Nyheter

Lokal bedrift donerte kunstsamling til Fretex Mariero

En lokal bedrift har donert en stor kunstsamling til Fretex Mariero. Nå stilles verkene ut, og torsdag blir det auksjon.

Bilde 1 av 2

– En stor del av kunstverkene er laget av lokale kunstnere. Det gjør det ekstra gøy å gi litt tilbake til lokalbefolkningen, sier Sofie Hjertvik til RA.

Hun er butikkleder i Fretex Mariero, som denne uken stiller ut nærmere 180 kunstverk i en stor utstilling. Torsdag avsluttes det hele med auksjon, og i dagene før er det mulig å legge inn forhåndsbud.

Bakgrunnen for utstillingen og auksjonen er at butikken fikk inn en stor kunstsamling fra en lokal bedrift tidligere i år.

– De valgte å donere hele samlingen sin til oss, og det setter vi enormt stor pris på. Kunsten som stilles ut denne uken er hovedsakelig fra dem, men så har vi også spedd på med litt annet. Totalt er det 179 kunstverk her nå, sier Hjertvik.

Fretex Mariero har et eget mottak på baksiden av butikken, som betyr at folk kan levere sine gamle skatter rett til dem. Til vanlig får de inn en del kunst, men det er ikke ofte de får inn så store samlinger som den de har fått nå.

– Dette er litt mer spesielt enn det vi er vant til. Men det gjør det jo bare litt ekstra kjekt, sier Hjertvik.

LES OGSÅ: Åpnet 160 nye boliger: – Det er sååå fint her. Jeg trives så godt

En lang prosess

Kunstverkene Fretex har fått fra den lokale bedriften er laget av kunstnere som Åke Berg, Jøran Flo, Olaf Storø, Rolf Kristiansen og Reidar Berge, i tillegg til flere mindre kjente kunstnere. Prisene varierer fra 200 til 3000 kroner, og det er verker i alle ulike farger, former og med ulike teknikker.

Sofie Hjertvik, Fretex Mariero

Hjertvik vet ikke hvor mye samlingen er verdt i sin helhet, men hun er spent på hvor mye som blir solgt i løpet av torsdag og hva de ulike verkene vil gå for. Er det mange bilder som ikke blir solgt vil de bli stilt ut i butikken og solgt på vanlig måte senere, ifølge Hjertvik.

I arbeidet med utstillingen har Fretex blitt nødt til å anslå pris, finne ut hvem kunstneren er, hvilken teknikk som er brukt og når verket er laget. Ifølge butikklederen har ikke det vært bare-bare.

– Det har vært en ganske lang prosess, og det har tatt tid å finne ut av prising og hvordan verkene skal henge. Og ikke minst har det vært et detektivarbeid for å finne ut hvem alle kunstnerne er og når verkene er laget, sier hun.

LES OGSÅ: Har fått inn 44 millioner kroner på piggdekkavgift

Merker stor interesse

Hjertvik har merket stor interesse fra kundene i butikken rundt det kommende arrangementet.

– Skal en måle ut ifra interessen i butikken vil jeg tro det kommer en del folk, sier hun.

Hvor mye Fretex håper å få inn, vil ikke Hjertvik gå ut med, men hun håper det blir en del salg.

– Det er fine penger for oss å få inn, men samtidig går jo også en del av pengene til sosialt arbeid i regionen, via Frelsesarmeen. Dessuten er det som sagt veldig fint å kunne gi noe tilbake til lokalbefolkningen, sier Hjertvik.

Mer fra Dagsavisen