Nyheter

Møt næringsministeren: Skeier ut med Pepsi Max og står gjerne i heisen med Hillary Clinton

NAVN I NYHETENE: Iselin Nybø (38) fra Randaberg er landets nye næringsminister.

Hvem: Iselin Nybø (38)

Hvorfor: Er landets nye næringsminister. Tidligere statsråd for forskning- og høyere utdanning. Ble valgt inn på Stortinget i 2013. Utdannet jurist fra UiB.

– Gratulerer! Hvordan føles det å være den nye næringsministeren?
– Tusen takk! Det er et vanskelig spørsmål å svare på. Å bli utnevnt til statsråd er en opplevelse og en følelse utenom alt annet. Det er en viktig oppgave jeg nå skal gå til og jeg starter med både pågangsmot og ydmykhet. 
 
– Hvorfor fikk du jobben?
– Det bør andre svare på, for det er andre som har gjort vurderingen av at jeg er rett kvinne til oppgaven. Men dette er en viktig post for Venstre, og jeg tar med meg en viktig erfaring etter å ha vært forsknings- og høyere utdanningsminister i to år. 
 
– Visste du at spørsmålet kom?
– Etter at Frp bestemte seg for å gå ut av regjering begynte Høyre, Venstre og KrF diskusjonene seg imellom hvilket parti som skulle ha de ulike statsrådspostene. Etter at dette var klart begynte jobben med å sette sammen et lag fra Venstre til å bekle de ulike posisjonene. Jeg var i bilen på vei til Kunnskapsdepartementet etter et møte da Trine Skei Grande ringte meg for å spørre om jeg ville bli næringsminister. Dette skjedde på torsdagen. Jeg visste ikke at hun ville at jeg skulle inn i Næringsdepartementet. Jeg visste at Trine ville ha meg med videre, men i situasjoner der mange verv skal bekles er det helheten som teller og da er ingenting klart før alt er klart. Og jeg fikk altså spørsmålet dagen før jeg tiltrådte.
 
– Hva slags næringsminister vil du være?
– Jeg vil være en næringsminister som styrer etter de lange linjene i hele porteføljen min og som gjennomfører regjeringens politikk. Men jeg vil også være en næringsminister som løfter de viktige hjertesakene til Venstre. Vi har lenge vært et parti for gründere og små og mellomstore bedrifter, og jeg håper at de skal merke at Venstre nå sitter i Næringsdepartementet.
 
– Noe spesielt som engasjerer deg?
– Jeg lar meg engasjere av mye. Jeg liker å jobbe sammen med mennesker som vil noe, for da kan alt skje.
 
– Hva er du best på?
– Jeg er best på å jobbe mye. Min arbeidskapasitet er mitt største fortrinn. 
 
– Du er fra Randaberg. Hvilke goder får Rogaland for at det nå er du som er næringsminister?
– Jeg er fra Randaberg og bor i Stavanger. Jeg er hele landets næringsminister, men det å være fra et fylke som Rogaland gir et godt utgangspunkt for den jobben jeg nå skal gjøre. Dette er et fylke hvor næringslivet står sterkt hvor vi det skjer mye verdiskapning. 
 
– Hvilke utfordringer venter deg?
– Det går godt i Norge. Men vi må fortsatt jobbe for et omstillingsdyktig næringsliv, slik at vi kan trygge arbeidsplasser og skape nye lønnsomme arbeidsplasser. Det er helt avgjørende for at vi også i framtiden skal ha et bærekraftig velferdssamfunn. Og dette er ingen liten oppgave.
 
– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Dette har jeg ikke noe godt svar på. Jeg liker å lese bøker. Mest for underholdningens del. Den siste boken jeg leste var «Søsterklokkene» av Lars Mytting. Det var i julen da jeg hadde noen rolige dager. Til vanlig blir det altfor lite lesing av bøker, men desto mer lesing av saksdokumenter.

LES OGSÅ: Gutt (16) besvimte flere ganger etter slåsskamp
 

– Hva gjør deg lykkelig?
Jeg opplever små øyeblikk av lykke og glede hver dag. Det som regel de små tingene i hverdagen som gir et øyeblikk med ro i sinnet jeg liker best. 
 
– Hvem var din barndomshelt?
Jeg kan ikke huske at jeg hadde noen helt i barndommen. Men etter hvert som jeg ble eldre er det mange mennesker rundt om i verden som gjør sitt til at verden skal bli et bedre sted. 
 
– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg tror ikke at jeg vil gjøre alle Rogalands Avis' lesere oppmerksomme på mine feil og mangler.
 
– Hva gjør du når du skeier ut?
– Det er ikke veldig mye rom for utskeielser i hverdagen som statsråd. Men det hender jeg glimter til med en ekstra Pepsi Max på fest.
 
– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Jeg har gått i mange demonstrasjonstog, og jeg mener at viktige saker er verdt å demonstrere for, men som medlem av regjeringen går jeg ikke i demonstrasjonstog. Nå har jeg makt og mulighet til å gjøre en forskjell og det gjør jeg i kraft av min posisjon.

LES OGSÅ: Dette er den nye lederen i Stavanger Frp

– Er det noe du angrer på?
– En hel masse.
 
– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
Hillary Clinton. En fantastisk dame som jeg helt sikkert kunne fått gode råd av.

Mer fra Dagsavisen