Nyheter

LO og NHO med sterk medlemsvekst i korona-pandemien

Mens koronaen herjer er 265 bedrifter blitt nye NHO-medlemmer. Over 1500 personer har meldt seg inn i LO. Lokale LO- og NHO-topper mener økningen styrker den norske arbeidslivsmodellen.

En tøffere og mer usikker hverdag og framtid for både arbeidstakere og arbeidsgivere under koronapandemien har ført til at flere ansatte og bedrifter velger å organisere seg.

Ett av de nye medlemmene i NHO Rogaland er Kulturkompaniet, som er hardt rammet av konsekvensene av koronaviruset i Norge. Daglig leder Ole Petter Søllesvik forteller hvorfor de meldte seg inn.

– Kulturkompaniet meldte seg inn i sommer. Vi skjønte at dersom vi skulle ha påvirkningskraft, må vi stå sammen, sier Søllesvik til RA.

Bedriftslederen hadde lenge tenkt å bli NHO-medlem. Koronapandemien framskyndet planene. Det er goder ved å være med, som juridisk hjelp og forsikringer, men det er ikke derfor Kulturkompaniet ble med, poengterer Søllesvik.

LES OGSÅ: Her blir det fyrverkeri i Stavanger

– Bli hørt

– Det viktigste for oss er nettverket, fellesskapet, bransjesfellesskapet og samle beslektede bransjer. Følelsen av å stå sammen. Vi kunne ikke være gratispassasjer. Vi ønsker å være med og påvirke, komme med innspill og fronte de ulike næringene, få fram hva som er viktig for oss og bli hørt av myndighetene, sier Søllesvik.

– NHO var et klart valg. De står sterkt i regionen. Jeg synes de har vært framoverlent under koronapandemien, og har vært flinke til å koble bransjer sammen, sier Søllesvik.

LES OGSÅ: Karen (33) må bryte ti år gammel tradisjon på julaften (+)

Full stopp i mars

Kulturkompaniet er hardt rammet av koronapandemien.

– Vi lever at å samle folk. Da det ble forbud, og landet ble stengt ned, var det en står omveltning for oss. Spesielt fra mars til sommeren var veldig krevende. Det var ingen aktivitet, forteller Søllesvik.

Høsten ble bedre enn fryktet.

– Vi laget prognoser som ikke så særlig fine ut. Høsten landet vi greit på beina uten store underskudd. Vi taper penger, men mindre enn fryktet, sier han.

– Vi har også vært heldige, og fått midler fra Innovasjon Norge, fylkeskommunen og kommunen. Vi har et flott team som har gitt gass, og har brukt tiden på å omstille og utvikle oss.

LES OGSÅ: Spår konkursbølge etter nyttår og utover våren (+)

Mange permitterte

Lille julaften skrev Fri Fagbevegelse at over 40 prosent har opplevd at en av de nærmeste har blitt permittert eller arbeidsløs i år. Det viser en ny undersøkelse Opinion har gjort for LO Media. Ifølge undersøkelsen rammer koronakrisen uavhengig av utdanning og inntekt. Av dem som har opplevd permitteringer eller ledighet i nær familie eller blant venner, har 48 prosent bachelorgrad og 43 prosent mastergrad fra universitet eller høgskole. 46 prosent oppga en inntekt på mer enn 500.000 kroner.

– Gledelig at både LO og NHO blir sterkere

Lokale LO- og NHO-topper mener økningen styrker den norske arbeidslivsmodellen.

###

Distriktssekretær i LO Rogaland, Eirin Sund og Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland. Foto: Privat

– Det er kjekt at både NHO og LO øker medlemsantallet. Det er bra at hele arbeidslivet har høy organisasjonsgrad. I Norge har vi jo, kriserelatert eller ikke, en modell som mange andre skulle ønske de hadde – hvor samarbeid mellom myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere fungerer som bare det. I Norge er det færre konflikter i lønnsforhandler. I utlandet kan konflikter være langvarige, sier Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland.

LES OGSÅ: – Et uforutsigbart år for næringslivet (+)

– Økningen kommer på tvers av bransjene, både store og små bedrifter. Naturligvis er det flere mindre bedrifter innen reiseliv, men vi ser også at mat og drikke, olje og gass og teknologibedrifter melder seg inn, sier Grindland.

LO i Rogaland øker med over 1500 personer. Over fordi ikke alle de 25 forbundene har tallene klare.

– Dette er gledelig for både LO og NHO. Dette viser viktigheten med organisert arbeidsliv. Regjeringen har håndtert krisen bra, men de har nok trengt LO og NHO for å vite hvor skoen trykker, sier distriktssekretær Eirin Sund.

Nasjonalt har LO økt med 20.000 medlemmer. LO har nesten én million medlemmer. Sund synes det er bra at flere unge organiserer seg.

– De har ikke sett viktigheten får, og har kanskje tatt verdien av det for gitt. Økningen betyr at vi blir sterkere og at vi blir lyttet til, ser Eirin Sund.

LES OGSÅ: Bekymret Høie ber folk være forberedt på nye smitteråd i julen

Mer fra Dagsavisen