Nyheter

Legestreiken: – Når pasienter møter legen skal de være trygge på at han ikke er utslitt

Mandag blir fire leger i Stavanger tatt ut i streik. Hovedtillitsvalgt utelukker ikke en ytterligere opptrapping av streiken neste uke.

– Fire leger i en så stor kommune som Stavanger er ikke så mye. Men vi er midt i en pandemi, og vi er opptatt av at streiken ikke skal ha for stor påvirkning på tredjeparten – altså pasientene. Vi er også opptatt av at det skal være forsvarlig og at liv og helse ikke skal være i fare. Derfor er det i første omgang bare tatt ut leger i større byer. Men vi utelukker ikke en ytterligere opptrapping av streiken neste uke, sier Peter Christersson, fastlege og hovedtillitsvalgt for legene i Stavanger kommune.

Onsdag ble det klart at totalt 23 leger tas ut i streik fra mandag. Legene tas ut i Tromsø (5 personer), Trondheim (4), Narvik (5), Bergen (5) og Stavanger (4).

Streiken kommer etter at Riksmekleren torsdag 15. oktober konstaterte at det ikke var mulig for partene å komme til enighet om særavtalen. Legeforeningen aksepterte ikke meklingsresultatet og de 23 legene tas ut i streik fra mandag 26. oktober. Om partene ikke skulle bli enige om en avtale før den tid, varsler Legeforeningen at streiken vil bli trappet opp i begynnelsen av neste uke.

– Det er vanlig ved en streik at ting trappes gradvis opp. Målet er å komme til enighet med KS om en ordning som gjør at en kan ha en levelig arbeidstid og forsvarlige legevaktsordninger. Vi håper dette er et tydelig signal på at vi mener alvor og at det tvinger dem tilbake til forhandlingsbordet. Hvis så ikke skjer er neste skritt at vi må ta ut flere leger i streik, og kanskje også leger fra andre kommuner, sier Christersson til RA.

LES OGSÅ: Kan bli streik: – Leger har også behov for fritid, hvile og å se barna sine (+)

Uforsvarlig arbeidsmengde

Ifølge en pressemelding fra Den norske legeforening jobber leger i mindre kommuner i snitt 37,7 timer legevakt per uke, enten i form av tilstedevakt, hjemmevakt eller bakvakt.

«En firedel av legene har mer enn 52,8 timer legevakt i uken. Dette kommer i tillegg til en vanlig arbeidsuke som fastlege. 1 av 10 leger jobber hele 100 timer legevakt eller mer per uke», står det i pressemeldingen.

Forrige uke sa Christersson til RA at han mener arbeidsmengden til fastlegene er uforsvarlig, og at uenigheten går ut på hvor mye legevaktarbeid en lege kan bli pålagt i tillegg til fastlegejobben sin.

– I dag kan fastleger bli pålagt en ubegrenset mengde vakter på legevakten, og det er det som er utfordringen, sa han til RA.

LES OGSÅ: Legeforeningen tar ut 23 leger i streik fra mandag

En pågående krise

Når det gjelder de fire Stavanger-legene som er blitt tatt ut i streik kan ikke Christersson si spesifikt hvor de jobber, men han opplyser at det er snakk om fastleger. De fire legene skal likevel fortsette å jobbe som fastleger under streiken, men det er de kommunale oppgavene de har, som legevaktjobbing, jobb på helsestasjon og tilsynslege på sykehjem, som vil bli rammet av streiken.

– Vi er veldig opptatt av at dette skal være forsvarlig, og med det uttaket vi har nå er det fullt medisinsk forsvarlig. Det vil jo få negative konsekvenser for noen pasienter, men det kommer en dessverre ikke utenom. Vi skulle ønske at vi bare kunne ramme KS og arbeidsgiver, men det lar seg ikke gjøre i vårt yrke, sier Christersson.

– Som du selv sa står vi midt i en pandemi. Hva tenker du om tidspunktet for denne streiken? 

– Der er vi litt bundet av reglene i arbeidslivet som sier at en må ta konfliktene når det er hovedtariffoppgjør, som er annethvert år. Det er en pågående krise i fastlegeordningen på grunn av arbeidsmengden, hvor det er vanskelig å rekruttere inn nye leger, og hvor erfarne leger slutter av samme grunn. Derfor er det uforsvarlig å la det skure og gå i ytterligere to år. Vi har diskutert vaktbelastningen i flere år uten at de har kommet oss i møte, og nå måtte vi gi et tydelig signal, sier Christersson til RA.

Forrige uke sto Stavanger-legene på Arneageren for å opplyse forbipasserende om hvorfor det kan bli en mulig streik. Christersson sier de planlegger nok en markering neste uke.

– Det er viktig for oss å fortelle folk hva som er bakgrunnen for konflikten, og vi er opptatt av at pasienter skal skjønne hvorfor vi må gå til dette skrittet. Dette dreier seg også om deres sikkerhet – når pasienter møter legen skal de være trygge på at han ikke er utslitt, sier Christersson.

Mer fra Dagsavisen