– Må utføre mirakler for å holde valgløftene sine

H- og Frp-politikere mener det nye flertallet i Stavanger ikke er i nærheten av i stand til å oppfylle valgløftene sine.

Flertallspartiene (Ap, MDG, FNB, SV, Rødt og Sp) har blant annet gått til valg på økt grunnbemanning i skoler, barnehager og i helsesektoren.

Samtidig signaliserte Stavangers kommunedirektør Per Kristian Vareide behov for store innsparinger da handlings- og økonomiplanen ble lagt fram fredag formiddag.

– Ingenting av det Vareide la fram i dag, er helt ukjent, han sa mye av det samme i fjor. Kommunen må drives mer effektivt, og da er det ikke rom for påplussinger til gode formål, sier John Peter Hernes, gruppeleder i Høyre og nå altså i opposisjon.

– Lovet 500 millioner

Han mener partiene på venstresiden har servert en rekke valgløfter som ikke kan innfris.

– I valgkampen lovet disse partiene påplussinger på driftsbudsjettet på en halv milliard kroner. Flertallet må utføre mirakler for å holde løftene sine, sier Hernes til RA.

Leif Arne Moi Nilsen, gruppeleder i Frp, er enig.

– Det de lovet i valgkampen, vil koste mellom 500 millioner og 700 millioner kroner. Kommunedirektøren sier vi må kutte 100 millioner kroner. Flertallet vil ha vansker med å oppfylle bare la oss si 10 prosent av løftene sine. Det er bare å ønske dem lykke til.

Bruker av fond

Moi Nilsen reagerer kraftig på at kommunedirektøren vil bruke fondsmidler for å kompensere for bortfall av eiendomsskatt.

– Jeg er glad det ikke blir økning i eiendomsskatten, men vi kan ikke bruke egenkapital for å opprettholde et høyt nivå på driften, sier Moi Nilsen.

– Hadde takseringen vært ferdig, og regjeringen ikke hadde satt rammer, hadde nok eiendomsskatten blitt den høyeste i Stavanger noensinne, sier han.

– På vei mot luksusfellen

Han peker også på at samordningen av avgiftsnivået i de tre gamle kommunen fører til en økning av kommunale avgifter i «gamle» Stavanger.

Moi Nilsen bekymres dessuten av at kommunedirektøren vil øke kommunens gjeldsgrad de kommende årene, og foreslår å styre etter et netto driftsresultat på bare 0,6 prosent.

– Stavanger er på vei inn i luksusfellen, og dette er som å bruke av pensjonen vår, sier Moi Nilsen.