Nyheter

– Næringsforeningen på siden av byutviklingen

MDGs Rune Askeland reagerer kraftig på Næringsforeningens utspill om stengte sentrumsveier.

Stengte, planlagt stengte og envegskjørte gater i Stavanger sentrum har fått styreleder Ådne Kverneland til å reagere.

– Det er ikke bomringen som vil ta livet av Stavanger sentrum, det er de stengte veiene. Byen er i ferd med å miste nesten alle tilkjørselsveiene. Nå er det på tide med mer kunnskap om konsekvensene, før vi stenger, skriver Ådne Kverneland i en kronikk i Næringsforeningens eget organ Rosenkilden.

– Sjelden har jeg opplevd en næringsforening som er så mye på sidelinjen av byutviklingen, kommenterer Rune Askeland, leder i utvalg for miljø og utbygging, overfor RA.

– Åpner veiene

– Vi stenger ikke en eneste vei, vi åpner veiene for våre innbyggere som går, sykler eller som tar buss. Hensikten er å skape mer aktivitet i sentrum for alle, sier Askeland.

Han mener holdningen til Næringsforeningen ikke er i takt med tiden.

– I stedet for å basere byutvikling på 70-tallets premisser så skal vi møte framtiden kunnskapsbasert. Kirkegata som gågate har vært vellykket. Er det noen som vil ha bilen tilbake der? Vi forlenger bilfri fargegate ned mot sjøen, i Øvre Holmegate. Er det noen som vil ha gjennomgangstrafikk der, spør Askeland, og fortsetter spørsmålsrekken:

Mener Næringsforeningen at sentrum fungerer godt i dag? Vi mener at vi må få mer aktivitet og gjøre sentrum mer attraktiv for flere. Tror Næringsforeningen at dagens ungdom i like stor grad vil kjøre bil som deres foreldre eller besteforeldre?

Utfordrer

Askeland slår fast at MDG og samarbeidspartiene ikke ønsker ikke et sentrum basert på cruiseturister og bil, og utfordrer Næringsforeningen til å utforme 10 framtidsrette punkter.

– Basert på kjensgjerningene at vi skal redusere klimagassutslipp, vi skal redusere bilbruk og vi skal utvikle et sentrum basert på behovene i 2040, ikke i 1970, sier Askeland, som mener uttalelsene plasserer Næringsforeningen på siden av nær samtlige politiske parti lokalt og nasjonal.

– Jeg ønsker en Næringsforening som ser framover. Alt var ikke meget bedre før. Vi har samme mål, mer aktivitet i sentrum. Nå har vi akkurat vedtatt en byromsstrategi som også kommer til å bidra til en mer attraktiv by med mer grønt, flere uteromsmøbler og parkeringsplasser omgjort til fine og funksjonelle byrom. Vi går framover. Næringsforeningen må velge om de vil se på eller bidra konstruktivt. Gate for gate kommer til å bli åpnet for folk i mitt utvalg framover, melder Askeland.

Mer fra Dagsavisen