Nyheter

Nina Ørnes (24) risikerer å få boligdrømmen knust

Finanstilsynet vil gjøre boligforskriften strengere. En låneinnstramming fra 5 til 4,5 ganger inntekten vil gå hardt utover førstegangskjøper Nina Ørnes (24).

– Det bør være mulig å kunne kjøpe seg en bolig i Stavanger, selv om jeg er alene og fersk i arbeidslivet, sier Nina Ørnes.

Veien til sin første bolig er allerede lang, men den kan bli enda lengre dersom Finanstilsynet får viljen sin.

Finanstilsynet foreslår å stramme inn boliglånsforskriften. I dag kan man ikke låne mer enn fem ganger inntekten. Finanstilsynet ønsker å stramme inn til 4,5 ganger inntekten. Bankenes fleksibilitetskvote, som i dag er ti prosent, kan senkes til fem prosent.

– For meg blir det da enda vanskeligere å få boliglån og nåløyet for å få hjelp av bankene blir enda mindre, sier Ørnes.

LES OGSÅ: I denne bydelen skal det bygges tett (+)

– Like dyrt å leie som å eie

24-åringen er ferdig med studiene og fikk jobb for tre uker siden. De siste 3,5 årene har hun leid bolig på Hundvåg.

– Å leie koster jo nesten like mye som å eie. Betalingsevnen min er der. Det er bare veldig synd at jeg må spare enda mer egenkapital, samt at maksgrensen på 4,5 ganger inntekten gjør at jeg får færre boliger som er oppnåelig for meg, sier Ørnes, som forteller at flere av hennes venninner er i samme situasjon.

– Mange bor hjemme, mens de sparer så mye de kan.

Ørnes er fra Sunde, og drømmer om å bo på Madla.

– Jeg er interessert å bo hvor som helst, så lenge det er i Stavanger. Det bør ikke være slik at unge folk ikke kan kjøpe seg bolig i Stavanger. Jeg vil ikke til verken Sandnes, Sola eller enda lenger sørover, selv om mange jeg kjenner blir nødt til det.

Ørnes forteller at folk hun kjenner har fått hjelp av foreldrene.

– Vi kan ikke ha en boligpolitikk som legger opp til foreldre-hjelp. Det skaper uheldige forskjeller i samfunnet, sier Ørnes, som også sitter i Stavanger kommunestyre for Høyre.

LES OGSÅ: Scandic har blitt karantenehotell (+)

Forslaget:

  • Finanstilsynet foreslår å senke grensen for hvor mye privatpersoner kan få i lån, samt innskrenke bankenes mulighet til å utøve skjønn i sin utlånspraksis.
  • Privatpersoner skal maksimalt kunne ha samlet gjeld tilsvarende 4,5 ganger årsinntekten, mot 5 ganger inntekten etter dagens regel.
  • Fleksibilitetskvoten for boliglån – som er spillerommet bankene har til å avvike fra kravene i forskriften – foreslås redusert fra ti prosent til fem prosent.
  • Forskriften skal forhindre at husholdningenes gjeld blir uforsvarlig høy. Tilsynet poengterer at høy gjeldsgrad i husholdningene «utgjør en betydelig risiko for finansiell ustabilitet, ifølge tilsynet.
  • Det er opp til regjeringen å velge å følge rådet eller ikke. Det er ventet en beslutning i løpet av de neste par ukene.

– Er allerede strengt

Stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H) mener dagens regelverk er strengt nok.

– Noen regler må vi ha. Det er viktig å unngå at folk ikke tar opp gjeld de ikke klarer å betjene, men regelverket er allerede stramt nok, sier Stokkebø.

– Skal man stramme inn enda mer, vil det gå spesielt utover førstegangskjøperne. Det blir enda vanskeligere for unge å komme seg inn på boligmarkedet. Dessuten har regjeringen allerede stramt inn regelverket på forbrukslån, sier Stokkebø, som mener forslaget baserer seg på Oslo.

– Å ha samme regler som Oslo er galimatias. Problemene på Oslos vestkant og Grünerløkka bør ikke hindre unge rogalendinger å kjøpe bolig. Dette knuser boligdrømmen for mange.

LES OGSÅ: Utelivet mener det er bedre å bare stenge ned (+)

Meglere er skeptiske

Eiendomsmeglerforbundet og Eiendom Norge er kritiske til forslaget og synes det fungerer fint med den boliglånsskriften vi har fra før. Innstramninger i forskriften er «uklokt på grunn av koronasituasjonen og for tilgangen til boligmarkedet for folk med normale inntekter», sa Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen til NTB da forslaget kom i september.

– Kraftige innstramninger vil være svært uheldig i en situasjon hvor norsk økonomi og husholdningene er avhengig av at boligmarkedet fungerer godt. Finanstilsynets forslag synes preget av et for et snevert syn på boligpris- og gjeldsmekanismer, sa direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Mer fra Dagsavisen