Nyheter

Ny teststasjon skal øke testkapasiteten i kommunen

Mandag ble det rigget på plass en ny teststasjon i Stavanger, og det skyldes en voldsom pågang i testing etter nyttår.

– Vi har mye smitte i kommunen, og det er viktig for oss at vi har kapasitet til å kunne tilby innbyggerne testing innen et døgn etter at de bestiller time, sier direktør for helse og velferd i Stavanger, Eli Karin Fosse, til RA.

Mandag ble den tredje teststasjonen i Stavanger kommune åpnet. En begrenset del av inngangspartiet i Stavanger idrettshall er tatt i bruk for testing, med inngang fra Gunnar Warebergs gate. Den er i utgangspunktet tenkt brukt som en fleksibel løsning i perioder med smittetopper. Dette er ikke en drop-in-stasjon, og derfor må alle som kommer til teststasjon tre, avtale tid for testing på forhånd.

Direktør for helse og velferd i Stavanger, Eli Karin Fosse, mener at smittesituasjonen i Stavanger er alvorlig.

– I første omgang vil denne stasjonen bli prioritert for nærkontakter i forbindelse med smittesporing. Dersom det er større kapasitet her enn det smittesporerne har behov for, vil vi kunne legge ut timer for online-booking etter hvert, sier Fosse.

Hun forteller at det er håp om å komme opp i samme kapasitet i dette teltet som i de to andre.

– Det betyr 200 tester på hvert skift, og til sammen 400 tester i løpet av én dag, sier hun.

LES OGSÅ: 34 nye smittetilfeller: – Ansatt på botiltak blant de smittede

Skal ta maks ett døgn

Helsedirektøren tror noen innbyggere kan ha opplevd det vanskelig å få time for testing.

– Det har vært fullt på online-bookingen, og noen har nok opplevd å ikke komme gjennom før det har gått to-tre dager. Det er for lenge, sier hun.

Kommunens mål er at det skal ta maksimum ett døgn fra da innbyggerne tar kontakt til de får anledning til å teste seg.

– Det tror du at skal bli mulig med en ny teststasjon? 

– Det er helt klart ambisjonen, og det mener vi at vi skal kunne klare med den ekstra kapasiteten vi får her, sier Fosse.

LES OGSÅ: Barneskolene fortsetter på rødt nivå

Svingninger i smittetall

De siste ukene har det blitt satt flere smitterekorder i Stavanger, og lørdag fikk hele 58 personer påvist koronaviruset. Likevel har det vært store forskjeller i smittetallene fra dag til dag. Hvorfor det er slik har ikke helsedirektøren et godt svar på.

– Vi er usikre på hva det kan skyldes. Vi ser at det samme skjer i de andre store byene som har hatt utbrudd. Noe av forklaringen kan være arbeidsflyten og kapasiteten på mikrobiologen på Stavanger universitetssjukehus, hvor de sjekker alle testene. Det kan bli forsinkelser i og med at det er stor pågang der for øyeblikket, sier Fosse.

– Så det handler ikke om at folk i Stavanger ikke tester seg? 

– Nei, det er det absolutt ikke.

Heller ikke smittevernoverlege i Stavanger, Runar Johannessen, kunne forklare de store svingningene i smittetall.

Hvert skift på teststasjon nummer tre består av fire personer med helsefaglig bakgrunn.

LES OGSÅ: Koronadødsfall på SUS

Grunn til bekymring

Eli Karin Fosse mener det er grunn til å være årvåken og bekymret med tanke på de høye smittetallene.

– Disse tre første ukene etter nyttår er avgjørende, sier hun før hun fortsetter:

– Vi har sjekket gjennomsnittstallene for uke 53 og uke en. I uke 53 var gjennomsnittstallet 34 smittede om dagen. I uke en var tallet 30, og da har vi testet atskillelig flere enn uken før. Vi håper dette er et uttrykk for at smitten ikke går rett i været, til tross for ny rekord på lørdag.

Det er lagd tre avlukker til testing på teststasjonen. Teststasjonen har foreløpig ikke åpent for drop-in.

– Føler du at dere har kontroll på situasjonen? 

– Vi har kontroll på dem som tester positivt, men jeg kan vel ikke fullt ut si at vi har kontroll på situasjonen når smittetallene er såpass høye. Vi har kontroll i den grad vi kan med tanke på testing, smittesporing, og å følge opp de som er smittet. Tallene svinger fortsatt såpass mye at vi må nok vente en uke eller to, før vi kan se om vi har klart å stabilisere situasjonen, og om det er på vei opp eller ned, sier helsedirektøren.

– Derfor er det viktig at alle nøye overholder både de nasjonale og lokale reglene som gjelder, at man tester seg, og at smittesporerne jobber intenst med å sette nærkontakter av smittede i karantene så fort som mulig, legger Eli Karin Fosse til.

LES OGSÅ: Hun fikk den første vaksinen

Mer fra Dagsavisen