Null innlagt på SUS. Null nye smittede på 15 dager

Smittevernoverlege: – Fortsatt viktig å minne folk om begrensningene og om å holde avstand.

Det var Helle Schøyen, konstituert administrerende direktør ved Stavanger universitetssjukehus (SUS), som på en pressebrifing onsdag sa at de har én innlagt pasient med covid-19.

I etterkant presiserer SUS at det var en feil og at sykehuset har ingen innlagt med koronasmitte.

Den siste pasienten med covid-19 ble utskrevet forrige fredag. På Stavanger kommunes nettsider kommer det fram at ingen i Stavanger har testet positivt for covid-19 siden 20. april – altså 15 dager uten at det er registrert smitte i Stavanger.

Runar Johannessen, smittevernoverlege i Stavanger kommune, sier til RA at dette er bra.

– Dette gjenspeiler det vi tidligere har sagt om at det er lite smitte i Stavanger.

Samtidig mener Johannessen at det ligger en utfordring i dette.

LES OGSÅ: 9. dag uten koronasmitte i Stavanger

Kan endre seg

– Dette går i at vi må minne folk om begrensningene og om å holde avstand. Dette fordi at situasjonen fort kan endre seg, sier Johannessen til RA.

Han viser nå at det åpnet opp for arrangementer med 50 personer der den såkalte enmetersregelen gjelder.

– Fortsatt er definisjonen på nærkontakt to meter når vi skal spore smitten. Si at det er 50 stykker på et arrangement hvor det mingles, og det i etterkant oppdages smitte. Da vil alle disse være nærkontakter og måtte gå i karantene, sier Johannessen.

LES OGSÅ: Smittevernoverlege: – Har vært kjempeheldige

1000 personer

På pressebrifingen sa Schøyen at SUS nå har en testkapasitet på 1000 personer til dagen.

Ifølge Schøyen har også sykehuset en hurtigtestkapasitet som er begrenset, men nødvendig når det gjelder å få avdekket smitte på et tidlig tidspunkt og for å få kontroll på mottakssituasjonen.

Når det gjelder hurtigtester har SUS en kapasitet på 250 i uken. Ifølge Schøyen har også SUS nødvendige forsyninger når det gjelder smittevernsutstyr.

– Vi jobber nå med en opptrapping når det gjelder ordinær sykehusdrift, og går også opp når det gjelder kirurgisk kapasitet. Alle fag på sykehuset skal nå gå gjennom sine ventelister og replanlegge i forhold til disse, sier Schøyen og fortsetter:

– Til tross for at situasjonen når ser stabil ut når det gjelder smitte, er det viktig å opprettholde en beredskap, og dette vil sette en begrensning for ytterligere sykehusdrift.

LES OGSÅ: Smittevernoverlege: – Det er trygt å gå til legen