Nyheter

Naboprotester mot blokker i Svankevigå

En rekke naboer, blant dem 39 beboere i Vindmøllebakken, reagerer på planene om å bygge fem blokker i Svankevigå.

Bilde 1 av 5

Reaksjonene har strømmet inn etter at fristen for merknader til planinitiativet som Nordr har kommet med i Svankevigå i Stavanger. Utbyggerne ønsker å sette opp fem blokker på mellom fem og åtte etasjer. (se detaljer i fakta nederst i saken)

– Det verste jeg har sett. Østre bydel har vært byplanmessig mishandlet i årevis, men nå må politikerne ta ansvar og si stopp, sier Endre Elvestad, beboer i bofellesskapet Vindmøllebakken.

Han og 38 andre i bofellesskapet har signert et protestskriv, i tillegg til ulike reaksjoner i mernader fra en rekke andre aktører i området.

– Østre bydel trenger barnefamilier som blir boende. Planene som er lansert legger ikke opp til barnevennlige områder, men områder med mye vind og mye skygge, sier Elvestad.

Utfordringer

Han peker på at Storhaug kommunedel og særlig områdene sentrumsnært i øst har store levekårsutfordringer.

– Politikerne har tillatt utbygginger på en måte som ikke tar hensyn til folk som skal bo her. Det er en måte å bygge ut på som aldri hadde latt seg gjøre for eksempel på Eiganes, sier Elvestad.

Han trekker fram blokker med stor andel svært små leiligheter for eksempel i Badedammen.

– Se også på området ved Siriskjær, der det bare er folketomme gater, sier Storhaug-mannen.

LES OGSÅ: Hadde sin siste dag som hotelldirektør på Sola Strand Hotel: - Jeg ønsket å fortsette (+)

Stedstilhørighet?

I skrivet Møllebakken-beboerne har signert, trekkes det fram regionalplanen fylkestinget har vedtatt, der et sentralt grep er stedstilpasset by- og tettstedsutvikling «i en menneskelig skala tar hensyn til lokale forhold som byggeskikk, kulturminner, kulturmiljøer, historiske strukturer og landskap, og bidrar til stedstilhørighet». Beboerne peker også på Sentrumsplanens mål om å bevare og videreutvikle Stavangers historiske identitet som sjøfartsby, industriby og trehusby.

Den nye blokkbebyggelsen er monumental og har ingen sammenheng med eldre byggeskikk eller bymiljø, heter det i oppsummeringen der også sjøhusene og Svankevigås historie som havn trekkes fram.

– Dette området har blomstrende kulturmiljø, kafeer, unike butikker og annet mindre næringsliv. Det har potensial til å bli Norges mest spennende område å bo i, hvis politikerne legger til rette for det, sier Elvestad.

– Ikke låst

Arealplanlegger Pål V. Dannevig i Stav Arkitekter opplyser til RA at Obos og Nordr ikke er låst til punkthus i Svankevigå.

– Vi tar merknadene fra naboer og også fra fagpersoner på alvor, og ingenting er låst på dette stadiet. Vi har oppmerksomheten på å skape gode boliger, godt bomiljø og god byutvikling, sier Dannevig til RA.

Nå skal innspillene til planinitiativet gjennomgås.

– Vi er ennå tidlig i prosessen, og neste steg blir å gjennomgå merknadene og se om vi skal gjøre en revurdering av utformingen, sier Pål V. Dannevig.

LES OGSÅ: Kommunen deler ut 16,2 mill. til serveringsbransjen: Kenneth får ingenting (+)

Dette mener arkitektnabo

Arkitekt og Svankevigå-nabo Siv Helene Stangeland har også merket seg Obos-planene i Svankevigå.

Stangeland er partner i arkitektfirmaet Helen & Hard, som har utformet det prisbelønnede Vindmøllebakken, og bor også i dette bofellesskapet. Hun er sketisk til Obos-planene i Svankevigå slik de er nå.

Stangeland peker på at nabolaget til Svankevigå preges av gamle fabrikkbygninger i mur og i fire-fem etasjer, bygninger som har fasader som følger gateløpene og gjerne har vinduer som viser publikumsrettet aktivitet som butikk og sykkelverksted, mens for eksempel garasjeanlegg i nyere bygninger mer gir inntrykk av tette og «døde» fasader.

– Bryter

– Bygninger der fasadene følger gateløpene vil i prinsippet være bedre tilpasset et så sentralt byområde, også historisk. Punkthus bryter veldig med den eksisterende arkitekturen, sier Stangeland.

Hun trekker fram at Badedammen-området har mange store og høye leilighetsbygg med små leiligheter.

– En mer variert boligstruktur er viktig for å få flere barnefamilier inn i området.

Obos legger foreløpig opp til fem punkthus som ser ut til å bli nokså like.

– Spesielt i og med at vi i Helen & Hard har jobbet som mye med å tilpasse Vindmøllebakken med en både til småhusbebyggelsen i nabolaget og mot siloene, ønsker jeg at den nye bebyggelsen i Svankevigå får en struktur som er mer variert og i dialog med den eldre bebyggelsen, også småhusene på Ramslandsberget, sier arkitekten.

Hun advarer også mot vindtunneler mellom bygningene.

– Viktig byrom

Hun ønsker utearealer tilpasset alle.

– Svankevigå er et utrolig viktig byrom, og det er viktig at den utvikles som en allmenning og får utearealer tilpasset hele befolkningen i dette området.

Hun ønsker at Svankevigå og områdene rundt behandles som en helhet i framtidig regulering.

– Planinitiativet grenser inntil et annen utbyggingsområde der en ennå ikke vet hva som skal skje, området i nord som nå er en stor parkeringsplass mellom Svankevigå og det som var Aker Kværner sitt bygg. Dette området må få en helhetlig utforming, en god overgang mellom hermetikkfabrikker, store kontorbygg og småhusene på Ramslandsberget, sier Stangeland, som understreker at Helen & Hard også har andre roller i området, men at hun her uttaler seg som beboer og arkitekt bak Vindmøllebakken bofellesskap.

– Godt grep

Stangeland liker godt forslaget fra Stav Arkitekter og Obos foreslår om å åpne opp og koble Støperigata med en gangtrasé langs Svankevigå.

– Aksen fra Støperigata via Svankevigå og videre til Badedammen er en veldig viktig bevegelsesakse, og jeg håper grepet med å åpne opp for dette gjennom området videreføres, sier hun.

Fakta:

Obos og Nordr har gjennom Stav Arkitekter tatt initiativ til utbygging av blokker på mellom fem og åtte etasjer ved Svankevigå i Østre bydel.

Planforslaget legger opp til 80–100 boliger med en snittstørrelse på 80–85 kvadratmeter. Det er ikke avklart hva 1. etasje i bygningene skal inneholde.

I gjeldende plan var det lagt opp til kvartalsstruktur, men det foreslås nå å legge til rette for såkalte «punkthus» med nye veiforbindelser gjennom området.

Det er forslått fem bygninger på omtrent 18 x 18 meter, med mellom to og fire leiligheter per etasje. Alle boligene blir dermed hjørneleiligheter med lys og utsikt i to himmelretninger.

Det er planlagt parkeringskjeller med kvartalslekeplasser på toppen.

Det er også planlagt et nytt Torg lengst øst i planområdet, mellom Vindmøllebakken og Svankevigå.

«Ved å åpne opp strukturen vil det skapes en ny forbindelse mellom Badedammen og Vindmøllebakken, og videre opp til grøntarealene i Østre bydel», heter det i planinitiativet.

Mer fra Dagsavisen