Nav Rogaland: Smitteverntiltakene gir kraftig økning i arbeidsledige

Dette gjelder spesielt i utsatte bransjer.

I november øker arbeidsledigheten kraftig innenfor reiseliv og transport, opplyser Nav Rogaland i en pressemelding. 

– Økningen i arbeidsledigheten de siste ukene er en direkte konsekvens av de nye smittetiltakene som styresmaktene innførte 5. november. Det resulterte brått i en oppgang i arbeidsledigheten, spesielt innenfor reiseliv, persontransport, overnatting og servering, sier Merethe P. Haftorsen, direktør i Nav Rogaland, og legger til: 

– Det er bransjer som har slitt tungt i lang tid, og har fått det enda tøffere i høst.

LES OGSÅ: Bussjåfører og konduktører vil likestilles med helsepersonell i yrkesskadeordningen

Nesten 17.000 ledige

Ferske tall fra Nav viser at 16.696 personer er arbeissøkere i Rogaland ved utgangen av november.

Dette inkluderer personer helt uten arbeid, delvis uten arbeid og arbeissøkere på tiltak. 9331 personer er registrert helt uten arbeid i fylket. Dette utgjør 3,6 prosent av arbeidsstyrken. Snittet for Norge ligger på 3,9 prosent.

– Nav fikk tidlig i november en indikasjon på at ledigheten ville øke i disse yrkesgruppene da mengden varsler om permitteringer og oppsigelser fra bedrifter økte betydelig, sier Hafthorsen.

LES OGSÅ: Klinikksjefen var selv covid-smittet: – Å få skyldfølelse er gammeldags, men menneskelig (+)

Nedgang i noen yrkesgrupper

Yrkesgruppen med flest personer helt uten arbeid er reiseliv og transport med over 1400. Sammenlignet med forrige måned er det en oppgang på 19 prosent.

Men det er ikke økning av ledige i alle bransjer. 

– Foruten reiseliv og transport, butikk og salgsarbeid, serviceyrker og annet arbeid, har flere andre yrkesgrupper nedgang i arbeidsledige, opplyser Haftorsen.

LES OGSÅ: Dyp bekymring for unges psykiske helse under koronatiden

Lenge uten jobb

59 prosent av de ledige har vært uten jobb eller tilknytning til arbeidslivet i mer enn et halvt år. 

– Mange har nå stått uten arbeid siden koronaviruset rammet arbeidsmarkedet i mars. Uavhengig av om en er permittert eller oppsagt, er det viktig at disse arbeidssøkerne nå vurderer mulighetene sine i form av mer utdanning eller påfyll av kompetanse, sier Nav-direktøren.

LES OGSÅ: Nye smittetilfeller påvist

Høyest i Sola

I november har Sola høyest ledighet med 4,5 prosent helt uten arbeid. Stavanger har 4,3 prosent, mens Sandnes har 4,1 prosent.

På Haugalandet har Haugesund, Karmøy og Tysvær en arbeidsledighet på henholdsvis 3,7 prosent, 2,9 prosent og 2,7 prosent av arbeidsstyrken.

På Jæren har Gjesdal høyest andel med 3,3 prosent. Klepp, Hå og Time har henholdsvis 3,1 prosent, 2,8 prosent og 2,7 prosent. I sørfylket har Eigersund høyest ledighet med 3,4 prosent.

LES OGSÅ: Ostehuset-konkursen: 14,7 millioner i gjeld