Nyheter

Mener politikerne bør se til Bergen

Kulturbransjen reagerer på at millionbeløp til «Barnas sommer» skal oppfattes som økonomisk støtte til kulturbransjen.

De politiske partiene i Stavanger kommune har vedtatt at det skal bevilges inntil 30 millioner kroner til Barnas sommer – et gratistilbud for barn og unge i sommer.

Daglig leder i Folken, Mariann Bjørnelv, reagerer kraftig på at politikerne implisitt forkler tiltaket som en økonomisk støtte til kulturfeltet.

– Selve vedtaket er uproblematisk, og det er kjempefint at det gis mer penger til Barnas sommer. Det har vært en kjip vår for veldig mange barn. Det som provoserer meg er politikernes uttalelser, når det i realiteten kun er deler av kulturbransjen som kan søke om midlene, sier hun til RA.

Daglig leder i Folken, Mariann Bjørnelv.

– Dette var toppen av kransekaken, for kulturlivet føler seg verken sett eller hørt de siste månedene, legger Bjørnelv til.

Folken, som er et studenthus, holder stengt om sommeren, og har i tillegg falt utenfor den statlige kontantstøtten. Bjørnelv forteller at dersom de går glipp av høstens arrangementer, kan det i verste fall være slutt på deres kulturtilbud.

– Jeg mener at politikerne bør se til Bergen. Der tildeles kulturfeltet 30 millioner kroner, sier Folken-lederen.

LES OGSÅ: Feriekrangel

– Blir feil

Natasja Askelund er billedkunstner og holder til på Tou scene. Også hun provoseres av den manglende forståelsen fra politikerne.

– Det er selvfølgelig veldig bra at barn og unge prioriteres, men å forkle dette vedtaket som en gest til kulturlivet blir feil. Nok en gang skal vi brukes til andre ting enn det vi faktisk gjør og kan, sier hun til RA.

Askelund mener at det hele føles som enorm forakt, og påpeker at det er ingen andre yrkesgrupper som møtes slik gang på gang.

– Kulturlivet har allerede vært en bidragsyter i denne krisen, og hele bransjen blør, sier hun.

LES OGSÅ: Stavanger kommune fikk to søknader avvist

Uenige

Høyrepolitiker og medlem i kommunalutvalget i Stavanger, Sissel Knutsen Hegdal, mener at tiltaket er fint, men at det foreslås å bevilge altfor mye penger.

– Kommuneøkonomien er såpass presset, og mange kontakter oss fordi de er redde for å miste jobben. Jeg mener at alt skurrer, og at det er hinsides å bruke et så høyt beløp, sier hun til RA.

Høyre, som allerede i begynnelsen av april foreslo å tildele en krisepakke til kulturlivet, vil heller bruke midlene til å berge arbeidsplasser i kommunen, og mener at fem millioner kroner bør være mer enn nok for å lage et godt tilbud for barn og unge i sommer.

– Vi har allerede flere gode tiltak, og jeg tror at foreldre er mer bekymret for arbeidet sitt enn fritidsaktiviteter for barn. Det må vi ta inn over oss, sier Hegdal.

Gruppeleder i Ap og leder i utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog, Dag Mossige, forteller RA at de politiske partiene aldri har ment å provosere noen.

– Barnas sommer er et tilbud for barn, og vi har kun ønsket å gjøre aktørene i kulturbransjen oppmerksomme på tiltaket. Vi vil at folk skal se om det kan være aktuelt å søke om midlene, sier han.

Han forstår ikke Høyres misnøye.

– Dette skal være et gratistilbud for barn, og da koster det å drive. Det er en god investering i framtiden, og jeg synes det er synd at Høyre ikke ser det, sier han.

---

Barnas sommer

  • Barnas sommer er et kommunalt aktivitetstilbud for sommeren 2020. Det legges opp til bydelsbaserte tilbud med fokus på levekårsutsatte områder, og tilbudet skal bestå av varierte aktiviteter for barn og unge, samt hele familier.
  • I et alternativt forslag på vegne av Arbeiderpartiet (Ap), Folkeaksjonen Nei til Bompenger (FNB), Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Senterpartiet (Sp), foreslås det at en komité sammensatt av representanter fra administrasjonen og folke- valgte fra flertallet og mindretallet, skal vurdere søknader fra frivillige lag og organisasjoner.
  • Komiteen tildeler midler opp til fastsatt beløpsgrense, og denne beløpsgrensen foreslås å være ti millioner kroner. Tildelinger utover dette må legges fram for og godkjennes av kommunal- utvalget, etter vurdering og anbefaling fra komiteen.
  • Gruppelederne har utpekt Dagny Sunnanå Hausken (Sp), Øyvind Jacobsen (Ap), Eirik Faret Sakariassen (SV), Kristoffer Sivertsen (Frp), og Sissel Knutsen Hegdal (H) som de folkevalgte medlemmene i komiteen.
  • Kilde: Stavanger kommune

---

Mer fra Dagsavisen