Nyheter

Meteorolog: – Ikke gå ned til sjøen, og vær obs på at det kan falle grener fra trærne

Tirsdag ettermiddag og kveld er det ventet storm i regionen.

– Det som skjer nå er at det er et stormsenter som beveger seg i Norskehavet. Det gjør at det ventes full storm langs kysten av hele Vestlandet på tirsdag. Stormen skal øke utover ettermiddagen og kvelden og minke rundt midnatt, sier Kristin Seter, vakthavende meteorolog ved Værvarslinga på Vestlandet.

Seter sier selve stormsenteret vil bli liggende i norskehavet i noen dager framover, og at det vil bli ruskevær, men ikke like kraftig som tirsdag.

– Hva er det viktig å tenke på når det er mye regn og vind? 

– Da er det viktig å ta forholdsregler. Sikre løse gjenstander i hagen, båten og naustet. Og skal du ferdes utendørs er det lurt å være obs på at det kan oppstå utfordringer. Spesielt trafikalt, med tanke på stengte bruer, fjelloverganger, kansellerte fly og ferjer. Og er det nok vind er det fare for at grener eller råtne trær kan blåse ned, sier Seter til RA.

– Stormer av denne typen går vanligvis fint hvis en tar forholdsregler og ikke tar unødvendige sjanser, som for eksempel å gå ned til vannet for å se på bølgene, legger hun til.

– Kan det være farlig å gå ute når det er storm? 

– De mest utsatte plassene kan det være farlig hvis du er uheldig. Ikke gå ned til sjøen, og vær obs på at det kan falle grener fra trærne.

Seter sier vinterstormer er en helt vanlig ting.

– Vi får sånne hvert eneste år, og ofte flere ganger i løpet av sesongen. Vi vet ikke om det kommer flere i år, men sannsynligvis gjør det det, sier hun.

Vestlandsruskevær

Resten av uken forteller Seter at det vil bli kuling i enkelte perioder, regnbyger med mulig hagl og snø i fjellet.

– Onsdag vil det bli sørvestlig liten kuling og på ettermiddagen vil vi se en ny økning. Det blir absolutt mye vind, men ikke like mye som på tirsdag. Det blir vanlig vestlandsruskevær, sier hun.

Seter sier det er flere grunner til at vestlandet er ekstra utsatt når det kommer til regn og vind.

– Det har både med breddegrad og landskap å gjøre. I tillegg har vi Atlanterhavet i vest og vindene går fra vest mot øst, og lavtrykk dannes i havet og føres inn mot oss. I tillegg har vi fjell rundt oss her på vestlandet, som gjør at luften presses oppover slik at den blir avkjølt. Da kondenserer vannet og vanndråpene blir større og det blir mer regn, sier Seter til RA.

– Har det vært ekstra mye regn nå i desember? 

– Vi hadde en unormalt tørr november, så det kan nok føles som det er mer regn nå enn vanlig. Det har jeg dessverre ikke tall på, men det er vanligvis en del nedbør i desember. Dette er høysesong for kraftige lavtrykk, sier Seter.

Ingen snø i fjæresteinene

Hun sier de kan se været ganske sikkert mellom tre og fem dager fram i tid. Men om vi får snø til jul kan meteorologen foreløpig ikke si så mye om. Da RA snakket med Seter tirsdag ettermiddag var det varslet full storm, og Seter sier meteorologene derfor har hatt nok med å konsentrere seg om den kommende stormen.

– Derfor har jeg fått sett på de nærmeste dagene, men jeg har ikke begynt å se på julen enda. De neste dagene blir det nok litt snø i høyden, men i lavlandet vil det gå i regn. Snøgrensen kryper litt opp og ned i morgen, men det blir nok ikke snø i fjæresteinene med det første, sier hun.

Mer fra Dagsavisen