– Målet er å redde mest mulig verdier

Fredag blir det sannsynligvis tatt en avgjørelse på hva som skjer videre med parkeringsanlegget ved flyplassen.

Lufthavdirektør Anette Sigmundstad sier hun ikke har fullstendig oversikt over hvor mange biler som står igjen i parkeringshuset ved Stavanger lufthavn, Sola.  

Foreløpig er det uvisst hva som vil skje med parkeringsanlegget, men Sigmundstad håper det snart kommer svar. 

– Jeg håper vi får svar i løpet av fredagen. Da håper jeg vi får en oversikt over tilstanden på hele bygget, slik at vi kan gjøre vurderinger og bestemme hva som blir neste trinn. Målet er jo å redde mest mulig verdier, sier Sigmundstad til RA. 

Brannen i parkeringsanlegget på Stavanger lufthavn ble tatt opp ved flere anledninger under mandagens kommunestyremøte.
Foto: Tonette N. Haaland

Hun ønsker ikke å spekulere i hvilke alternativer som kan være aktuelle. 

– Nå har vi hatt folk som har kartlagt med droner og roboter. Noe av det vi håper vi får svar på i løpet av fredag er om konstruksjonen tåler at vi henter ut bilene med vanlig redningsbil, eller om vi skal bruke robot, sier Sigmundstad. 

LES OGSÅ: – Sannsynligheten for at alt må rives er nok stor

Mye skader

Så langt er det kun noen få biler som sto på utsiden og nærme utgangene som er hentet ut. Rundt brannområdet og oppover i etasjene er ingen hentet ut, ifølge lufthavndirektøren. 

Hun forklarer videre at parkeringsanlegget er bygget i tre deler. Den eldste delen er nærmest terminalen, og denne er uskadd og nå åpnet. Huset har også en «mellomdel», hvor de venter på en kartlegging av hvor store skadene er. 

– Der ser vi at det er skader i første etasje, og vi vet det er noe i andre etasje også. Der vil det blir gjort en vurdering på tilstanden, om en kan hente ut biler og hva som gjøres videre, sier Sigmundstad. 

Den nyeste delen av parkeringshuset er den delen som har kollapset. 

– Der vet vi at vi må rive. Det store spørsmålet er hva som skjer med mellomdelen. Det er kanskje der det er flest biler, sier direktøren. 

LES OGSÅ: Jobber med midlertidig parkering ved flyplassen

Kan skape kaos

Når det gjelder parkering er den eldste delen av parkeringshuset åpnet opp for reisende. 

På P10 kan man både booke plass og parkere uten forhåndsbestilling. På P7 er det kun parkering uten forhåndsbooking, mens på P8 er det kun forhåndsbooking.

Det går shuttlebuss fra P10 cirka hvert 10. minutt, og Sigmundstad sier det kan være like greit å slippe av de reisende på P10 som på den midlertidige Kiss & Fly utenfor Scandic-hotellet. Fra P10 kjører shuttlebussene kontinuerlig, og du slippes av rett utenfor terminalen. 

LES OGSÅ: Forsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres

Forrige uke sa Sigmundstad til RA at Kiss & Fly kun er en droppsone, hvor man ikke kan stå parkert.

– Det som er kritisk for oss er Kiss & Fly, som nå er ved Scandic-hotellet. Folk er vant til å kunne stå i 20 minutter, men den midlertidige Kiss & Fly er kun en droppsone, sa Sigmundstad til RA forrige fredag.

Nå sier hun at Kiss & Fly fortsatt er en flaskehals, og at de prøver å finne andre løsninger. 

– Igjen vil jeg oppfordre til å ikke parkere der, for det er ikke lov. Det er kun av- og påstigning. Blir folk stående forplanter køen seg og det skaper kaos inn til flyplassen. Vi må legge fra oss dette med «jeg skal bare», sier Sigmundstad.

LES OGSÅ: Slik er parkeringsmulighetene ved flyplassen nå