NHO-analyse: Reiselivet har tapt milliarder på korona

Store tap for presset bransje, viser nye tall fra NHO.

Det samlede turistkonsumet falt med 41 milliarder kroner fra januar til august 2020 sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge en ny NHO-analyse.

Nedgangen i turistkonsumet var størst blant utenlandske turister, med 68 prosent nedgang i perioden – fra 46 milliarder kroner til 14 milliarder kroner, ifølge analysen som er gjennomført av NHO for NHO Reiseliv.

LES OGSÅ: – Bekymret (+)

Trenger hjelp

Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv mener at analysen er en bekreftelse på at reiselivet trenger hjelp til å dekke faste kostnader ut koronakrisen.

– Uten hjelp står vi overfor rasering av arbeidsplasser. Bransjen trenger kompensasjon for opp mot 80 prosent av faste utgifter fremover så lenge smitten varer, sier hun.

LES OGSÅ: Nytt tilfelle av koronasmitte

Øremerkes kompensasjon

Devold mener blant annet at de 680 millionene i neste års statsbudsjett må øremerkes til kompensasjon for de tre første månedene av 2021, og eventuelt økes etter hvert.

Reiselivsdirektøren er også kritisk til signalene fra regjeringen om at markedet må avgjøre hvilke bedrifter som blir med videre, og hun mener at ingen bedrifter kan overleve med bestillingsnivåene som er nå.

LES OGSÅ: Reiselivsdirektør: – Det er ikke mulig å dekke tapet uansett hvordan en vrir og vender på det (+)