Nyheter

Medisinstudiet ved UiS fikk millionsum i gave

Universitetet i Stavanger mottok onsdag ti millioner kroner i gave til etablering av medisinutdanning. – Det er en gledelig og stor dag, sier rektor Klaus Mohn.

– Jeg er stolt og glad for å kunne gi denne gaven. På vegne av Folke Hermansen AS vil jeg tildele universitetet ti millioner kroner til etablering av medisinutdanning, sier eier og administrerende direktør i Folke Hermansen AS, Yuhong Jin Hermansen.

– Vi håper at dette kan føre medisinstudiet et steg videre, legger hun til.

UiS har i samarbeid med leger ved Stavanger universitetssjukehus (SUS), leger i primærhelsetjenesten og medisinstudenter utviklet et treårig studium i medisin med opptak av norske medisinstudenter som har gjennomført de tre første årene av studiet ved et utenlandsk eller norsk universitet. Det er planlagt opptak på 70 studenter per år.

Hermansen forteller RA at Folke Hermansen AS er et tradisjonsrikt selskap forankret lokalt som ser at et potensielt medisinstudie ved UiS vil gi store ringvirkninger i regionen.

– Utdanning er utrolig viktig, men det er noen få ting i livet som er viktigere enn utdanning, og det er helse. Derfor er det riktig for oss å kunne gi til dette formålet, som er en kombinasjon av disse to. Vi er i stand til å kunne gi, og det synes vi er veldig kjekt, sier hun.

LES OGSÅ: Skuffet over manglende avklaring om medisinutdanning

– Relevant for næringslivet

Hermansen forteller at de ønsker et tettere samarbeid mellom næringslivet, akademia og sykehuset, og hun mener det helt klart trengs mer personell innenfor helse i Norge.

– Å kunne ta høyere utdanning og bedrive forskning er grunnlag for framtiden, og er veldig relevant for næringslivet, sier hun. Hermansen mener at å etablere et eget medisinstudium i Stavanger vil øke attraktiviteten og kompetansenivået til lærestedet og sykehuset.

Finansieringsbehovet til oppstartsfasen av studiet er 84 millioner kroner. Med denne gaven og gaven sparebankstiftelsen SR-bank ga i midten av november, har UiS mottatt donasjoner på 50 millioner kroner. Dermed gjenstår kun litt mer økonomiske midler og et grønt lys fra myndighetene.

– Jeg har troen på at dette vil gå veien. Denne gaven er en drahjelp, og vi viser at det er stor vilje lokalt, sier Hermansen til RA.

LES OGSÅ: Erna Solberg ønsker flere helsefagarbeidere i Norge

– Dette er helt fantastisk

Selv om UiS fortsatt trenger rundt 34 millioner kroner, er det aller viktigste at de får et grønt lys fra myndighetene. Rektor Klaus Mohn har troen på at dette vil gå veien.

– Pengene skal vi alltid klare å få tak i, og jeg tror at vi har så mange gode argumenter at politikerne kommer til å innse at dette er et initiativ som kan løfte volumet på utdanningen, og bidra til et kvalitetsmessig løft. Det gjelder ikke bare ved vår institusjon, men også ved alle medisinutdanningene i Norge, sier han til RA.

Det var ganske tydelig at overrekkelsen av pengegaven onsdag formiddag gjorde inntrykk på Mohn.

– Dette er helt fantastisk. Det er klart det er viktig å få disse ressursene og denne hjelpen som virkelig kan gjøre det enklere for oss å etablere medisinstudiet. Det som gir inntrykk og varme er støtten dette symboliserer, fra våre omgivelser til våre strategier og planer for videreutviklingen av universitetet i Stavanger, sier han til RA.

Han mener at et medisinstudium passer godt i Stavanger fordi det er mye kompetanse på plass allerede.

– Vi har helse som satsingsområde i vår strategi, vi har et universitetssykehus som er på vei inn på campus, og vi har en sterk interesse fra næringslivet i å etablere et samspill mellom disse tre sektorene her på Ullandhaug, sier han før han fortsetter:

– Alt dette ligger til rette for at vi burde vært det neste universitetet som får medisinutdanning.

LES OGSÅ: Går i bresjen for medisinutdanning til Stavanger

En brikke i omstillingsarbeidet

Midlene UiS har fått i gave går til tre hovedkomponenter. Det er rekruttering av kompetanse og personell som kan drive utdanningen, utstyr til blant annet labaratorium, og kostnader til bygging av arealer. Mohn forteller at dersom myndighetene velger å satse på medisinstudiet i Stavanger, så kan mye komme på plass allerede høsten 2022.

– Politikerne har signalisert at det kommer to viktige Stortingsmeldinger til høsten som skal behandles, og da kan disse spørsmålene få sin avklaring i den sammenheng, sier rektoren til RA.

I en pressemelding fra UiS står det at studiet vil gjennomføres ved UiS i et tett samarbeid med SUS og primærhelsetjenesten, der studentene vil være i klinisk undervisning og praksis. Både politikere, UiS og SUS er enige om at lokalisering av SUS på Universitetsområdet i Stavanger i 2024 er et viktig strategisk grep. Lokaliseringen skal bidra til å styrke utdanning, forskning, infrastruktur, innovasjon og næringsutvikling innenfor helseområdet. Et medisinstudium til UiS er en stor brikke i satsingen innenfor helse og helseteknologi, i videreutviklingen av Stavanger-regionens helseklynge og i regionens omstilling fra olje og gass.

Mer fra Dagsavisen