Nyheter

Ned 10 mill. i formue: – Ingen koronaeffekt

Stavangers desidert rikeste politiker Kristen Høyer Mathiassen har fått redusert formuen med 10 millioner kroner i løpet av ett skatteår. Ingen dramatikk, opplyser han.

Kiropraktoren og eiendomsinvestoren Kristen Høyer Mathiassen har fremdeles en betraktelig formue, 18 millioner kroner, men i fjor var han bokført med 28 millioner kroner.

– Nei, det er ikke på grunn av harde tider og korona. Jeg har gitt noe forskudd på arv til mine barn. De skal ha det godt, de også, sier den innflytelsesrike Høyre-politikeren til RA.

Trives som kiropraktor

58-åringen driver som kiropraktor ved siden av investeringene i eiendom, og har ingen planer om å gi seg med det.

– Nei, jeg skal nok holde på til jeg blir minst 86–87 år gammel, humrer han.

Han etterfølges på formueslisten av Pensjonistpartiets anfører Karl W. Sandvig, Ap-nestor og tidligere dommer Olav T. Laake og Sverre Uhlving, også han fra Ap.

Nils Petter Flesjå (H), Tor Bernhard Harestad (Frp) og Bjarne Kvadsheim (Sp) har også greie formuer.

Høyer Mathiassen tjente godt i fjor også, nær 1,6 millioner kroner, og leverte 715.000 kroner til fellesskapet. 
Den inntekten er det bare Høyer Mathiassens partikollega Egil Olsen som slår. Den daglige lederen for Stavanger Installasjon tjente litt over 2 millioner kroner i 2019. Det betyr også at han leverte 861.000 kroner til bruk for stat, kommune og fylkeskommune.

LES OGSÅ (+):  Betalte nær 1 mill. i skatt: – Helt greit

Godt betalte Høyre-topper

Partikollegene Elin Schanche, Sissel Knutsen Hegdal, Jarl Endre Egeland og John Peter Hernes er også blant de i kommunestyret i Stavanger som tjener og dermed også skatter mest.

Fra andre partier markerer Jan Erik Søndeland (V) og Arnt-Heikki Steinbakk (Ap) seg godt på inntektssiden.

Søndelands partikollega Kjartan Alexander Lunde, som har honorarer både fra fylkes- og Stavanger-politikken, står derimot i år som i fjor oppført med null i inntekt. I 2019 betalte han likevel 169.000 i skatt.

– Jeg har betalt omkring 170 tusen kroner i skatt i fjor, men står oppført med null i inntekt på skattelistene på grunn av fradrag som gjør at inntekten framstår som lavere enn det som faktisk er tilfellet. Det er vanlig inntektsskatt som er betalt. Det framstår bare feil i listen på grunn av fradrag, sier Lunde til RA.

Sivertsen tjente mest i Frp

Kristoffer Sivertsen tjente mest av Frp-erne, etterfulgt av Mats Danielsen.

En kuriositet: Den unge Rødt-representanten Snorre Solheim Sokn, født i 2001, står oppført med 3 (!) kroner i 2019, en sum han naturlig nok slipper å skatte for. Han har 24.755 kroner i formue.

Mer fra Dagsavisen