Nyheter

Langt færre bedrifter vil ansette sommervikarer i år

Hos Herlige Stavanger Restauranter vil det sannsynligvis bli færre sommerjobber i år. De er ikke alene, ifølge en ny undersøkelse.

– Koronasituasjonen gjør dette veldig vanskelig for oss, i og med at vi allerede har egne medarbeidere som venter på arbeid. Vi har begynt å ta opp driften igjen, men veldig forsiktig, sier Herlige Stavanger-eier Arne Joakimsen.

Han forteller at Herlige Stavangers restauranter, som blant annet inkluderer Villa 22, Burger & Beers, NB Sørensen og Newsman, vanligvis pleier å ha studenter hos seg i sommerferiene.

– Foreløpig har jeg ikke helt oversikt over sommervikar-situasjonen, for vi må se an både besøk og omsetning. Vi vet fortsatt ikke nok om hvordan besøket blir og hvordan markedet reagerer, noe som gjør det kjedelig både for de som vil ha ekstrajobb og de som venter på å komme tilbake i arbeid, sier Joakimsen til RA.

– Så det ser dårlig ut for dem som vil ha sommerjobb i serveringsbransjen? 

– Det er som sagt vanskelig å si, for det er markedet og gjestene som bestemmer. Nå skal jo nordmenn feriere i eget land, så da får en håpe folk bruker de tilbudene som er i eget land og egen by, sier han.

LES OGSÅ: – Når folk får noen glass glemmer en fort det en kan i edru tilstand (+)

Nedgang i alle bransjer

Ifølge en undersøkelse fra Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, er det kun 18 prosent av de spurte bedriftene som planlegger å ansette sommervikarer. Mens 36 prosent av virksomhetene hadde ferievikarer i fjor, planlegger bare 18 prosent av virksomhetene å ha det i år.

Det er nedgang i så godt som alle Virkes bransjer, skriver de i en pressemelding.

Ifølge Virke er nedgangen størst innenfor faghandel – som klær og skobutikker, men også innen kultur, opplevelse, reiseliv og trening. Det viser tall fra Virkes årlige medlemsundersøkelse om sommerjobber som ble utført i mai.

LES OGSÅ: Slik var 17. mai-toget 2020

Permitterte først i køen

Herlige Stavangers restauranter har vanligvis mellom 60 og 80 sommervikarer, både norske og utenlandske.

Daglig leder og medeier i Herlige Stavanger-gruppen, Leif Hovland, sier de har åpnet de fleste restaurantene, men at det er langt roligere i år enn det var i fjor på samme tid. Vanligvis ville det vært behov for ekstra hender fra påske og fram til august, men i år er det annerledes.

– Hos oss er det fortsatt mange som er permitterte, og vi må først passe på dem. De har krav på jobb først. Det kan være det blir vikarer i tillegg, hvis det er dager det ikke passer for de fast ansatte, men først må de permitterte få tilbud. Men det blir færre sommerjobber i år, det sier seg selv. Og det gjelder mange bransjer. For oss vil det vare til omsetningen tar seg opp, og det vil ta tid, sier Hovland til RA.

Han peker blant annet på avstandsreglene og begrensninger på antall gjester som grunner til at ting ikke er der de pleier å være. Men selv om Herlige Stavanger sannsynligvis tar inn færre vikarer i år enn i fjor vil likevel ikke Hovland være bastant.

– Vi er fleksible alle veier og på alle plan, og det er også mange av våre medarbeidere. Vi lærer nye ting hver uke, og går det bedre skal vi henge oss på. Ting ser jo mye bedre ut nå enn det gjorde i midten av mars, men færre gjester inne betyr lavere omsetning. De fleste restauranter er ikke rigget for det. Det er helst sånn at du tar utgangspunkt i fjoråret og håper på en forbedring. Så det blir spennende å se hvordan det blir framover. Det kan skje både gode og utfordrende ting, sier Hovland til RA.

LES OGSÅ: Tina Bru vil jakte mineraler på havbunnen (+)

Fra 330 til 250

Equinor er et av selskapene som skal ta inn sommervikarer, men det blir litt færre i år på grunn av koronasituasjonen.

Originalt skulle selskapet ta inn 330 studenter i sommer, men nå er tallet redusert til 250.

– Vi er fornøyd med å kunne gi 250 stykker et tilbud, og dette blir nok en spesiell sommerjobb for dem og. Det vi har fått på plass i år er et seks ukers virtuelt sommerjobbprogram. Vi har aldri prøvd det før, men vi jobber med å få det så bra som mulig når vi ikke kan ønske studentene velkommen til et kontor, sier Morten Eek, pressetalsmann i Equinor.

Majoriteten av studentene som skal til Equinor studerer for å bli ingeniører, økonomer eller geologer, og Eek sier de betyr mye for selskapet.

– Det er viktig å kunne tilby dem noe, for de er framtidens kollegaer, sier han, og legger til at studentene kommer til å jobbe hjemmefra med egne laptoper, men at de samtidig skal få ta del i digitale samlinger og seminarer og gjennomføre arbeidsoppgaver.

– Disse studentene er i gang med studier innen det bedriften lever av, og vi har stor glede av at de får komme til oss. Jeg er glad vi får det til i år – om enn på en litt annerledes måte, sier Eek til RA.

LES OGSÅ: Folk flest vil ikke ha pils i parken

Uendret hos kommunene

Hos kommunene er situasjonen en litt annen. Fungerende HR-sjef i Sandnes kommune, Sigrun Homleid, sier til RA at det ikke er noen endringer hos dem.

– Hos oss er det som vanlig, og de stedene vi tar inn vikarer er hovedsakelig innen park, helse og velferd. Vi rammes ikke på samme måte som andre, sier hun.

I Stavanger kommune finnes det ikke en samlet oversikt over alle sommervikarstillingene, men organisasjonssjef Espen Idsøe sier til RA at det vil overraske ham om behovet er mindre i år enn andre år.

– Det er de samme sykehjemmene og parkene som skal vedlikeholdes og drives, og kommunen driver på samme måte i år som i fjor. Sånn sett er nok behovet ganske likt. Dersom det er noen endring i år vil jeg nok heller tro endringen går andre veien, at det er større behov for vikarer innen sektorene helse og velferd, sier Idsøe til RA.

LES OGSÅ: Vaulen skole-saken: – Virker som det har blitt en slags demonstrasjonssak fra Ap (+)

Virkes medlemsundersøkelse om sommerjobb: 

* 36 prosent av de spurte virksomhetene hadde ferievikarer i fjor. I år planlegger bare 18 prosent av de spurte virksomhetene å ha det.

* Det er nedgang i så godt som alle Virkes bransjer. Størst er nedgangen innenfor faghandel – som klær og skobutikker, innen kultur og opplevelse, reiseliv og trening.

* Undersøkelsen viser at virksomheter med størst omsetningstap i april også er dem som er minst klare for å ta inn sommervikarer.

* For Rogaland viser tallene at 43 prosent hadde ferievikar i fjor. I år sier 26 prosent at de skal ha vikar. Fem prosent vet ikke.

* 16 prosent av medlemmene i Rogaland som skal ha ferievikar i år, sier de vil ta inn færre enn i fjor. 11 prosent vil ta inn flere, mens 66 prosent tar inn uendret antall.

* Virke opplyser at de har 118 respondenter fra Rogaland i undersøkelsen. Tallet i seg selv er litt for lavt til å si noe generelt om Rogaland – men tallene indikerer den samme utviklingen som for de nasjonale tallene og det kan dermed festes lit til anslagene, opplyser de til RA.

Kilde: Hovedorganisasjonen Virke

Mer fra Dagsavisen