Nyheter

Næring, barn og unge sentralt i flertallsbudsjettet

Flertallspartiene ønsker blant annet å sikre ledig kapasitet i barnehagene slik at alle skal få barnehageplass når de trenger det, og videreføre gratis SFO til alle førsteklassinger.

23. oktober la kommunedirektøren i Stavanger kommune  fram sitt forslag til handlings- og økonomiplan for 2021-2024, som er den detaljerte oversikten over forslag til investeringer og driftsbudsjett neste år og de påfølgende tre årene.

I dag var tiden inne for at budsjett og økonomiplanen skulle behandles, debatteres og til slutt vedtas politisk i Stavanger bystyre. Byens ordfører, Kari Nessa Nordtun (Ap) tok til ordet først, og la fram et budsjett på vegne av alle flertallspartiene – Ap, SV, Miljøpartiet De Grønne, Sp, Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger, og Rødt.

– For et år siden så verden annerledes ut. Stavanger var en by-kommune, en-meteren var et stupebrett og Bjarne Berntsen var fremdeles trener i Viking. For ett år siden stod jeg på talerstole i bystyresalen, og jeg avsluttet budsjettinnlegget mitt med følgende ord: «Men først ser vi til 2020. Vi teller dager og vi gleder oss til et fantastisk spennende år», startet hun.

– Gjennom pandemien har verden endret seg. Vi har endret oss som mennesker, vi har vendt oss mot det nære og trygge, og har vært nødt til å tenke nytt og annerledes. Samarbeidspartienes budsjett for 2021-2024 er et budsjett for trygghet og økonomisk ansvarlighet i en usikker tid. Det er også et budsjett for ambisjoner, fremtid og nye ideer, med tydelige satsinger på næring, barn, unge og eldre, legger Nessa Nordtun til.

Hun mener at et viktig nøkkelord i budsjettet er balanse, og da balansen mellom øknomisk ansvarlighet og det ansvaret politikerne har for å sikre gode tjenester til innbyggerne.

– Det skal være attraktivt å flytte hit, etablere seg her – og bli her, sier ordføreren.

LES OGSÅ: Bygger ny Kvernevik-skole

LES OGSÅ: – Kostnadene vokser mer enn inntektene

Viderefører gratis SFO

Flertallspartiene ønsker å investere i fremtidsrettet byutvikling og boligbygging. De vil styrke kultursatsingen, kutte prisene på bussbilletter, og ønske småbåtene tilbake i Vågen og grønnsakshandlerne tilbake på torget.

I tillegg vil de sikre ledig kapasitet i barnehagene slik at alle skal få barnehageplass når de trenger det, og videreføre gratis SFO til alle førsteklassinger.

– Vi pusser opp Tastaveden skole, og bygger ny skole på Kvernevik. Dette er nødvendige investeringer som har blitt skjøvet på i årevis, og som vi mener det ikke er forsvarlig å skyve på lenger, sier Nessa Nordtun før hun fortsetter:

– Vi styrker laget rundt elevene våre med flere miljøterapeuter, reverserer kuttet til Lenden oog tilbakefører mesteparten av de foreslåtte kuttene til STOLT og STA.

Flertallspartiene viderefører Barnas sommer – slik at verken pandemi eller økonomi skal hindre barna i å ha et sted å gå, og noe kjekt å gjøre i sommerferien.

LES OGSÅ: Barnehage på Åmøy ble hørt

Vil styrke hjemmetjenesten

Stavanger-ordføreren forteller kommunestyret at Stavanger skal fortsette å være Norges energihovedstad.

– Vi skal være en grønn spydspiss, hvor de beste hodene, kanskje med bakgrunn fra e-sport, kommer for å utvikle ny teknologi og bygge broer til morgendagens industri. Derfor legger vi til rette for spennende arbeidsplasser, gjennom en historisk næringssatsing, både i vår egen næringsavdeling, men også gjennom forsterket regionalt næringssamarbeid, sier hun.

Nessa Nordtun forteller at flertallet ønsker å styrke hjemmetjenesten, og reversere kuttene til viktig forebyggende fysioterapi.

– Dette for at våre eldre skal få bo hjemme så lenge de ønsker, og at de skal få besøk av de samme menneskene hjemme hos seg, sier hun.

LES OGSÅ: Jubler for Tastaveden

Krangler om Tastaveden og Kvernevik skole

Da kommunedirektør Per Kristian Vareide la fram forslaget til handlings- og økonomiplanen ba han politikerne stanse rehabiliteringen av Tastaveden skole. Dette til tross for at oppussingen er ett av flertallspartienes valgløfter.

Under kommunestyrets møte mandag var ikke politikerne uenige om Tastaveden og Kvernevik skole skal ivaretas eller ei. De kranglet mye om det var opposijsonen eller posisjonen som ønsket rehabiliteringen mest.

– FNB synes det er riktig å verne Tastaveden og Kvernevik skole. Hvorfor står vi her og krangler om dette? Vi er alle enige, sier FNB-politiker Jone Andersen til kommunestyret.

– Det alle glemmer er at vi har vært enige om disse skolene hele veien. Bortsett fra en person, og han sitter der, sier Christian Wedler (uavhengig), og peker på kommunedirektøren.

LES OGSÅ: Vil ha økt innsats mot mobbing

Uenige om gratis SFO

Det er ikke kun Tastaveden og Kvernevik skole partiene krangler om. De er også uenige om hvem ordningen med gratis SFO skal gjelde for.

Stavanger Venstre tror at den universelle ordningen som flertallspartiene fikk innført i år er velment, men partiet mener den treffer skjevt ved at barn fra over gjennomsnitlig rike og velstående familier begunstiges uten behov, til en høy kostnad for kommunen (30 millioner kroner årlig).Venstre vil omdisponere midlene og bruke dem på en måte. Derfor går partiet inn for å avvikle ordningen med universell gratis SFO i 1. klasse, og innfører i stedet gratis SFO for lavinntektsfamilier, slik regjeringen har sikret og finansiert som en nasjonal ordning.

– SFO er veldig viktig for mange barn, og derfor ønsker vi å legge inn 25 nye årsverk, sier Mette Vabø (V) under kommunestyremøtet. Hun er medlem av utvalg for oppvekst og utdanning.

– Vi ønsker også å gjennomføre et betydelig løft og styrke barnehagene med 25 årsverk og 27 millioner kroner årlig. Vi vil tilføre mellom 40 og 50 nye årsverk i Stavanger-skolen, og gi mobbeombudet et årsverk. Det er behov for dette, legger Vabø til.

Høyres målsetning for den neste perioden er å bidra til å trygge innbyggerne i den ekstraordinære situasjonen som har oppstått.

– Sammen skal vi finne veien ut av krisen. Situasjonen er fortsatt alvorlig – med høy arbeidsledighet, mange permitterte og en stadig risiko for smitteutbrudd, sier gruppeleder i Stavanger Høyre, Sissel Knutsen Hegdal, under møtet.

– Å gi barn og unge de beste oppvekstvilkår er en av våre aller viktigste oppgaver. Derfor har tilbud til barn og unge høy prioritet i Høyres alternativ budsjett. Vi er svært glad for at kommunedirektøren har tatt grep slik at rammen til barneskolene styrkes med 40 millioner, legger hun til.

Høyre styrker i tillegg ungdomsskolene med 20 millioner i økt ramme, og mener at stavangerskolen med dette vil gi elevene enda bedre kvalitet i undervisningen, og bedre omsorg. De ønsker også å kutte flertallspartienes budsjettpost til universell ordning med gratis SFO til alle barn i første klasse, og heller tilby gratisplasser og redusert betaling til barn  på 1.-4. trinn som vokser opp i familier med en lav inntekt.

Presentasjonen var i år lagt til Stavanger konserthus, og var stengt for andre enn kommunestyrets medlemmer og pressen på grunn av koronapandemien.

Mer fra Dagsavisen