Nyheter

Mímir Kristjánsson: – Hodeløs politikk

Flertallet i kommunestyret i Stavanger støtter det videre arbeidet med den felles kommunale helsejournalen Akson. Det mener Mímir Kristjánsson er uansvarlig.

– Vi er veldig usikre på kostnadene, men vi vet at det kommer til å bli fryktelig dyrt. Det er snakk om en investering på kanskje mer 20 milliarder kroner ifølge tall fra Dagens medisin. Staten kommer ikke til å ta mer enn en brøkdel av denne regningen. Behovet for et oppgradert system for pasientjournaler, som snakker bedre sammen mellom ulike instanser, er helt reelt. Men en haug med fagfolk anbefaler en mindre omfattende løsning, og i stedet utvikle de ulike systeme slik at de kan snakke bedre sammen, sa gruppeleder i Rødt, Mímir Kristjánsson, fra talerstolen på mandagens møte i kommunestyret.

I sakspapirene står det at dagens løsninger for pasientjournal anses ikke å dekke de krav og behov som finnes til sikker tilgjengelig informasjon om pasienter. Det står videre at dagens løsninger verken tilfredsstiller sikker informasjonsutveksling innad i den enkelte kommune, mellom kommuner eller mellom nivåene i helsetjenesten. Dette gir kostnader i form av tapt helse på grunn av feil eller mangelfulle informasjon, og betydelig merarbeid for ansatte.

Alle landets kommuner inviteres nå til å signere en intensjonserklæring om å slutte seg til videre arbeid med Akson. Intensjonserklæringen innebærer ikke noen kjøpsforpliktelse eller annen økonomisk forpliktelse for kommunen på dette tidspunkt. Undertegning av intensjonserklæringen vil være et uttrykk for kommunens støtte til og intensjon om deltakelse i det videre arbeidet med Akson som er en helhetlig samhandling og felles kommunal journal. Prosjektet skal resultere i to konkrete løsninger; en felles kommunal pasientjournal som kan brukes i alle kommunale tjenesteområder som har behov for å behandle pasientinformasjon, og felles digitale løsninger for helhetlig samhandling, som knytter Helse-Norge sammen på tvers av kommuner, sykehus og andre helsevirksomheter.

LES OGSÅ: Politikerne ønsker å bygge høyhus

Dyr investering

De totale investeringskostnadene for felles kommunal journal estimeres til 8,8 milliarder kroner hvor staten dekker 1,4 milliarder. Kristjánsson fraråder resten av kommunestyret å stemme for det videre arbeidet og signeringen av intensjonserklæringen.

– Jeg vil mane dette kommunestyret til ansvarlighet. Vi har hørt kommunedirektøren vår snakke om økonomien vår de kommende årene, og likevel er vi i ferd med å signere en intensjonsavtale på et prosjekt som kommer til å koste oss mange hundre millioner kroner. Ledende eksperter innenfor sektoren og helsevesenet sier at det ikke er sikkert at det kan realiseres i det hele tatt. Det framstår i mine øyne som ganske uansvarlig og hodeløs politikk, sa han.

Rødt har foreslått alternativ forslag på vegne av partiet og SV, men fikk ingen flere stemmer.

LES OGSÅ: Billigere elevkonserter blant gladsaker i ny budsjettrunde

– Handler om å styrke kvaliteten

Stavangerordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) la fram følgende alternative forslag på vegne av Ap, FNB, MDG, Sp:

  1. Kommunestyret støtter det videre arbeidet med Akson og signaliserer ønske om deltagelse gjennom signering av intensjonserklæring.
  2. Kommunestyret presiserer at Stavanger kommune ikke kan ta endelig stilling til deltakelse i et fremtidig Akson før det foreligger nødvendige avklaringer knyttet til spørsmål om finansiering, organisering, deltakelse og samstyringsmodell mellom kommunene og staten. I dette ligger at staten må vurdere et større bidrag enn 1,4 mrd., og at kommunen sine utgifter ikke må øke betydelig ut fra det vi i dag bruker på pasient-og brukeropplysninger.
  3. Stavanger kommune tar en aktiv rolle i det videre utredningsarbeidet for realisering av Akson – helhetlig samhandling og felles kommunal journal.
  4. Kommunestyret ber kommunedirektøren legge frem ny sak for kommunestyret for inngåelse av en forpliktelsesavtale når dette blir aktuelt.

Ordføreren mener saken er krevende, men at hovedmålet i den er klar.

– Det handler om «én innbygger - én journal». Det handler om at helsepersonell skal ha sikker og enkel tilgang til pasient- og brukeropplysninger. Det handler om innbyggerne som skal ha enkel og sikker tilgang til sine digitale tjenester og at de skal være tilgjengelige for kvalitetsforbedring, styring og forskning. Det handler om å styrke pasientsikkerheten, og det handler om å styrke kvaliteten. Det handler om å bidra til en mer effektiv ressursutnyttelse, sier Nessa Nordtun.

Hun er ikke sikker på om Akson nødvendigvis er det rette svaret på problemet kommunen har med pasient- og brukeropplysninger, men hun vet at noe må gjøres og at kommunen ikke klarer det alene. Saken er komplisert og krever så store anskaffelser at Nessa Nordtun mener man trenger å være flere om det.

– Vi er ikke i mål med finanseieringen, og vi er ikke i mål når det gjelder hvordan dette skal rigges. Vi har vært i tvil om å gå videre med intensjonsavtalen, men jeg mener at vi bør gå inn for dette nå med klare forutsetninger knyttet til finansiering for å kunne påvirke prosjektet i en bedre retning, sier Nessa Nordtun.

Alle de politiske partiene, bortsett fra Rødt og SV stemte for det alternative forslaget som ble stilt på vegne av Ap, FNB, MDG, Sp.

LES OGSÅ: Tjener 660.000 årlig på halv jobb, med sju ulike maktposisjoner

– For mange systemer

Gruppeleder i KrF, Henrik Halleland, mener at saken er ekstremt viktig for framtiden.

– Det er en stor jobb som må gjøres i tiden som kommer når det gjelder digitalisering, og det må Stavanger være med på. Vi må ha et system i Kommune-Norge som er mer samlende med tanke på hvordan innbyggerne skal få innsyn i en region. Det er for mange systemer i Rogaland, og det hadde vært ønskelig med ett, sa han.

Mer fra Dagsavisen