Nyheter

Nå skal de teste ut bildelingstjeneste

10 elbiler skal fordeles på 1000 ansatte når Innovasjonspark Stavanger og Kolumbus tester ut bildelingstjeneste.

Bilde 1 av 2

– Vi jobber hele tiden med å gjøre det lettere for folk å sette bilen hjemme, og vi ser at det kommer til å bli mer av dette med bil som tjeneste framover. Derfor har vi lyst å ligge i front ved å lære og finne ut av hvordan en bildelingstjeneste påvirker reisemønsteret til folk, sier Elisabeth Tostensen, kommunikasjonsrådgiver i Kolumbus.

24. oktober sparkes et nytt pilotprosjekt i gang i regi av Kolumbus og Innovasjonspark Stavanger, og de neste 18 månedene skal de teste ut om bildeling kan få folk til å la privatbilen stå.

Totalt ti elbiler parkeres utenfor Innovasjonspark Stavanger, og de rundt 1000 ansatte i parken får mulighet til å bruke bilene.
De ansatte kan leie bilene både i arbeidstiden, på kvelder og i helger. For ansatte i innovasjonsparken vil det koste 75 kroner per time i inntil fem timer å leie bilene, mens leie i over fem timer vil koste 375 kroner.

LES OGSÅ: 17 prosent flere tar buss etter innføring av bomringen på Nord-Jæren

«Ja-park»

Hilde Garlid, kommunikasjonsleder for Validé og Innovasjonspark Stavanger, sier parken ønsker å være en «ja-park».

– Som navnet vårt tilsier driver vi med innovasjon, og de som jobber her er kanskje over gjennomsnittet interessert i å være med på å teste ut nye løsninger. Det som er bra med at Kolumbus tester ut bildelingsprosjektet her, er at vi har mange selskaper med få ansatte. Totalt er det cirka 160 bedrifter i innovasjonsparken, og mange av de små selskapene har kanskje ikke firmabil, noe som gjør dette til en fin ordning for dem. Et annet område hvor noe som dette kanskje ville vært aktuelt er på Forus. Men der er det så mange store bedrifter, at det er ikke sikkert Kolumbus ville fått den samme effekten ut av det, sier Garlid.

Når prosjektets 18 måneder er over skal Kolumbus se på resultatene og ta en vurdering på hvor veien går videre.

LES OGSÅ: Droppet egen bil i ett år – slik gikk det

Et urbant trekk

Tostensen tror det hele handler om å endre vaner.

– Vi er jo vanedyr. Og spesielt i denne regionen har vi vært veldig vant til å kjøre mye bil. Men nå har det skjedd noe, og man må både tenke og gjøre annerledes. Og den reisen vil vi være med på, og vi vil finne ut hva som er de gode løsningene og hvordan vi kan legge til rette for folk, enten det gjelder kollektiv, sykling, gåing eller bil som tjeneste, sier Tostensen.

– Uansett hva resultatene blir kommer vi til å lære mye underveis, legger hun til.

– Vi kan jo ikke garantere at det blir resultater. Men jeg tror kombinasjonen av at folk her er interessert i innovasjon og at vi ønsker å være en testarena gjør at vi har gode forutsetninger. Men det er klart; bilen vil alltid være en løsning for noen. Å dele på ting på denne måten er et veldig urbant trekk, så det blir spennende å se hvor mottakelige Stavanger og Rogaland er, sier Garlid.

LES OGSÅ: Kolumbus vil gi deg bil-alternativer

– Tror dere bildeling er framtiden, eller er det bare et blaff? 

– Vi forventer at måten vi bruker bilen på vil forandre seg, og vi tror man kommer til å tenke på det mer som en tjeneste i framtiden, sier Tostensen til RA.

Mer fra Dagsavisen