Nyheter

Moi Nilsen: – Støtter Siv, men trist å gi fra oss ballen

Slik reagerer Frp-politikere i Rogaland på Frps exit fra regjeringen.

Tirsdag trakk Frp seg ut av regjering. Det var hjemhentingen av en 29 år gammel terrorsiktet kvinne fra Syria som fikk partiet til å si takk for seg. Partileder Siv Jensen mener også at Frp ikke har fått nok gjennomslag for sin politikk.

Kunngjøringen kom fra Siv Jensen etter et ekstraordinært landsstyremøte i Frp mandag ettermiddag.

Frp har sittet i regjering i seks og et halvt år. gikk i regjering sammen med Høyre etter valget i 2013, da med Venstre og KrF som støttepartier. I 2018 gikk Venstre inn i regjeringen, og for ett år siden fulgte KrF etter. Dermed fikk landet en borgerlig flertallsregjering.

Moi Nilsen: – Hadde håpet på et annet utfall, men støtter Siv

Leif Arne Moi Nilsen, gruppeleder i Stavanger Frp, synes det er en vemodig dag.

– Jeg hadde håpet på et annet utfall. Jeg hadde håpet på en annen løsning. Man må ikke stoppe og spille fotball fordi en ligger under 0–3, man må heller gi gass. Men når det er sagt, så støtter jeg Siv Jensen hundre prosent, men jeg må få lov til å si at dette ikke er noe kjekt, sier Moi Nilsen til RA.

– Jeg synes Siv har vokst seg større og større i mine øyne. Hun har taklet mye, og har imponert meg. Ordnet opp. Det er ikke den første krisen vi har i Frp. Hun har vært forbilledlig god. Så når hun sier nok er nok, så støtter jeg det – selv om det også er trist, legger Moi Nilsen til.

Stavanger-politikeren er stolt over det Frp har fått til i regjering i seks og et halvt år.

– Det er ikke mange som hadde trodd at Frp skulle sitte i regjering så lange. Så da har vi ha måttet gjort noe godt. Jeg er fornøyd med Nye veier, og at vi kan bygge vei til halv pris. Så har vi heller ikke fått til alt, spesielt på bompenger. Generelt har vi ikke vært flinke nok til å skryte av det vi har fått til,og ikke bare henge oss opp i det vi ikke har fått til, sier Moi Nilsen.

Han peker fortsatt på Erna Solberg (H) som statsminster.

– Jeg har vært fornøyd med Erna, helt til hun sa at Frp hadde dårlig moral, sier Moi Nilsen.

– Kan bli mer fart på Stortinget

Moi Nilsen er spent på framtiden, og spent på hva Frp får til utenfor regjering.

– Det kan bli mer fart på Stortinget nå framover. Fordi nå er det mindretallsregjering, og nå må de søke flertall sak for sak. Kanskje er mulighetene for Frp større utenfor enn i regjering, mener Moi Nilsen.

Han tviler på at Frp og Høyre nasjonalt finner sammen før neste stortingsvalg.

– Jeg tenker at må nå Frps politikk komme godt fram. I regjering og i et samarbeid må man holde seg innenfor plattformen. Nå kan Frp synliggjøre Frp-politikk, sier Moi Nilsen.

For det var derfor Frp trakk seg ut. Manglende gjennomslag for Frps politikk.

– Det ble jo en del rare kompromisser når fire partier skal være enige. Det er ikke bare Frp som er uenig med de andre, men alle fire partier er ulike fra hverandre, sier Moi Nilsen, som er spent på hvem som blir olje- og energiminister.

– Dessuten tror jeg ikke Frp taper mest på dette. Jeg tror meningsmålingene vil gå oppover, sier han.

LES OGSÅ: Siv Jensen tar Fremskrittspartiet ut av regjering, men mener statsminister Erna Solberg (H) fortsatt er den rette til å lede lande

Dysjaland: – Tror vi kommer til å se et tydeligere Frp framover

Fylkesgruppeleder Margrete Dysjaland synes også det er vemodig å gå til det skrittet å trekke seg ut fra regjeringen.

Margrete Dysjaland, fylkesgruppeleder i Rogaland Frp. Foto: Knut S. Vindfallet

Margrete Dysjaland, fylkesgruppeleder i Rogaland Frp. Foto: Knut S. Vindfallet

– Men så er jeg enig i at «nok er nok», som det heter på Jæren. Vi kan ikke være en del av den regjeringen lengre. Jeg støtter Siv Jensen hundre prosent. Det har kommet mindre partier inn, som har gjort regjeringen gråere, mener Dysjaland og utdyper «gråere»:

– Vi har ikke hatt den dynamikken som rådet de første årene i regjeringssamarbeidet. Frp har ikke vist godt nok igjen. Når det begynte er vanskelig å si, men nå har vi kommet til et punkt hvor det var nok, sier Dysjaland.

Fylkesgruppelederen vil ikke peke fingeren på noe, eller synse om hvem sin skyld det er at Frp nå går ut av regjeringen. Hun mener det viktigste nå er å se framover.

– Jeg tror vi kommer til å se et mye tydeligere Frp framover. Et Frp som får fram sin politikk, sier Dysjaland, som også mener Erna Solberg fortsatt bør være statsminister.

LES OGSÅ: Siv Jensen avlyser i Sandnes

Må hjem til Stavanger og finne jobb

For Kristoffer Sivertsen betyr Frp-exiten at han må hjem til Stavanger for å finne ny jobb. Sivertsen har de siste ti månedene jobbet som statssekretær i Justisdepartementet.

– Dette er en av de mest spennende jobbene en kan ha. Jeg er utrolig takknemlig for at de satset på meg. Jeg har fått muligheten til å representere Norge i mange sammenhenger, for å fremme norske interesser. Noe helt annet enn hverdagen. Nå skal jeg finne meg noe nytt. Det er kjekt å bo i Oslo, men jeg er stavangerpatriot, og ser fram til å komme tilbake igjen, sier Sivertsen.

Han er fortsatt leder i Stavanger Frp, og sitter fortsatt i bystyret. Sivertsen er både advokat og siviløkonom.

Han er ikke overrasket over at Frp trekker seg ut av regjeringen.

– Nei. Men det er klart at jeg hadde håpet at regjeringen holdt litt lenger. Vi har saker som vi ønsker å gjennomføre. Ting vi ikke har gjort oss ferdig med. Det er vemodig, men det er en tid for alt. Uansett støtter jeg avgjørelsen. Vi er et lag som står sammen uansett, understreker Sivertsen.

– Ekstremt gode på opposisjonspolitikk

Hvor lenge han fortsetter i jobben som statssekretær er usikkert.

– Nå må Erna Solberg og Siv Jensen snakke sammen, så kommer de fram til en avklaring. Jeg regner med det går fort, sier han.

Han tror de andre partiene, inkludert Høyre, Venstre og KrF, vil merke et Frp i opposisjon.

– Vi har hatt mange seire i regjering. Nå skal vi drive opposisjonspolitikk. Det er Frp ekstremt gode på.

Borgli: – Dette har vært Ernas ønske

Varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli synes det var riktig tidspunkt å trekke partiet ut av regjering.

– Dette er bra for oss. Man kan ikke holde på når det er fire partier som ikke har helt tillit til hverandre. Samarbeidet har vært anstrengt. Frp har fått til mye i regjering, men vi har også måttet akseptere mye. Det er det slutt på nå, sier Borgli til RA.

Borgli mener Frp-exiten er ønsket av statsminister Erna Solberg.

– Ønsket til Erna har nok lenge vært å få inn Venstre og KrF, og få ut Frp. Så har hun ikke kommet utenom oss på grunn av våre gode valg, mener Borgli.

Mange Frp-ere ønsker fortsatt Solberg som statsminister. Borgli er ikke en av dem.

– Jeg vil verken ha Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre som statsminister. Jeg tror det er på tide med en statsminister fra Frp. Jeg tror ikke Solberg forlenger ved neste stortingsvalg, sier Borgli.

– Må unngå lederstrid

Varaordføreren i Sandnes tror exiten er positiv for Frp foran neste stortingsvalg om halvannet år.

– Om vi unngår intern lederstrid, så kan dette gå veldig bra. Vi kommer til å få en samling i bunn. Landsmøtet blir vanvittig gøy. Nå skal vi virkelig synliggjør hvor Frp vil og fronte vår politikk, sier Borgli.

Han tror det blir en frihet at partiet får stemme som det vil på Stortinget framover.

– Det blir ingen motorvei for regjeringen. Det er utrolig mange saker hvor Frp kan samarbeide med Senterpartiet og Arbeiderpartiet, mener Borgli.

Mer fra Dagsavisen