Nyheter

Nå er dette påbudt på buss og tog i Stavanger, men ikke i Sandnes

Det er nå munnbindpåbud når du reiser kollektivt i Stavanger. Men hvordan håndheves påbudet?

– Ja, vi har hørt om påbudet. Jeg så at folk vlogget om det på Snapchat i helgen. Hvis det er nødvendig å bruke munnbind går det greit for meg, sier Ella Espeland (15) som står sammen med venninnen Wiktoria Wojtowicz (15) på Ruten i Sandnes.

– Påbudet gjelder bare på busser i Stavanger, ikke i Sandnes. Hva tenker dere om det? 

– Jeg synes det burde vært likt. Det er jo fortsatt smitte overalt, sier Ella.

Lørdag 26. desember ble det vedtatt et munnbindpåbud ved kollektiv- og taxireiser i Stavanger kommune. Påbudet om bruk av munnbind gjelder ved bruk av buss, taxi, tog og annen kollektivtransport der det ikke er mulig å holde én meters avstand. Påbudet gjelder også innendørs på stasjonsområder.

Selv om munnbind ikke er påbudt på busser i Sandnes forteller Ella og Wiktoria at de bruker munnbind når de tar buss, og at de brukte det også før det ble påbudt.

– Det var mange som brukte munnbind på bussen i starten, men det er blitt litt færre nå. På noen busser er det veldig mange som bruker, men på andre er det nesten ingen, sier Ella.

– Når du ser andre har det på føler du jo litt press på å ha på selv også. Men når ingen andre på bussen har på munnbind tenker du jo «er dette nødvendig?», legger hun til.

Ella og Wiktoria bruker stort sett alltid munnbind på buss, men sier det kan være vanskelig å huske på det noen ganger.

– Det går greit å puste i det, så det går egentlig helt fint å ha det på, sier Ella.

– Ja. Og du blir vant til det etter hvert, sier Wiktoria.

LES OGSÅ: Nå må du bruke munnbind i Stavanger

Ingen pekefinger

Av kommunene på Nord-Jæren er det bare Stavanger som har munnbindpåbud på dette tidspunktet.

Det var ordføreren som brukte sin hastefullmakt til å vedta kommunedirektørens forslag til ny lokal forskrift, og påbudet trådte i kraft natt til i går.

– Vi har ikke tenkt, som noen kanskje tror, å ha kontroll på bussene. Vi tenker at innbyggerne greier å etterfølge påbudet på en god måte uten at vi skal gå etter dem med pekefingeren, sier Torstein Nielsen, beredskapssjef i Stavanger kommune.

Han forklarer at kommunen har god kontakt med taxinæringen og kollektivtilbyderne, og at kommunen i tillegg har ansatte som observerer munnbindbruken ute blant befolkningen. Dette ble gjort både før og i julen, og det er noe kommunen kommer til å fortsette med, sier Nielsen til RA.

LES OGSÅ: Leder: «Korona over kommunegrensene»

Må opp mot 100 prosent

Han forteller at en observasjon før jul viste at 45 prosent av de reisende brukte munnbind på toget i morgenrushet, og at 62 prosent av dem som reiste med buss gjorde det samme.

I ettermiddagsrushet var tallet rundt 30 prosent for tog og buss.

– Dette var relativt bra tall, gitt situasjonen som var på det tidspunktet. Før jul var jo smitten betydelig lavere enn den er nå. Nå som smitten har økt de siste dagene må vi få munnbindbruken opp mot 100 prosent, sier Nielsen til RA.

– Det er jo ikke sånn at du lurer på hva som skjer når du ser at noen har på seg munnbind nå – det har jo vært helt vanlig atferd for veldig mange en god stund. Jeg har selv brukt munnbind på buss i mange uker, selv om det ikke har vært påbud om det. Folk tenker selv, og vi vet fra våre observasjoner at det er mange som allerede bruker munnbind. Er du smart bruker du det når du reiser, enten du bor i den ene eller den andre kommunen, legger han til.

Nielsen mener innbyggerne i Stavanger har vært flinke til å etterkomme tidligere anbefalinger og påbud. Han tror derfor ikke det vil bli en utfordring med det nye påbudet, men at det vil regulere seg selv når folk oppfatter hvordan smittesituasjonen er i Stavanger.

– Vi har tillit til at folk greier å kontrollere dette påbudet på en god måte selv, og vi har derfor ikke planlagt noen kontroller nå. Det er straffbart å bryte påbudet og den lokale forskriften, men vi kommer ikke til å fotfølge folk den første tiden. Vi stoler på at folk er flinke til å etterkomme påbudet, sier Nielsen til RA.

LES OGSÅ: Dette sier smittevernoverlegene om den økende smitten

Ulike situasjoner

Nabokommunen Sandnes har ikke påbud om munnbind i kollektivtrafikken.

– Vi har tatt en totalvurdering, og vi har nok en helt annen smittesituasjon enn det Stavanger har. Den samme vurderingen har også jærkommunene og Sola gjort. Men vi følger situasjonen tett, og vi anbefaler folk å bruke munnbind dersom de ikke kan holde avstand, sier ordfører Stanley Wirak (Ap) til RA.

– Hadde det ikke vært logisk å ha samme regler? 

– Jo, hvis situasjonen er lik, men i dette tilfellet er de helt forskjellige. Det skal også være forholdsmessig å innføre påbud, altså at det må være en sammenheng mellom påbudet og situasjonen. Vi er rett og slett i en annen situasjon enn Stavanger, sier Wirak.

Han sier videre at kommunen følger situasjonen dag for dag og time for time.

– Vi prøver hele tiden å gå i takt med Stavanger, men denne gangen var vurderingene ulike og de andre kommunene valgte en annen løsning. Men vi følger situasjonen nøye. Vi gambler ikke med dette, sier Wirak.

LES OGSÅ: Sandnes dropper strengere koronatiltak

Ikke smittevernpoliti

Dag Brekkan, salgs- og markedsansvarlig i Go-Ahead, sier til RA at de gir reisende informasjon over høyttalerne og via konduktørene.

– I første omgang gjør vi det sånn, så får vi vurdere på nyåret om det er hensiktsmessig å trykke opp plakater, sier Brekkan.

Fra før av henger det informasjon fra Folkehelseinstituttet på togene, og i tillegg er setene nærmest toalettene sperret av.

Brekkan forteller videre at konduktørene om bord på toget oppfordres til å bruke munnbind dersom de ikke klarer å holde nok avstand til passasjerene.

– Sjekker de om folk har på seg munnbind? 

– De informerer om påbudet i Stavanger. De kan ikke fysisk kaste folk av toget, men de sier ifra hvis de ser at noen ikke opprettholder meteren eller følger gjeldende regler. De skal ikke være noe smittevernpoliti, men de sier ifra på en høflig måte, sier Brekkan til RA.

Mer fra Dagsavisen