Nå blir det billigere buss

Fylkespolitikerne går inn for kraftige kutt i billettprisene i hele Rogaland.

På dagens møte i fylkestinget i Sandnes ble det vedtatt at bussprisene skal reduseres i hele fylket.

– Dette er den største satsingen på buss i Rogaland i moderne tid. Vi trenger et godt tilbud for dem som ønsker å reise kollektivt, sa Venstres Kjartan Alexander Lunde i sitt innlegg. 

Bakgrunnen for reduksjonen av prisene er at det 6. desember ble signert ny byvekstavtale for Nord-Jæren av kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, Rogaland fylkeskommune, Statens vegvesen, Jernbanedirektoratet og Fylkesmannen i Rogaland. Avtalen gjelder for perioden 2019–2029 og erstatter den første byvekstavtalen inngått i juni 2017.

I den nye avtalen har staten økt sitt bidrag fra 50 prosent til 66 prosent til Bussveien. Halvparten av det økte tilskuddet skal øremerkes reduserte bompenger, og den andre halvparten skal øremerkes et bedre kollektivtilbud på Nord-Jæren. I tillegg kommer 50 millioner kroner til reduserte priser.

– Venstre har fått gjennomslag i regjeringen for de ekstra millionene, som tilsvarer 50 millioner kroner til billigere billetter, pluss 85 millioner kroner til flere bussavganger, sier Lunde til RA. 

Han mener dette er viktige tiltak først og fremst for å nå nullvekstmålet. 

– Vi må sørge for at det er enkelt og billig for folk å velge å reise kollektivt, sier Lunde. 

Det er først og fremst dagspass og månedskort på buss som får reduserte priser. Ettersom disse billettene også gjelder for tog, vil også dette bli billigere for innbyggerne i Rogaland. Lunde sier til RA at endringene trer i kraft i mai. 

LES OGSÅ: Domkirkeplassen er favoritten for Kolumbus

Enstemmig vedtatt

Fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) fortalte de oppmøtte i fylkestinget at styringsgruppen har et ord med i spillet når det gjelder hvordan de statlige midlene kan brukes. 

I styringsgruppens vedtak står det at byvekstavtalen forutsetter at de nye virkemidlene skal styrke kollektivtransporten på Nord-Jæren, og bidra til å oppnå avtalens mål. 

– Etter at rushtidsavgiften er fjernet, er det behov for å ta i bruk sterke, positive virkemidler i avtaleområdet for å bidra til nullvekstmålet, står det videre. 

De statlige midlene avgrenses dermed til å kun gjelde for sone Nord-Jæren. Likevel ble det enstemmig vedtatt at fylkeskommunen skal spytte inn mellomlegget slik at også resten av fylket får billigere billetter på bussen. 

LES OGSÅ: Her er det planlagt snuplass for buss

Billigere for alle

– Nå blir det lavere priser for alle, og alt i alt blir det mye bedre for miljøet, sier Kjartan Alexander Lunde. 

– Et dagspass skal koste nærmere en og en halv enkeltbillett, legger han til. Også Frode Myrhol (Folkeaksjonen Nei til mer bompenger) er fornøyd med at det blir billigere å reise kollektivt. 

– Jeg er glad for at vi får ned prisen på dagspass og månedskort. Det kan bidra til at det er en lavere terskel for å starte å ta buss, sier Frode Myrhol.