme oss når vi har den informasjonen som trengs, sier Mall.

Hun framhever at Delta ber om tid til å være med i en reell prosess der alle parter blir hørt.

– Hvordan vet de allerede nå hvor lang tid som trengs? Dette gir en følelse av en skinnprosess som presses fram for enhver pris, sier Delta-lederen.

Møtte Mall

Overfor RA viser Nessa Nordtun til et møte hun, Mall og Mímir Kristjánsson (R), leder i utvalg for arbeidsliv og lønn, hadde for noen uker siden.

– Jeg har lagt til grunn informasjonen vi fikk i møtet, og jeg hadde også en telefonsamtale med Delta-lederen på formiddagen før formannskapsmøtet, sier Nordtun.

Delta-lederen benekter støtten om reduksjon både overfor RA og i en e-post til Nordtun etter formannskapsmøtet.

– Det var det klare inntrykket jeg fikk etter møtet med Delta, men hvis dette er feil, er det noe vi skal ta til etterretning. Det er flere måneder til uttalelsesfristen 1. september, men hvis noen mener det ikke er godt nok, skal vi se nærmere på det, sier Nordtun.

Utsatt

Ordføreren viser til at den politiske behandlingen er utsatt fra september til desember, men bekrefter også at uttalelsesfristen bare er utvidet med rundt 14 dager, fra 17. august til 1. september.

Nordtun framhever at de styrende partiene har et ansvar for å gjennomføre fjorårets kommunestyrevedtak og budsjettvedtak, der kommunedirektøren skulle vurdere om noen av de kommunale foretakene kunne tas tilbake i egen regi, og innarbeide den i handlings- og økonomiplanen for 2021–2024.

– Vi er opptatt av å drifte skattebetalernes penger på en best mulig måte, og unngå en organisering som blir fordyrende for kommunen. Det er heller nå ingen som vet hvilke eller hvor mange KF-er som eventuelt skal tas tilbake.

Vi er opptatt av en åpen prosess, og det er derfor vi har valgt å bruke PWC som ekstern konsulent. Ingen ansatte vil miste jobbene eller rettighetene sine, de vil være tilknyttet det samme rettsobjektet som tidligere, Stavanger kommune, sier Nordtun.

Fakta:

Stavanger kommunestyre ba i en budsjettsak Kommunedirektøren vurdere organiseringen av de kommunale foretakene (Stavanger Byggdrift, Natur- og idrettsservice m.fl.), og belyse om noen av foretakene kan tas tilbake i kommunens egenregi.
Konsulenter i PWC bistår i utredningen.
PWCs rapport skal være ferdig 24. juni. Andre sentrale datoer: 31. august: høringskonferanse, 1.–2. september: skriftlig høringsfrist, 7. september: formell drøfting, desember: politisk behandling ifm. handlings- og økonomiplanen 2021–2024.

Mer fra Dagsavisen