Nyheter

Nortura-saken: Politikerne er skeptiske til boligregulering

Mímir Kristjánsson (Rødt) vil ha slutt på nedbyggingen av industriområder i Stavanger kommune.

– Det har ingen hensikt å bygge boliger om folk ikke har jobber, og det er dumt hvis kommunen gjennom en slik omregulering skal gjøre det mer lønnsomt for en viktig industribedrift å flytte ut av Stavanger, med alt det innebærer av tap av arbeidsplasser, sier Mímir Kristjánsson i Rødt.

Nortura, som har vurderer å flytte fra Forus, har følere ute i kommunen for muligheten til å omregulere tomten på Forus til bolig- og næringsformål.

– Om vi omregulerer til bolig, får Nortura et økonomisk motiv. Nortura bestemmer selv, men vi skal ikke bidra med et dytt på kanskje flere hundre millioner kroner, slik at de kan bygge et kjempelønnsomt boligprosjekt, sier Kristjánsson.

– Vi må stå opp for å selge kremtomter til fordel for boliger. Til slutt vil det ikke finnes industri og produksjon i bynære områder. Det er veldig uheldig, sier Kristjánsson, som drar paralleller til Rosenberg.

– Vi har vært tydelige på at Rosenberg ikke skal skvises ut av boligutbygginger, og det samme gjelder på Forus.

Dette er saken:

  • I et brev til Stavanger kommune ber Nortura om en ny områderegulering, slik at eiendommen på Forus kan brukes til bolig- og næringsformål.
  • Ingenting er avgjort, men siden 2014 har Nortura sett på muligheten til å legge ned Forus-anlegget, flytte slaktevirksomheten til Nærbø.
  • Skjærevirksomhet kan bli samles i Tønsberg. Pølse, som Forus er store på, kan nok også flyttes til Tønsberg. Det er også aktuelt å flytte ferskvareproduksjon til Rudshøgda nær Hamar.
  • Flytting kan betyr at Forus og Stavanger mister 550 arbeidsplasser.
  • En omregulering til bolig vil føre til a tomten blir betydelig mer verdt enn som industritomt som i dag.

– Må ha en konkret sak

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) skal møte Nortura Forus-ledelsen 26. august. Hun vil ikke nå ta stilling til om hun er åpen for å omregulere til bolig.

– Først må vi få en konkret sak på bordet, basert på tomteeieres ønsker og en faglig vurdering fra administrasjonen i Stavanger kommune. På generelt grunnlag kan jeg si det er viktig for det politiske flertallet å legge til rette for industri og næring i egen kommune. Vi har også flere andre områder i kommunen som må planlegges og utvikles før dette, sier Nessa Nordtun til RA.

LES OGSÅ: 550 Nortura-jobber kan ryke: Inviterer politikerne på besøk (+)

– Må slåss for å bevare

Høyres John Peter Hernes, som sitter i byutviklingsutvalget, vil ikke si det er totalt uaktuelt å omregulere tomten til bolig.

– Men slik jeg ser det har ikke Stavanger kommune bruk for å omregulere denne tomten til bolig. Kommunen har masse områder som ligger klar til boligbygging. For mangfoldet er det viktigere å legge til rette for industri enn bolig. Det er viktig for Stavanger å slåss for å bevare den type arbeidsplasser som Nortura representerer, understreker Hernes.

Nortura vil ha tyngdepunktet på Nærbø

– Rogaland skal fortsatt være et viktig matfylke for Nortura, sier kommunikasjonssjef Mari Hagerup til RA.
Nortura ønsker å ha sitt tyngdepunkt i Rogaland på Kviamarka på Nærbø i Hå kommune.

– Nortura eier en tomt som ligger midt i et av de mest husdyrtette områdene i Norge, sier Hagerup.
Investeringsrammen på dette prosjektet er 600 millioner kroner.

Utredninger til Nortura så langt viser at det er mye å hente på å samle å samle pølseproduksjon i Tønsberg, og overføre øvrig virksomhet på Forus til andre anlegg.

– Rogaland og Kviamarka er viktige områder for oss, slik rammeplanene for de neste fire årene viser. Det skal imidlertid gjøres flere utredninger før man kan fatte beslutninger rundt de enkelte anleggene i Rogaland, og først når disse foreligger vil man vite mer om situasjonen for ansatte, understreker Hagerup.

LES OGSÅ: 550 jobber kan ryke – vil ha dialog med Nortura (+)

Mer fra Dagsavisen