Nyheter

Markerte Trafikkofrenes dag

Torsdag kveld ble Trafikkofrenes dag markert med lys og kors for å vise respekt og medfølelse for de som har mistet noen av sine kjære i trafikken.

– Årets markering ble veldig avkortet med tanke på hva vi er vant med, sier styreleder i NAF avdeling Stavanger og Omegn, Anne-Synnøve Gustavson, til RA.

Vanligvis markeres trafikkofrene med fakkeltog, minnestund og appeller, men på grunn av strenge koronarestriksjoner har ofrene blitt markert med fakler og kors langs E39. Det ble tent én fakkelboks for hver skadet trafikant i rogalandstrafikken i 2020 og satt opp ett kors for hver trafikant som ble drept i Rogaland 2020. I tillegg har representanter fra arrangørene av Trafikkofrenes dag holdt en fakkel for hver trafikkdrepte i Rogaland i Byparken i Stavanger. Trygg Trafikk Rogaland opplyser i en pressemelding at fem personer ble drept på veiene i Rogaland i fjor, og 332 ble skadet. Av de omkomne var tre bilførere og to mc-fører. Fire var menn og én kvinne. I aldersgruppen mellom 30-60 år omkom tre personer. I aldersgruppen over 60 år omkom to personer.

Fem kors for hver av dem som mistet livet i trafikken i Rogaland i 2020.

– Det er viktig at vi markerer ofrene hvert år for å vise respekt og medfølelse med familiene som har mistet en av sine kjære. Det er alltid trist og leit, og man bærer på en sorg, sier Gustavson.

– Denne markeringen startet i Rogaland for 30 år siden, og nå har det blitt en markering som gjennomføres i løpet av de første ti dagene i januar over hele landet, legger hun til.

Hun forteller at målet alltid har vært å forbedre trafikksikkerheten og få ned antall drepte og skadd i trafikken.

– Vi ønsker å vise omtanke for de etterlatte og bruke dagen for å se på hvor skjørt livet er, og hvor fort det kan snu. Vi har ingen å miste, sier Gustavson.

LES OGSÅ: Fem personer mistet livet på lokale veier i fjor: – Det er fem for mye

– Nådd en milepæl

95 personer mistet livet i trafikken i Norge i 2020. Det er 13 færre enn i fjor, og første gang siden tellingene startet at antallet omkomne i et kalenderår er under 100.

– Vi har nådd en milepæl, og tallene har gått nedover hvert eneste år. 95 er fortsatt et veldig høyt tall, men det viser at mye godt arbeid for å bedre trafikksikkerheten hjelper. Vi håper at vi klarer å holde på denne trenden, for vi har god trafikksikkerhet i Norge, sier Gustavson.

Hun håper arrangørene har lykkes i å gi de pårørende en god og verdig markering i år.

– Selv om det er avkortet og de pårørende ikke kan tenne lys, er det likevel folk her og viser at vi bryr oss. For de som er pårørende betyr dette utrolig mye, sier hun.

Arrangører av minnemarkeringene i Rogaland er: Fylkestrafikksikkerhetsutvalget (FTU), Statens vegvesen, politiet, Trygg Trafikk, NAF, Den Norske Kirke, Brannvesenet, Røde Kors, MA-Rusfri Trafikk, Norsk Folkehjelp, Stavanger Universitetssykehus (SUS), Sykehuset i Haugesund/ Helse Fonna, Haugaland Bilberging, Lämmikaien, Høien Trafikkskule, Bilservice Egersund A/S.

Mer fra Dagsavisen