Nyheter

Lister opp endringer i eldreomsorgen

Mer egeninnsats, bedre helsevalg og mer hjelp fra pårørende og frivillige er blant skisserte løsninger for eldreomsorgen.

KS har invitert kommunene til å liste opp hva de selv og staten bør prioritere for å styrke en bærekraft ut fra det som karakteriseres som bærekraftige økonomiske rammer. Kommunedirektør Per Kristian Vareide i Stavanger legger nå fram forslag til svar til Utvalg for arbeidsliv og lønn, før saken går til formannskapet.

Hjelp til å ta gode helsevalg, holde seg aktive og klare seg best mulig i egne hjem, med gode opptreningstiltak, er sentralt. Antall 80-åringer vil dobles i 2040, dårlige nyheter med tanke på dagens sykepleiermangel og manglende sykehjemsdekning.

– Oppbygging av ambulante team som kan gi spesialiserte helsetjenester i eget hjem må prioriteres framfor videre utbygging av heldøgnsomsorg i sykehjem eller boliger med stasjonær bemanning, fastslår Vareides stab.

Snuoperasjon

LES OGSÅ: Stavanger-økonomien: – Urovekkende

Holdningen til velferdsteknologi skal gjøre det mulig å bo lengre i hjemmene.

– Det betyr også å jobbe med en mental snuoperasjon for dem som vegrer seg for de kalde hendene, teknologien, og fortsatt vil ha flere varme hender, som administrasjonen beskriver situasjonen.

Nye hjelpemidler, ny teknologi kan føre til at ikke like stor del av framtidens 80-åringer får like stort behov for praktisk bistand. Vareide peker også på at kommunen må bidra til boliger med servicefunksjoner, og motivasjon til å bo i aldersvennlige boliger. Familiene må også regne med større ansvar.

– Mer ansvar

– Pårørende må mobiliseres til å ta større ansvar for sine, melder Vareide, som vil utvikle avlastningstiltak. 
Frivillige i alderen 60–80 trekkes fram som ressurs.

– For dem som har gått av med pensjon i 60-årene, men som har mye å bidra med fortsatt, kan det å hjelpe andre gi mening og innhold i tilværelsen, anfører Kommunedirektøren.

Egeninnsats

Egeninnsats vektlegges sterkt når ny eldrepolitikk meisles ut.

– I arbeidet med å gjøre samfunnet mer aldersvennlig blir det en viktig oppgave å endre folks tankesett. Få dem til å se seg selv som 80-åringer når de er i slutten av 50-årene, anfører administrasjonen i Stavanger kommune.

God informasjon trekkes også fram.

– Hva vil framtidens 80-åring ha ønsket at han eller hun brukte mer tid på i yngre og sprekere dager? Hvor var det det glapp?

LES OGSÅ: 70 syke i kø – 26 senger står tomme

Kosthold og trening

Valg av type bolig, sunt kosthold og trening vektlegges.

– Det er ikke kjedelig og snusfornuftig å forberede sin egen seniortilværelse. Det er lurt. Kanskje kan stat og kommune dra i gang kurs og seminarer, ikke bare om pensjon, men om hvordan leve best mulig som eldre innbygger, anføres det.

Pårørende må mobiliseres til å ta større ansvar for sine, anfører administrasjonen i Stavanger kommune i en oppsummering om eldrepolitikk. FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX

Mer fra Dagsavisen