Lisa Batiashvili spiller med Stavanger symfoniorkester

Lisa Batiashvili opptrer i Norge for første gang på 20 år når Stavanger Symfoniorkester innleder en tre uker lang fiolinfestival på torsdag.

Lisa Batiashvili er med sine 40 år en av musikkverdenens mest anerkjente fiolinister. På torsdag er Batiashvili solist med Stavanger Symfoniorkester i Camille Saint-Saëns' Konsert for fiolin og orkester nr. 3 i h-moll. Dette er den tredje og siste fiolinkonserten til sin komponistkollega og fiolinvirtuos Pablo de Sarasate, som stod for urfremføringen i 1880.

Den tyske fiolinisten Lisa Batiashvili, født 1979 i Georgia, er hyllet av publikum, kolleger og kritikere for sin virtuositet og dyptfølte musikalske sensitivitet, melder Stavanger symfoniorkester i en pressemelding.

16 år

Hun fikk internasjonal oppmerksomhet da hun16 år gammel var den yngste deltageren noensinne i Sibelius-konkurransen. Hun har vunnet en rekke priser, som MIDEM Classical Award og Beethoven-Ring. Batiashvili var Musical Americas «Årets instrumentalist» i 2015, hun var nominert til Gramophones «Årets kunstner» i 2017, og i 2018 ble hun tildelt en æresdoktorgrad fra Sibelius-akademiet.

Hun har spilt med verdens ledende orkestre, dirigenter og solister, og gjør innspillinger eksklusivt for Deutsche Grammophon, hennes siste CD-innspilling vant Opus Classic Award. Batiashvili var artist-in-residence med New York Philharmonic for sesongen 2014/15 og Accademia Nazionale di Santa Cecilia for sesongen 2017/18. Hun er kunstnerisk leder for Audi Sommerkonserter i Ingolstadt 2019-2021.

Fiolinfestivalen i Stavanger

Stavanger Symfoniorkester feirer fiolinen med en treukers fiolinfestival, der vi skal sette fiolinen som instrument i fokus og hylle en av menneskehetens vakreste oppfinnelser som har gledet og rørt mennesker i århundrer.

SSO ønsker å belyse flere uttrykk og spillestiler enn kun den klassiske bruken av fiolinen, og presenterer et variert utvalg av fremragende utøvere på sitt felt, fra den klassiske stjernesolisten Lisa Batiashvili, til den amerikanske crossover-fiolinisten Mark O’Connor og Gjermund Larsen Trio. Stephan Barratt-Due leder publikum gjennom en kveld der vi kommer tett på nye stjerneskudd på den norske fiolinhimmelen.

Program for Fiolinfestivalen:

* 24. oktober Lisa Batiashvili
* 31. oktober Mark O’Connor & Gjermund Larsen Trio
* 7. november Norske fiolintalenter
* 8. november Fiolintalenter på Ostehuset
* 9. november Solo recital med unge fiolintalenter
* 10. november Åpen dag for hele familien